Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçenlerde ulusal basında “alternatif Nobel” diye adlandırılan Right Livelhood Onur Ödülü’ne, Türkiye’den Hayrettin Karaca’nın layık görüldüğü” şeklinde sevindirici bir haber okudum. Hayrettin Karaca, TEMA Vakfı’nın kurucularından. Kendini, erozyonla mücadele, toprak örtüsü ve ağaçlandırmaya adamış biridir. TEMA, devlet himayesi görmüş başarılı bir kurumdur. Vakıf, 1992 yılında; Semahat Arsel, Suna Kıraç, Sevgi Gönül, Rahmi Koç, Yalım Erez, Nihat Gökyiğit, Asım Kocabıyık, Halis Komili, Sakıp Sabancı, Şarık Tara, Sabri Ülker, Rona Yırcalı, Vehbi Koç, Ali Koçman gibi 26 kişinin yanı sıra, Akfil, Altınyıldız Holding, Has Otomotiv, Milliyet , Hürriyet, Sabah gazeteleri, Tefken Holding, Türk Petrol gibi toplam 16 büyük şirket tarafından kurulmuştur.

        Cumhurbaşkanımızda TEMA’yı sahiplenerek, desteğini esirgememektedir.

        TEK BAŞINA YOLA ÇIKTI

        İki yıl sonra İzmir’de bir yurtsever, “adam gibi adam”, Adnan Menderes Havaalanı çevresine 70 bin fidan dikiyor. Babasının kendisine şerefle armağan ettiği soyadını kullanarak adını da “Bakioğlu Ormanı” koyuyor. Bununla da yetinmiyor. Eşi Mey Bakioğlu, çocukları Enver ve Sertaç Bakioğlu ve yakın arkadaşları Erol Narin, Ahmet Özlen Güven (rahmet ve saygı ile anıyoruz) ve İsmail Hakkı Kesirli’yi de yanına alarak, Ege Orman Vakfı’nı kuruyor. İşte bu “adam gibi adam” Cem Bakioğlu’dur. Bakioğlu, yıllarca büyük maddi destek vererek vakfı ayakta tutuyor.

        Vakıf, daha sonra İzmir halkını da yanına alarak giderek güçleniyor. “Halkın vakfı” haline geliyor. İşte, Tema Vakfı kurucuları ile Ege Orman Vakfı kurucuları arasındaki fark budur.

        Ege Orman Vakfı’nın Türkiye’de (TEMA dışında) bir benzeri yok. TEMA Vakfı kurucularının devlete yakınlığı sebebi ile, kurucusu, gerek yurt dışında gerekse yurtiçinde çeşitli ödüllere layık görülüyor. Hatta “Cumhur-başkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü”ne hak kazanıyor. Çevre ve Orman Bakanımıza sesleniyorum; İzmir’e her gelişinizde Ege Orman Vakfı’nı göklere çıkarıyorsunuz. Şimdi sizleri göreve davet ediyorum.

        Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Bu vakıf 1996-2010 yılları arasında, Çiçekliköy’den başlayarak Seferihisar, Çeşme, Bayraklı, Urla, Alaçatı ve özellikle yangınlarda yok olan ve bölgenin 77 yöresinde 8 milyon fidan dikerek, 5 yıl boyunca bakımlarını üstlenmiştir. Ormanların yanı sıra, 30 bin zeytin ağacı yetiştirerek Ege’ye bir zeytin ormanı kazandırmış, zeytin ve zeytinyağı üretmiştir. Bunun yanında bal tesisleri kurarak halkımıza sunmuştur.

        Sayın Cumhurbaşkanımız,

        Eğer İzmir, İstanbul ayrımı yapılmaz ise, Ege Orman Vakfı’nın kurucusu Cem Bakioğlu’nun en azından gelecek yıl için “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü”ne hak kazandığını düşünüyorum. Hiç şüphesiz takdir zat’ı âlinizindir. Saygılarımla.

        Diğer Yazılar