Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sevgili İzmirliler;

        Bugün ne yapıp yapın, kendiniz için zaman ayırın...

        Sonra, saat tam 16’da Kültür-Park 1 No.lu Hol’de bulunacak şekilde kendinizi hazırlayın.

        Ve tam vaktinde verilen adreste yerinizi alın... Kent gururunu duymak ve bu gururu hemşerilerinizle paylaşmak için hazırlıklı olun...

        Çünkü o saatte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun girişimiyle yaptırılan, “Börklüce Mustafa” heykelinin açılış töreni gerçekleştirilecektir.

        *

        Bu heykel, sıradan bir tarih gerçeğinin kısa bir isim ve olay kapsamı değildir. Ya da basit sanatsal ürün tanıtımı sayılamaz.

        Aksine, Börklüce Mustafa heykeli, Yarımada’nın tarihinde, coğrafyasında ve edebiyatında, son derece önemli bir iktisat ve sosyoloji gerçeğinin en önemli hatıra değerini yansıtır.

        Bir ulusal iftihardır.

        Bir bölgesel yüzakıdır...

        Ülkemizin çok önemli ve değerli sanatçılarından ve hukukçularından Prof. Dr. Bilge Umar, Yarımada’nın seçkin kişisi Börklüce Mustafa’yı romanlaştırmış ve geniş bir okuyucu kitlesinin takdir ve iltifatına mazhar olmuştu.

        Bu arada bahsi geçtiği için belirtmek istiyorum ki, Börklüce Mustafa’nın yaşam öyküsünün yer aldığı romanımı yayınlamış ve çok dikkat çeken, kapsamlı bir çalışma ile kültür hayatımızın önemli bir değerini gündeme getirmiştim.

        Romanımın adı “Serçe Kuşun Sonbaharı” idi... 2007 yılında yayınlanmıştı. Günümüzden yaklaşık 600 yıl öncesinde Karaburun’dan, Ege coğrafyasına yayılan bir insanlık idealinin kökleşme macerasını işlemiştim.

        Şeyh Bedrettin’in macerasını ele almıştım. Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal ile birlikte bir etkin üçlüyü oluşturmuş ve sosyalist düşüncelerin, insani algıların doruklaştığı maceralarını yazmışım.

        *

        İzmirli hemşeriler, uzun süre düşünseler ve bu uygar kentin meydanlarında, köşe başlarında, ana caddelerinde sergilenebilecek heykeller için saptamaları yapsalar, akla gelebilecek isimlerin başında Börklüce Mustafa en ön sıralarda yer alır. Yapılacak heykel yarışmalarında, Ege coğrafyasının ve tarih varlığının öne çıkarılmasında yeri ve önemi bulunan değerlerimizin kullanılması, çok önemli bir kültür faaliyeti olacaktır.

        Bu anlayış içeriğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Müdürlüğü’nün girişimini bu vesileyle yürekten takdir ettiğimizi belirtmek istedim.

        *

        Bu yarışmanın birincilik ödülü yok. İkincilik ödülünü, Mehmet Cemil Aktaş’ın yönetim sorumluluğunu üstlendiği proje kazanmış. Pınar Kesim Aktaş ve Süleyman Can Çinkılıç projenin müellifleri olarak ödüllendiriliyor. Ben de kendilerini kutluyorum.

        Bu proje; insanlık onuru, özgürlük, eşitlik, barış, adalet, dayanışma ve paylaşım gibi evrensel değerleri savunan bir insanlık idealinin değeridir. Ve bu değer, bir toplumsal üstünlük algısı ve yargısı olarak tarihteki özgün ve onurlu konumunu, günümüzün sanat anlayışında, etkin bir kültür eylemine dönüştürmüş olacak.

        Bütün İzmir Büyükşehir Belediyesi mensuplarını kutluyor ve bu talihin idrakinde sevgili İzmirli hemşerilerimizi tebrik ediyorum.

        Diğer Yazılar