Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

PERVİN KAPLAN / HABERTÜRK

YAZI DİZİSİ 1

İKİNCİ YILDA YERLEŞTİRME SİSTEMİ DEĞİŞTİ

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmeleri için tercih süreci bugün başlıyor ve 16 Temmuz’da son bulacak. Bu yılın yerleştirme sisteminde önemli değişiklikler var. Başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere ortaöğretim kurumlarına yerleştirmelerde uygulanan TEOG sisteminin geçen yılki ilk uygulamasında sorunlar yaşandı. İki liste halinde yapılan liselere yerleştirmelerde A listesindeki tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler evlerinden kilometrelerce uzaklıktaki okullara ve okul türlerine yerleşti. Sistem bu nedenle çok eleştiri aldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da bu yıl TEOG yerleştirme sisteminde değişiklik yaptı.

Ancak daha yerleştirme sistemi uygulanmaya başlanmadan olası aksaklıklarıyla ilgili tartışmalar da başladı. Hazırladığımız bu tercih rehberinde sizlere hem TEOG yerleştirme sistemindeki değişiklikleri hem de tercihlerinizi yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları anlatacağız. Rehberlik uzmanlarına örnek tercih listeleri hazırlatacağız ve sorularınızı yanıtlayacağız.

Bu yılın TEOG yerleştirmelerindeki en büyük değişiklik, özel okula kayıt yaptıran öğrencilere devlet liseleri için tercih hakkı tanınmaması. Bunun eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyleyen aileler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazarak “Bu adaletsizliği düzeltin” dedi

BU yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG) aileleri endişelendiren iki yeni uygulama var. Bunlardan birini; özel okula kayıt yaptıran ailelere Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri başta olmak üzere devlet liseleri için tercih hakkı tanınmaması oluşturuyor. Bu yüzden de bu yıl aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı ortaöğretim kurumlarına kayıtlar devlet liseleri tercihlerinden önce yapılıyor.

Yerleştirme sistemi değişikliğine göre kimi TEOG derslerinden bazılarının sonuçlarına, kimi de TEOG Yerleştirmeye Esas Puanı’nı (YEP) dikkate alarak kayıt yapacak özel okullar için ayrı bir takvim oluşturuldu. Bu okullar kayıtlarını 24 Haziran- 5 Temmuz tarihleri arasında yapacak ve özel okullara kayıt olan öğrenciler tercih sürecine katılmayacaktı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iptal edilen bir soru yüzünden yerleştirme puanlarını 24 Haziran’da açıklayamayınca bu kez okullarda hem kayıtlar durdu hem de süre 10 Temmuz’a kadar uzadı. Bu uzatmayla birlikte bugün devlette başlayan tercih süreci ile özel okulların kayıtları da çakıştı.

AİLELER ERDOĞAN’A MEKTUP YAZDI

Ancak özel okula kayıt yaptıran öğrencilerin devlet liseleri için tercih hakkına sahip olmaması ailelerin tepkisine neden oluyor. Aileler önce çocuklarının devlet liselerinde hangi okullara yerleştiklerini görmek istediklerini söyleyerek, “Eğer istediğimiz devlet okuluna yerleşemezsek özele gidelim” diye konuşuyor. Uygulamanın adaletsizlik olduğunu söyleyen aileler, çareyi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazmakta buldu. Mektupta özele gidene devlette tercih hakkının verilmemesinin adaletsizlik olduğunu anlatan aileler, özetle şöyle diyor:

ADALET KAVRAMINI SORGULATIYOR: Bugünlerde ülkemizde, çocuklarımızın eğitim sürecinde liselere yerleştirmelerde eşi benzeri görülmemiş bir adaletsizlik yaşanıyor. Ne yazık ki Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu seneki TEOG sınavları sonrası uygulamaya aldığı yeni liselere yerleştirme süreci, biz velilerin olduğu kadar gencecik çocuklarımızın da devlet yönetimi ve adalet konusunu sorgulamasına sebep olmuştur.

MEB EĞİTİMİ YÖNETEMİYOR: Yıllardır MEB maalesef eğitimi yönetememektedir. Her sene yerleştirme süreci değişik uygulanmakta ve her sene mezun olan çocuklar arasında değişen yöntemler nedeniyle adaletsiz yerleştirmeler yaşanmaktadır. Bu sene açıklanan yeni yerleştirme kılavuzuyla çocuklarımızın devlet liselerinde okuma hakkı ellerinden alınmıştır.

YA ÖZEL YA DEVLET ZORLAMASI: Bu seneki yerleştirmeler bizleri özel okul-devlet okulu arasında daha baştan bir tercih yapmaya zorlamaktadır. Özel okula kayıt yaptıran devlette tercih yapamayacak.

ÖZEL OKULLARIN KAPISINA YIĞILDIK: Hal böyle olunca pek çok veli, devlette istedikleri liseye yerleşememek kaygısıyla özel okulların kapısına yığılmıştır. Bu okullar bugüne kadar görülmedik düzeyde başvuru almaktadır. Zira devlet yerleştirmelerinin sonucunu beklediklerinde zaten kısıtlı olan özel okul kontenjanlarının dolacağı düşüncesiyle peşinen tam istemeseler de özel okullara yönelmek mecburiyetinde bırakılmışlardır.

İKİSİ EŞZAMANLI OLMALI: Oysa olması gereken tıpkı geçen sene olduğu gibi özel ve devlet okulu yerleştirmelerinin eşzamanlı yapılmasıdır. Böylece devlette istediği liseye girdiğini gören çocuklar özel okula gitmeyecektir. Önce devlet okullarına yerleştirmelerin yapılması, devlette istediği liseye giremeyen öğrenci özel okula yönlendirilmelidir.

BU HATADAN DÖNDÜRÜN: Yerleştirme sistemindeki bu büyük hatadan sizin yardımınızla dönülebilir. Hiçbir şey için henüz geç değildir. Fakat zaman çok kısadır. Yaklaşık 1 milyon 300 bin ortaokul mezunu bu süreçten etkilenmektedir.

BİR BABA OLARAK ANLAYIN: Çocuklarının türban nedeniyle ülkemizde bir devlet okulunda okuma haklarının elinden alınması sürecini yaşamış bir baba olarak, bizim çocuklarımızın da devlet okullarında okuma haklarının ellerinden alınmasına seyirci kalmayacağınıza yürekten inanıyorum.

ŞAMPİYON SAYISI BİN 193’E ÇIKTI

TEOG Yerleştirme Puanları (YEP), “Mary” olarak kamuoyunda tanınan bir İngilizce sorusuyla ilgili dava ve ardından da sorunun iptali nedeniyle yeniden hesaplama yapıldığından 24 Haziran’da değil 29 Haziran’da açıklandı. MEB, Danıştay kararı uyarınca iptal edilen bu soruyu tüm öğrenciler doğru yapmış kabul ederek puanlarını hesapladı. Sorunun iptal edilmesinden önce TEOG ikinci dönem sınavlarında tüm soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısı 253 iken, iptal edilen soruyu öğrencilerin tümü doğru yapmış kabul edilince ikinci dönemin şampiyon sayısı da bin 193’e çıktı. İlk dönemin sınavlarında ise tüm soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısı 4 bin 742 olmuştu.

YERLEŞTİRME TAKVİMİ

06-16 Temmuz: (Saat 13.00’e kadar): Tercihlerin alınması

14 Ağustos: Yerleştirme sonuçlarının açıklanması ve boş kontenjanların ilanı

17-21 Ağustos: I. Nakil başvurularının alınması

24 Ağustos: Nakil sonuçlarının ilanı

24-28 Ağustos: II. Nakil başvurularının alınması

31 Ağustos: II. Nakil sonuçlarının açıklanması

31 Ağustos- 4 Eylül: III. Nakil başvurularının alınması

7 Eylül: III. Nakil sonuçlarının açıklanması

07-10 Eylül: İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları’nca il ve ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvurularının alınması

11 Eylül: Nakil sonuçlarının açıklanması

14 Eylül: 2015-2016 öğretim yılı açılışı

KOLEJDE SERBEST KAYIT DÖNEMİ

ARALARINDA yabancı özel okulların da olduğu özel okullarda serbest kayıt dönemi başladı. İlk kayıt döneminin ardından Amerikan Robert ile bazı Fransız liseleri kontenjanlarını doldurdu. Kolejlerin bir kısmı ilk açıkladıkları taban puanlarını yükseltirken bazılarında ise değişiklik olmadı.

TERCİH YAPIP VAZGEÇEN ONAYLATACAK

Bu arada özel okulların kayıtlarının son bulacağı 10 Temmuz tarihinden önce devlet liseleri için tercih yapan ancak fikrini değiştirip özel okula gitmek isteyen öğrencinin “ne yapacağına ilişkin” soruya Milli Eğitim Bakanlığı şu yanıtı veriyor:

“6 Temmuz tarihinden sonra özel okula kayıt yaptırabilmek için sistem üzerinden okul tercihinde bulunan ve özel okula kesin kayıt yaptırmak isteyenlerin tercihlerini onaylattıkları okuldan iptal ettirmeleri gerekiyor.”

Bu durumda devlette tercih yaptırdıktan sonra vazgeçip özel okula gidebilmek için devlet tercihlerinizi iptal ettirmeniz şart.

 

YAZI DİZİSİ 2

Tercihlerinizde puan değil yüzdelik dilimlerinizi kullanın

En doğru tercih başarı sırası kullanılarak yapılır. Ancak MEB iki yıldır öğrencilerin başarı sıralarını paylaşmıyor. Bu yüzden tercihlerinizi puanlarınızı değil, yüzdelik dilimlerinizi dikkate alarak  yapmalısınız

ÜNİVERSİTE tercihlerinde olduğu gibi lise tercihlerini yaparken de dikkate almanız gereken öğrencinin puanı olmayacak. En doğru tercih başarı sırası ile yapılır. Ancak lise tercihi yapacak adayların, üniversiteli olmaya hazırlanan gençler gibi “başarı sırasını” kullanma şansı yok. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçen yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerin başarı sıralarını paylaşmayarak, yalnızca Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) ile Türkiye geneli ve il geneli yüzdelik dilimlerini verdi.

Oysa başarı sırası bir öğrenciyi temsil ederken yüzdelik dilimde binlerce öğrenci yer alabiliyor. Tercih yapacağınız okulun geçen yıl aldığı son sıradaki öğrencinin yüzdelik dilimine bakarak tercih yapmak da bu nedenle zor oluyor. Çünkü tercih edeceğiniz okula son giren öğrencinin yüzdelik dilim içinde hangi başarı sırasına sahip olduğunu bilemediğiniz için sağlıklı bir yorumda da bulunamıyorsunuz.

YALNIZCA PUANLA DA TERCİH YAPILMIYOR

Tercih yaparken puanı dikkate almamanız gerekiyor. Çünkü her yılın puanlarının yüksek ya da düşük olmasını belirleyen sınavların zorluk ya da kolaylık dereceleri oluyor. Eğer sınav zor ise öğrencilerin puanları daha düşük oluyor ve bir yıl önce yüksek puanla girilen okullara daha düşük puanla öğrenciler yerleşebiliyor. Ya da tam tersi sınav kolay olduğu takdirde de okulların puanı yükseliyor. Bu yüzden sadece puana bakarak da tercih yapmak sağlıklı olmuyor.

Başarı sıranız da paylaşılmadığı için elinizde tercih yapabilmek için sadece yüzdelik dilim kalıyor. İşte çocuklarınız için tercih listesini hazırlarken bu yüzdelik dilimleri dikkate alacaksınız. Merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan okulların geçen yıl aldığı öğrencilerin yüzdelik dilimlerini ve kontenjanlarını MEB sitesinden görebilirsiniz.

YÜZDELİK DİLİMİ NASIL KULLANACAKSINIZ?

Fen Bilimleri Dershanesi rehberlik öğretmeni Ahmet Harbalı da yüzdelik dilimi dikkate almadan yapılacak tercihlerin hatalı olduğunu söyleyerek şu tavsiyelerde bulunuyor:

“25 okulluk listenizi oluştururken kendi yüzdelik diliminizin çok önünden başlayabilirsiniz. Mesela yüzde 8’lik bir öğrenci yüzde 3-4 aralığından başlayabilir. Özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler tercih bildiriminde bulunamayacağı için ve özel okullara talep yüksek olduğundan yüzdelik diliminizden daha önde bir okula girebilirsiniz. Ancak ayrıca açıkta kalmama adına da yüzdeliğimizin iki katı geriye gitmek gerekiyor. Örneğin yüzde 8’lik öğrenci yüzde 16-20 arasından da tercih yapmalı.

DİKKATLİ OLUN AÇIKTA KALMAYIN

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil tercih listesini hazırlarken öğrencinin sınav sonucunda yer alan yüzdelik dilim bilgileri ile okulların Türkiye geneli yüzdelik dilimi arasında bağlantı kurulması gerektiğini söylüyor. Kösegil’in tavsiyesi öğrencinin yüzdelik diliminin çok üstünde kalan okulların listeye alınmaması.

İSTANBUL’DA TOPLAM KONTENJAN 181 BİN

İSTANBUL’daki Anadolu, fen, sosyal bilimler, çok programlı, mesleki ve teknik liseler ile Anadolu imam hatip liselerinin toplam sayısı 713, toplam kontenjanları ise 181 bin 690. Anadolu liselerinin sayısı 209, kontenjanları ise 49 bin 818. Fen ve sosyal bilimler liselerinin toplam sayısı yalnızca 9. Bu okulların kontenjanı ise 1110. Toplam kontenjanları 13 bin 342 olan çok programlı liselerin sayısı ise 89. Mesleki ve teknik Anadolu lisesi sayısı ise 274. Bu okulların toplam kontenjanı 81 bin 262. Anadolu imam hatip liselerinin sayısı ise 132 iken, bu okulların kontenjanları 36 bin 158.

HABERTÜRK SORDU MEB YANITLADI:

- Tercih işlemlerini bireysel olarak yapamayan öğrenciler nasıl bir yol izleyecek?

Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan “Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu – Ek 1” doldurulup veli tarafından imzalanacak ve herhangi bir okul müdürlüğüne teslim edilecektir. Okul müdürlüğü tercih işlemlerini bu forma bağlı kalarak veli adına yapacaktır. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecektir.

- Tercihlerle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse ne zaman yapılabilir?

Tercihlerle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse, okul müdürlükleri tarafından yapılacak olan elektronik onaylama işleminden önce yapılacaktır. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılamaz. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemleri tamamlanmış olacaktır.

- Yetenek sınavında başarılı olan bir öğrenci, herhangi bir güzel sanatlar lisesi veya spor lisesine kayıt olmak isterse, bu işlemi hangi tarihe kadar yapabilir?

Yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler, güzel sanatlar lisesi veya spor liselerine 10 Temmuz 2015 tarihine kadar kayıt yaptırabilecektir.

- Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler yerleştirme veya yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir mi?

Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler, hem yerleştirme işlemleri için hem de yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilirler. Ancak, bu öğrenciler tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar lisesi veya spor lisesindeki kayıtları iptal olacaktır. Tercihleri doğrultusunda yerleştirildikleri okula kayıtları otomatik olarak yapılacaktır.

HANGİ LİSELER İÇİN TERCİH LİSTESİ HAZIRLANACAK?

- Fen Liseleri
- Sosyal Bilimler Liseleri
- Anadolu Liseleri
- Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri
- Çok Programlı Anadolu Liseleri
- Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri
- Anadolu İmam‐Hatip Liseleri
- Açık Öğretim Kurumları
- YEP kullanan ve merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan özel okullar

İSTANBUL (ERKEK) LİSESİ YİNE 10 KONTENJAN EKSİK

İSTANBUL (Erkek) Lisesi Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan gözde Anadolu liselerinden biri. Almanca eğitimi ve öğrencilerinin yurtdışı üniversitelere kabul edilmelerinin önünü açan Abitur diploması nedeniyle de tercih edilen İstanbul (Erkek) Lisesi’nde kontenjan bu yıl da 170 kişi oldu. Geçen yıl okulun 180 kişilik kontenjanı 10 kişi azaltılmış ve 170’e indirilmişti. Azaltılan kontenjan bu yıl da düzeltilmedi ve 170 olarak kaldı.

TEOG tercihleri için danışmanlık hizmeti

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) TEOG tercihi yapacak ailelere yardımcı olmak ve danışmanlık yapmak için 81 ilde ulaşımı kolay okullarda “tercih danışmanlığı komisyonları” kurdu. Bu komisyonlar 16 Temmuz’a kadar hizmet verecek. Tüm illerde 2 bin 51 tercih danışmanlığı komisyonunda, 7 bin 328 öğretmen görev yapıyor. Ulaşımı zor olan yerlerde de mobil komisyonlar hizmet verecek.

 

YAZI DİZİSİ 3

Puanlar 4’üncü kez hesaplandı yüzdelik dilimler değişti

TEOG yerleştirme puanlarını önce bir soru iptal edilince hesaplayan, sonra gayrimüslim öğrencilere 0 verildiği için hesabı yenileyen MEB, bu kez de puanları seçmeli dersler yüzünden dördüncü kez hesapladı. Bazı öğrencilerin yüzdelik dilimleri 0.03 ile 0.12 oranında değişti

ORTAOKUL 8. sınıfta okuyan 1 milyon 273 bin öğrencinin girdiği ve sonuçları liselere geçişte kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) Yerleştirmeye Esas Puanlar’ın (YEP) hesaplanması bir türlü bitmek bilmiyor. 24 Haziran’dan bu yana yerleştirme puanları dördüncü kez hesaplandı.

Bu kez hesaplama nedeni, bazı öğrencilerin haftada bir saat aldıkları seçmeli derslerin e-okul sistemine işlenmemesi ve “0” olarak değerlendirilerek hesaplanması. Bu hatanın ortaya çıkması üzerine tekrar hesaplama yapılırken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) “Okulların suçu, öğrencilerin puanlarını sisteme girmemişler” dedi. Okul yöneticileri ise “E-okul sisteminde seçimlik dersler ekranı kapalıydı. Ayrıca bu yıl Yılsonu Başarı Puanları’nın (YBP) hesaplanmasına bu derslerin etki yapacağı söylenmedi” diye kendini savundu.

‘MARY’ İKİNCİ KEZ HESAPLATTI

Ne TEOG puanlarının hesaplanması, ne de hesaplama hataları bir türlü bitmiyor. Önce geçtiğimiz 24 Haziran’da açıklanacağı duyurulan puanlar Yargıtay’a iptal istemiyle götürülen sorularla ilgili dava görüldüğü için açıklanmadı. Yargının “Mary” olarak bilinen bir İngilizce sorusunu iptal etmesi üzerine TEOG puanları iptal edilen soruya göre ikinci kez hesaplandı ve 29 Haziran’da açıklandı.

ÜÇÜNCÜ HESAPLAMA GAYRİMÜSLİM ÖĞRENCİLER İÇİN

Sonuçlar açıklandığında ise gayrimüslim öğrenciler, yerleştirme puanlarında 20 puanlık bir düşüş ile karşılaştı. Bakanlığın Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan 519 öğrencinin bu sınava girmiş ve “0” almış gibi yerleştirme puanlarını hesapladığı ortaya çıktı. Bu hata için bakanlık okulları “Zamanında öğrencilerinin muaf olduklarına ilişkin bilgiyi e-okul sistemine girmemiş olmakla” suçladı. Okullar ise öğrencilerle ilgili tüm bilgilerin e-okul sisteminde yer aldığını belirterek, suçun kendilerinden kaynaklanmadığını söyledi.

MEB, 519 gayrimüslim öğrencinin puanını tekrar hesapladı. Bakanlık 519 öğrencinin puanının tekrar hesaplanmasının sadece bu öğrencileri etkilediğini, bunun dışındaki öğrencinin yüzdelik dilimi ve başarı sırasının değişmediğini iddia etti, ancak eğitimciler bir tek öğrencinin puanı değiştiğinde başarı sırasının değiştiğini açıkladı. MEB, öğrencilerin YEP bilgilerinde başarı sırasını vermiyor, sadece yüzdelik dilimi paylaşıyor. Oysa yüzdelik dilimlerin içinde ne kadar öğrenci olduğu bilinmiyor.

SEÇMELİ DERSLER YÜZÜNDEN

Ancak iki gün önce başlayan TEOG tercihlerinde veliler, çocuklarının YEP’lerinin yer aldığı “2015 Yılı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması Kapsamında Oluşan Yerleştirmeye Esas Puan Değerleri” belgesinde yüzdelik dilimlerinde değişiklik olduğunu fark edince puanların tekrar hesaplandığı ortaya çıktı. Bu kez dördüncü hesaplama nedeninin “seçmeli derslerden” kaynaklandığı anlaşıldı. 8. sınıfların haftada bir saat gördükleri “seçmeli ders” 0 olarak değerlendirildi. Seçmeli dersler de zorunlu dersler gibi Yerleştirme Puanları’nın (YEP) oluşmasında kullanılan Yılsonu Başarı Puanları’nın (YBP) hesaplanmasında bu yıl kullanılmaya başlandı.

OKULLAR ZAMANINDA GİRMEDİ

MEB, okulların, semeli derslerin notlarını zamanında sisteme girmediğini söyledi. Okullar ise “Bu dersleri girebilmek için sistem açık değildi. Ayrıca seçmeli dersler 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının hesaplanmasında etkili olmuyordu. Bu yıl bakanlık sistemi değiştirdi” dedi.

Bir okul yöneticisi, “Bu not girişi öğrencilerin 8. Sınıf Yılsonu Başarı Puanları’nın (YBP) değişmesine sebep oldu. YBP’lerin değişmesi de Yerleştirmeye Esas Puanları’nı (YEP) değiştirdi. Bazı öğrencilerde bu notun girilmesiyle birlikte YEP ve yüzdelik dilim değişti. Bizim okulda YEP’i yüksek olanlarda 0.03, düşük olanlarda 0.19 oranında bizim okulda değişiklik oldu” dedi.

PUANLAR DEĞİŞTİ Mİ?

Seçmeli ders notlarının girilmesiyle her öğrencinin puanı değişmedi. Sadece bu dersten notu girilmemiş öğrencilerin puanı değişti. Bazı öğrencilerin de yüzdelik dilimlerinde değişiklikler oldu. Aslında bu değişiklik tüm öğrencilerin başarı sırasını değiştirdi ancak MEB bu veriyi paylaşmadığı için nasıl bir değişiklik olduğu bilinmiyor.

ÖZEL OKULLARDA HAK KAYBINI ARAŞTIRIYORUZ

TÜRKİYE Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, özel okullarda bu değişiklikten dolayı “hak kaybına uğrayan öğrenci olup olmadığını araştırdıklarını” söyleyerek “Bazı öğrencilerde 8. sınıf YBP değişti. Okullar kontenjanları dolduğunda iki öğrenci eşit ise bu puana bakıyorlar. Tüm okullarımızdan bu değişikliği kontrol ederek hak kaybı olan öğrenci olup olmadığını araştırmalarını istedik” dedi.

MEB: PUANLARI GÜNCELLEDİK

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) önceki akşam yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

“2014-2015 yılı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sürecinde ikinci dönem gerçekleştirilen sınavda bir sorunun iptaline ilişkin 26.06.2015 tarihli yargı kararı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olması gereken öğrencilerin talepleri, seçimlik ders notlarını sisteme girmekte sorun yaşayan öğretmenlerimizin istekleri ve notlara yönelik yasal süresi içinde yapılan itirazlar doğrultusunda Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş kapsamındaki yerleştirmeye esas puanlar (YEP) güncellenerek e-okul sistemine yüklenmiştir.”

Tercih butonu, özel okula kayıt yaptırana açılmayacak

DEVLET liseleri için tercih süreci 16 Temmuz’a dek sürecek. Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://eokul. meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek.

Tercihinizde 25 okula yer vereceksiniz. Ancak yapılan tercihlerin mutlaka ortaokul müdürlüklerine onaylatılması gerekiyor. Ancak özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler devlet liseleri için tercih yapamayacak. Tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, “Tercih yapmak istiyorum” ve “Özel okula tercih yaptıracağım, tercih yapmayacağım” butonları çıkacak. Bu butonlardan birini seçmeniz gerekiyor. İkinci butonu yani çocuğunun kaydını özel okula yaptıracağını seçenler tercih hakkını kullanmış sayılacak. Bu öğrenciler ancak nakil başvurusuna katılabilecek.

Özel okula kayıt yaptıran veli “Tercih yapmak istiyorum” butonunu seçtiğinde çocuğunun kaydı e-okul sisteminde görüneceği için tercih yapma hakkı olmayacak. Onun için tercih ekranı açılmayacak.

 

YAZI DİZİSİ 4

HATALI TERCİH ÇOCUĞUNUZU ‘AÇIK LİSE’YE GÖNDERİR

Bu yıl TEOG tercihlerinde velilerin her zamankinden daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü sistem değişti. 25 tercihinden birine yerleşemeyen öğrenci otomatikman açık liseye gönderilecek

HER yıl liselere yerleştirme sisteminde değişiklik oluyor. Her 2.5 yılda bir, yerleştirme sistemleri değişiyor. Geçen yıl ilk kez uygulanmaya başlanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG) ilk uygulama yılının ardından yerleştirme sistemi değiştirildi.

Özel okulların kayıtları devlet tercihlerinden önce alındı ve özel okula kayıt yaptırana devlette tercih hakkı tanınmadı. Sistemin bir başka değişikliği de geçen yıl A ve B olarak hazırlanan iki tercih listesinin bire indirilmesi oldu.

TEK TERCİH LİSTESİ 25 OKUL

Bu yıl aileler tek tercih listesi kullanacak ve listelerinde 25 okula yer verecek. Bu listede okul türü, il ve ilçe sınırlaması olmayacak. Ancak çocuğunuz bu tercih listesindeki okullardan birine yerleşemezse işte o zaman sorun çıkacak, çünkü açıkta kalan öğrenci otomatik olarak açık liseye yerleştirilecek. Bu öğrenciler 17-28 Ağustos tarihleri arasında 3 kez yapılacak nakil dönemine kadar açık lisede kalacak. Bu nakiller döneminde de bir liseye yerleşemeyen öğrenci için seçenek ya açık lisede devam etmek ya da özel okullardan birine geçmek olacak.

İşte bu yüzden bu yıl velilerin çok dikkatli tercih listesi hazırlaması gerekiyor. Aksi halde çocuklarını açık lisede bulacaklar.

Özelden vazgeçen ne yapacak?

Devlet liseleri için tercih yapan ancak okul kayıtlarının son bulacağı 10 Temmuz’a kadar bu hakkından vazgeçip özel okula gitmek isteyen veli, tercihini yaptırdığı okula gidip bu hakkından vazgeçtiğini bildirme hakkına sahip. Ancak “Özel okula kayıt yaptırdım ama pişman oldum, devlette tercih kullanacağım” diyen velilerin böyle bir şansı yok. Onlar, devlet okullarına geçebilmek için 3 ayrı dönemde yapılacak nakilleri bekleyecek. Oysa veli özel okuldan kaydını sildirdiği takdirde e-okul sisteminden de bu kaydın silinmesi ve devlet tercihi yapabilmesi gerekiyor.

ÖZELE KAYIT YAPTIRDIĞINI GİZLEMEK MÜMKÜN MÜ?

Bu yıl tercih yapacak ailelerden en sık gelen sorulardan biri de “Özel okula kayıt yaptırsam ama bunu açıklamasam devlette tercih yapabilir miyim?” oluyor. Bu sorunun yanıtı ‘Hayır.’ Çünkü bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı e-okul sistemini özel okullara erken açtı. Okullar 10 Temmuz’a kadar yaptıkları kayıtları e-okula işleyecek. Eğer özel okula kayıt yaptırırsanız bu e-okul sisteminde görüneceği için siz “Tercih yapmak istiyorum” butonunu işaretleseniz bile tercih ekranı size açılmayacak.

 

YAZI DİZİSİ 5

Açıkta kalan ve yerini değiştirmek isteyen ‘nakil’ yapacak

Yerleştiği okuldan başka bir okula geçmek isteyen ya da özel okula gitmekten vazgeçen öğrencinin yer değiştirmesi için tek şansı 3 kez yapılacak ve 3 okul tercih edebileceği nakiller olacak

GEÇEN yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmelerinde en çok tartışma yaratan konu “taban puansız nakil uygulaması” oldu. Yani okullar arasında yer değiştiren öğrencilerin nakillerinde gittiği okula en son giren öğrencinin puanı dikkate alınmadı. Yalnızca o okul için başvuran öğrenciler arasında en yüksek puanlılar okullara kontenjanı dolana kadar yerleştirildi. Bu uygulama yüzünden aralarında 200 puan fark olan öğrenciler gözde okullara yerleşti. “Şans topu”na benzetilen bu uygulamaya Danıştay son verdi. Yargı, taban puan dikkate alınmadan yapılan bu uygulamaların sona ermesine, okullara yapılacak nakillerde taban puanın dikkate alınması gerektiğine karar verdi. Bu kararın ardından geçtiğimiz mart ayında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da okullara gönderdiği yazıda nakillerde taban puanın dikkate alınmasını istedi.

MEB: O KARAR AYRI

MEB’e “Danıştay’ın nakil uygulamasıyla ilgili bir yürütmenin durdurulması kararı var. Bu karar yerleştirme kılavuzunda dikkate alındı mı?” diye sorduk. İşte bakanlığın yanıtı: “Yerleştirme işlemleri 11 Eylül 2015’te tamamlanacaktır. Bu tarihe kadar yapılan işlemler yerleştirme süreci içerisinde değerlendirilmelidir. Ayrıca yerleştirmeye esas nakil, normal nakilden farklı olup yerleştirme sürecinin bir parçasıdır. Yerleştirmeye esas nakil süreci, Danıştay’ın ilgili kararıyla bağlantılı değildir.”

Bu yanıttan bakanlığın Danıştay’ın kararını yerleştirmeler için geçerli görmediği sonucu çıkardığı anlaşılıyor. Bu yıl yerleştiği okuldan daha üst sırada bir okula geçmek isteyenler ile özel okula kayıt yaptıran ama sonra vazgeçenler “iyi bir devlet okulu” için şanslarını nakil uygulamasıyla deneyecek. 17 Ağustos-28 Ağustos tarihleri arasında nakil uygulaması 3 kez olacak. Nakil başvurusu herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılacak. Tercihleri okul müdürlüğü onaylanacak. Nakil için 3 kez yapılacak her başvuru döneminde velilerin 3 okul tercih hakkı olacak. İsteyen bu 3 tercihini 3 nakil döneminde de kullanabilecek, ya da her dönemde farklı 3 okul tercih edebilecek. Nakilde başvurulan okulda boş kontenjan şartı aranmayacak.

AÇIK LİSEYE GÖNDERİLEN BEKLEYECEK

Nakil uygulamasına tercih yapan ya da yapmayan tüm öğrencilerin katılma hakları olduğu kılavuzda yazıyor. Ancak açık liseye kaydedilen öğrenciler 3 nakil uygulamasında tercih yapamayacak. Onlar 7-10 Eylül arasında il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından gerçekleştirilecek nakil uygulamasına girebilecek.

 

YAZI DİZİSİ 6

Hazırlık sınıflarıyla fark yaratıyorlar

Anadolu liseleri arasında hazırlık sınıfı olan sadece 10 okul var. Bunların 7’si İstanbul’da, biri İzmir, diğeri Ankara ve bir başkası da Balıkesir’de bulunuyor

UZUN yıllar üniversite sınavlarında en başarılı ve en yüksek puanla girilen okullar Anadolu liseleri oldu. Ancak bu liselerde önce hazırlık sınıflarının kapatılması, ardından dil saatlerinin düşürülmesi, sayılarının hızla artması ve sonunda da tüm liselere “Anadolu” adının verilmesiyle birlikte bu liselerdeki eğitim de tartışılmaya başlandı.

Anadolu liselerinin temeli 1955 yılında İstanbul, İzmir, Eskişehir, Konya, Samsun ve Diyarbakır’da yabancı dille eğitim yapmak üzere kurulan ve sınavla öğrenci alan Maarif Kolejlerine dayanıyor. Bu okullarda matematik ve fen başta olmak üzere sayısal dersler İngilizce olarak okutulmaya başlandı. 1975 yılında bu okullar önce Anadolu lisesi oldu, sonra sayıları hızla artmaya başladı..

ÖNCE HAZIRLIK GİTTİ

2005-2006 öğretim yılında Anadolu liselerinde hazırlık sınıfları kaldırıldı. Hazırlık sınıfları kaldırılırken aynı zamanda yabancı dilde okutulan matematik, fen, biyoloji, kimya gibi fen derslerinin de birinci yabancı dilde okutulması uygulaması son buldu. Bu dersler Galatasaray Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, İstanbul (Erkek) Lisesi gibi okullar dışında Türkçe okutulmaya başlandı. Kuruluşundan bu yana hazırlık sınıfı bulunan İstanbul (Erkek), Galatasaray ve Kadıköy Anadolu liselerindeki 2 yıllık hazırlık sınıfları aynı yıl 1’er yıla indirildi.

2006-2007 öğretim yılında bu 3 okula ek olarak Kabataş Erkek, Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve Vefa Anadolu Lisesi’ne 1’er yıl hazırlık sınıfları konuldu. 1 yıl sonra Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi, İzmir Cihat Kora Anadolu Lisesi ve Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi eklendi.

DİL SAATLERİ AZALDI

Anadolu liselerinde 2010-2011 öğretim yılında birinci yabancı dil dersleri de haftada 10 saatten 6 saate düşürüldü. Bugün Anadolu liseleri arasında hazırlık sınıfı olanların sayısı yalnızca 3 ilde 10 olarak kaldı.

HAZIRLIK SINIFI OLAN LİSELER

GALATASARAY LİSESİ: Türkiye’nin en yüksek puanlı devlet lisesi. Fransızca eğitim veriyor. Geçen yıl okulun A grubu yerleştirme Türkiye yüzdelik dilimi 0.02, taban puanı 497.1402 oldu. Okul her yıl hazırlık sınıfına 100 öğrenci alıyor. Yatılı okumak mümkün. 1952 tarihli Fransız-Türk kültür anlaşmasına göre, bir Türk üniversitesine kabul edilen Galatasaray mezunları Fransız Bakalorya sınavına girmek zorunda kalmadan doğrudan bir Fransız üniversitesine kayıt olma hakkına sahip. Mezunlar iç sınavla Galatasaray Üniversitesi’ne girebiliyor.

İSTANBUL (ERKEK) LİSESİ: Türkiye’de Abitur diploması veren tek devlet lisesi. Almanca eğitim yapıyor. Mezunları Abitur diploması ile yurtdışı üniversitelere de gidiyor, Türkiye’deki üniversitelerden de burs alabiliyor. Okulun kontenjanı 170. Erkek öğrenciler için yatılılık var. Geçen yıl okulun A grubu yerleştirme Türkiye yüzdelik dilimi 0.04, taban puanı 496.176 oldu.

KADIKÖY ANADOLU LİSESİ: Türkiye’nin ilk Maarif Kolejlerinden. Öğrencilerinin bir dönem ya da 1 yıl Kanada liselerinde okuma şansı var. Kontenjanı 340. Geçen yılın yüzdelik dilimi 0.31, taban puanı 491.0156 oldu. Kız ve erkek öğrenciler için pansiyonu bulunuyor.

CAĞALOĞLU ANADOLU LİSESİ: Almanca eğitim veriyor. C1 seviyesindeki dil diploması alınıyor. Kız öğrenciler için pansiyon var. Kontenjanı 204. Geçen yıl puanı 490.710, yüzdelik dilimi 0.33.

HÜSEYİN AVNİ SÖZEN ANADOLU LİSESİ: İngilizce eğitim veriyor. Yatılı okuma şansı yok. Okulun Goethe Institut Istanbul ile eğitim işbirliği anlaşması bulunuyor ve Almanya ile öğrenci değişim programı yapıyor. Kontenjanı 170. Geçen yıl taban puanı 490.0687, yüzdelik dilimi 0.39.

KABATAŞ ERKEK LİSESİ: Almanca ve İngilizce sınıfları bulunuyor. 136 İngilizce, 68 Almanca kontenjanı var. Almanca okuyan İngilizce’yi, İngilizce okuyan da Almanca’yı ikinci dil olarak öğreniyor. Öğrencilerin B1 sınavının yanı sıra DSDII (C1) Almanca Dil Diploması alma hakkı da bulunuyor. Geçen yıl İngilizce için taban puanı 495.1072, yüzdelik dilimi 0.08 iken Almanca için taban puanı 494.7639, yüzdelik dilimi 0.10 oldu.

VEFA LİSESİ: İngilizce eğitim veriyor. Kontenjanı 170, kızlar için yatılılık var. Geçen yıl taban puanı 480.2336, yüzdelik dilimi 1.35 oldu.

İZMİR CİHAT KORA ANADOLU LİSESİ: İngilizce eğitim veriyor. Kontenjanı 170, geçen yıl taban puanı A grubu yerleştirmelerde 456.7422, yüzdelik dilimi 4.49 oldu. Pansiyonu yok.

ANKARA ATATÜRK LİSESİ: İngilizce eğitim veriyor. Yatılı okuma şansı yok. Kontenjanı 408. Geçen yıl taban puanı 471.3837, yüzdelik dilimi 2.44 oldu.

BALIKESİR SIRRI YIRCALI ANADOLU LİSESİ: İngilizce eğitim veriyor. Kontenjanı 204. Taban puanı geçen yıl 474.3724, yüzdelik dilimi 2.06 oldu. Pansiyonu yok.

 

YAZI DİZİSİ 7

TEOG sınavları kolay olunca puanlar yükseldi

Bu yılın TEOG sınavlarının kolay olması, öğrencilerin puanlarını yükseltti. Geçen yıla göre 7.27 yüzdelik dilimindeki bir öğrencinin puanı 12 puan daha yükseldi. Bu yüzden tercihlerinizi puanınıza göre yapmayın

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) sınavları bu yıl geçen yıla göre daha kolay olunca öğrencilerin puanları da yükseldi. Bu yüzden de geçen yılın puanlarıyla bu yılınkileri karşılaştırıp tercih yapmak hata olacak. Bu nedenle puan yerine mutlaka yüzdelik dilimleri kullanmanız gerekiyor.

Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da geçen yıl ile bu yılın puanları arasında yapılacak bir karşılaştırmanın hatalı olacağını söyleyerek şöyle konuşuyor:

‘PUANIM YÜKSEK’ DEMEYİN

“Örneğin 482 puan alan bir öğrencinin 2014 yüzdelik dilimi 1.37 iken aynı puanı 2015’te alan öğrencinin yüzdelik dilimi 2.29 oldu. Bu durumda geçen yıla göre 8 puan civarında bir yükselmeden bahsedebiliriz. Bu yıl 452 puanla 7.27 yüzdelik dilime sahip bir öğrenci 2014’teki aynı yüzdelik dilimindeki bir öğrenciye göre 12 puan civarında daha yüksek puan aldı. Bu yüzden de puan karşılaştırmaları yaparak tercih listesi oluşturmak hata olur. Puanım yüksek diye geçen yıla göre yüksek puanlı okulları tercih listesine yazan bir öğrenci bu değişimi dikkate almazsa yerleşemeyebilir.”

ŞANS TOPU YİNE DÖNECEK

Bu yıl da nakiller döneminde geçen yıl olduğu gibi “taban puan” şartının yanı sıra kontenjanın dolu olup olmamasının dikkate alınmayacağını söyleyen uzmanlar “Bakanlık nakiller döneminde 3 kez yeniden yerleştirme yapacak. Bu döneme kalmamak için listenizi yalnızca yüksek puanlı okullardan oluşturmayın. Bu dönemde taban puansız yerleştirmeler şans topu gibi olacak, şanslı öğrenci yerleşecek” diyor.

PUAN ÜSTÜNLÜĞÜ DİKKATE ALINACAK

Okullara yerleştirme işlemleri yapılırken öğrencilerin tercihleri doğrultusunda, okul kontenjanına ve yerleştirmeye esas puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

YABANCI ÖZEL LİSELER DOLDU

ARALARINDA Amerikan, Fransız, İtalyan, Alman, Avusturya liselerinin yer aldığı yabancı özel okullarda kayıtlar dün son buldu. 1860 kontenjana sahip okullarda 3 boş kontenjan kaldı.

MERAK ETTİĞİNİZ SORULAR

OKULA KAYIT YAPTIRACAK MIYIZ?

Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra bir okula yerleşen öğrenci için ayrıca kayıt yapmanıza gerek olmayacak. Kayıtlar öğrencinin yerleştiği okula otomatik olarak yapılmış olacak.

BOŞ KONTENJAN NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Okullardaki boş kontenjanlar 14 Ağustos’ta yerleştirme sonuçlarıyla birlikte açıklanmış olacak.

YERLEŞEN ÖĞRENCİ NAKİL YAPABİLİR Mİ?

Evet. Nakil uygulamasına bir okula yerleşen ya da özel okula kayıtlı öğrenciler başvurabilecek.

AÇIK LİSEYE YERLEŞEN NE YAPACAK?

Açık liseye yerleşen öğrenciler 3 dönem halinde 17- 28 Ağustos tarihleri arasında yapılacak nakil uygulamasında başvuruda bulunamayacak. Ancak bu öğrenciler 7-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek il-ilçe nakil komisyonlarınca yapılacak ve 3 okul tercih edebilecekleri nakillere başvurabilecek.

KAYIT YAPTIRMAZSAM NE OLUR?

“Özel okula kayıt yaptıracağım” seçeneğini işaretleyip kayıt yaptırmayan öğrenciler “özel okul öğrenci havuzuna” alınacak. 11 Eylül’de hâlâ bir okula kayıtlı olmayan öğrencilerin tümü açık liseye kaydedilecek.

TERCİHTE ONAY ŞART MI?

Tercihlerinizi herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de onaylatmanız gerekiyor. Aksi halde yaptığınız işlem geçerli olmaz.

DEĞİŞİKLİK YAPMA ŞANSIM VAR MI?

Tercihlerinizi onaylattıktan sonra herhangi bir düzeltme yapamazsınız.

BAKMADAN GEÇME