Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Son dakika: İkinci el otomobilde '6+6' sınırı otomotiv sektörünü ikiye böldü! - Ekonomi haberleri - Otomobil Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un, ikinci el araç satışına yönelik geçtiğimiz hafta açıkladığı yönetmelik, dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

        Kamuoyunda '6+6' şeklinde anılan uygulama, ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen otomobillerin satılmasını önleyecek.

        Söz konusu yönetmelik, ikinci el otomobil ticareti yapmaya yetkili ve yılda 3'ten fazla araç satışı yapma noktasında yetki belgesine sahip oto galeriler, yetkili bayiler ve araç kiralama firmaları ile ticari faaliyet kapsamında ikinci el otomobil satışı yapan kişileri kapsayacak.

         Ticaret Bakanlığı'ndan '6+6' açıklaması!
        Ticaret Bakanlığı'ndan '6+6' açıklaması! Haberi Görüntüle

        1 Temmuz 2023'te sona erecek yönetmelik kapsamında, düzenlemenin yürürlük tarihinden önce ikinci el araç ticareti yapanlar adına tescil edilen otomobiller ise 15 Eylül 2022'ye kadar herhangi bir kısıtlama olmaksızın satılabilecek.

        REKLAM

        Öte yandan, yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanması ile birlikte, otomotiv sektörü ikiye bölündü.

        'SPEKÜLATİF HAREKETLERİ ENGELLER'

        Öyle ki, ikinci el araç sektörü uygulamaya karşı çıkarken, yetkili bayiler ise uygulamaya destek verdi.

         '6+6' sınırlaması fiyatları düşürecek mi?
        '6+6' sınırlaması fiyatları düşürecek mi? Haberi Görüntüle

        Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Dr. Altuğ Erciş, Ticaret Bakanlığı’nın 'İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti' hakkında yaptığı yönetmelik değişikliği ilgili olarak, atılan adımın piyasadaki spekülatif hareketleri engelleyeceğini söyledi.

        Erciş, "Piyasadaki spekülatif hareketleri engellemeye yönelik bu kararı, Otomotiv Yetkili Satıcıları olarak destekliyoruz. Kararın belli bir süreyi kapsayacak şekilde geçici çıkartılmış olması da, Bakanlığımızın sektör dinamiklerimize güvendiğini ve sorunların global etkilerden kurtulunca düzeleceğine inandığını göstermektedir. Sektörümüzde dönem dönem ortaya çıkan fırsatçı yaklaşımları ortadan kaldıracağına inandığımız bu uygulamanın, hem yetkili satıcılar üzerindeki haksız iddiaları hem de yüksek kazanç peşinde koşan haksız rekabetçileri ortadan kaldıracağına inanıyorum" dedi.

        REKLAM

        Erciş, OYDER'in kayıtlı ve düzenli ticareti destekleyen her türlü uygulamanın yanında olduğunu, dönemlik kazançlar peşinde koşarak sektörü zedeleyenlere de karşı olduğunu vurguladı.

        MAHKEMEYE TAŞIDILAR

        '6+6' kısıtlaması bayilerden güçlü destek alırken, galeriler ise uygulamayı mahkemeye taşımaya hazırlanıyor.

        Habertürk'e özel açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu'nun (MASFED) yürütmeyi durdurmak için Danıştay'a dava açacağını belirterek, söz konusu yönetmeliğin mevcut hali ile ikinci el otomobil sektörünü mağdur ettiğini bildirdi.

        Ertemel, "Yönetmelik, ikinci el otomobil ticareti yapan kişilerin ticari kabiliyetini sonlandıracaktır. Sektör olarak yetki belgesi olmayan kişiler noktasında bir uygulama beklerken, yayınlanan yönetmeliğin otomotiv satıcılarını mağdur ettiğini gördük. Yönetmeliğin tekrar gözden geçirilmesi ve sektör ile görüşülerek düzeltilmesi noktasında talebimiz var" dedi.

        'KAYIT DIŞILIĞI ARTIRIR'

        Yönetmelikte bazı boşlukların olduğuna da değinen Ertemel, "Uygulamanın nasıl olacağını bilemiyoruz şuan için, denetimi kimin yapacağı da belli değil" diye konuştu.

         100 bin mükellef 'RADAR'A takıldı
        100 bin mükellef 'RADAR'A takıldı Haberi Görüntüle

        Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmeliğin ikinci el araç sektöründe kayıt dışılığı artırma riskinin bulunduğuna işaret eden Ertemel, "İkinci el araç sektöründeki 70 bin kişi mağdur edilmiş oldu. Sektör kayıt dışılığa itiliyor. Uygulamanın bu şekli ile sektördeki kayıt dışı ticareti derinleştirebileceğini öngörüyoruz" uyarısında bulundu.

        MASFED: 'GÜNAH KEÇİSİ HALİNE GETİRİLDİK'

        Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç da, sıfır araçlarda ilk tescil sonrası 6 ay, 6 bin km satış sınırlaması getiren düzenlemenin Anayasa’nın 49'uncu maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle dava açacakları bilgisini vererek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

        Erkoç, 70 bin motorlu araç satıcısının görmezden gelinerek, sektörün görüşleri alınmadan yapılan, mevcut sorunların çözümüne etki etmeyecek bu düzenleme ile ilgili Danıştay’a başvuracakları belirtti.

        Erkoç, "Anayasa’nın 49. Maddesine ters düşen ve sektörün görüşleri alınmadan yapılan bu düzenlemeyle ilgili Danıştay’a başvuracağız. Otomobil bayileri motorlu araç satıcılarına kullanılmamış araç satamıyor, fatura kesmesi yasak. 70 bin kayıtlı işletme, bu işletmelerde çalışanlar, aileleri görmezden gelinerek alınan bu kararı kınıyoruz. Mevcut sıkıntılara günah keçisi olarak devlete vergisini ödeyen, yanında personel çalıştıran, ekmeğinin peşinde olan motorlu araç satıcıları gösterilmeye çalışılıyor, bu hukuka da vicdana da sığmaz" açıklamalarında bulundu.

        'KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARA YÖNELİK TEDBİR ALINMALI'

        Erkoç, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin önceki gün yaptığı açıklamalara da vurgu yaparak, "Sektörde yaşanan ciddi sorunlar var. Önceki gün Sayın Bakanımız Nurettin Nebati, arz talep dengesini bozan, kayıt dışı ekonomi oluşmasına sebebiyet veren 100 bin mükellefin radara takıldığını açıkladı. Bizler de yıllardır kayıtlı olmayan, vergi ödemeden merdiven altı yöntemlerle araç alım satımı yapan kişilerin piyasa dengesini bozduğunu hatırlatarak bunun mücadelesini veriyoruz. Yönetmelik değişikliği bireyleri kapsamıyor. Bu yeni düzenleme ile bu kişiler nasıl engellenebilecek gibi sorular da önümüzde duruyor. Kayıt dışı çalışan ve araç alım satımını iş haline getiren kişiler için tedbir alınmalı" ifadelerini kullandı.

        Fiyatların düşmesi ve piyasanın dengeye kavuşması için kalıcı ve köklü çözümler gerektiğini ifade eden Erkoç, "Üretim, döviz kuru, tüketicinin finansmana erişimde zorluk yaşaması ve yüksek faiz, vergiler gibi pek çok etken var çözüm bekleyen. Yeni düzenleme ile alakalı da, düzenleme kapsamına girmeyen bireyler, kayıtsız kişiler araç alıp satmaya devam edecektir, yetkili satıcıların ve Bakanlığımızın bu duruma da çözüm getirmesi gerekir ki fiyatlardaki şişmenin de önüne geçilebilsin" diye konuştu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ