Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Alanya Kalesi’ndeki tarihi skandala 727 bin TL'lik kamulaştırma

        Antalya'daki Alanya Kalesi'nde geçtiğimiz aylarda akılalmaz bir skandal yaşandı. Kaleye bitik evi olanAvusturyalı Walter Godina'nın, evin duvarlarıyla bitişik bazı surları yıktığı ve bir de pencere açtığı ortaya çıktı.Yapılan incelemedetarihi M.Ö. 1'inci yüzyıla dayanan surların, Godina'nın üzerinde izinsiz yaptırdığı korkuluk, pencere, seramik ve betonarme yapılar nedeniylezarar gördüğü ortaya çıktı. Godina'nın, pencereyi ise tarihi taş duvar görünümlü kaplamayla gizlemeye çalıştığı ve surların altını da delerek atık sularını da oradan tahliyesini sağladığı belirtildi. 2 bin yıllık surların yıkımına neden olan Godina'nın hakkındaAlanyaMüze Müdürlüğü tarafından savcılığa suç duyurusunda da bulunuldu.

        REKLAM

        EVİ KAMULAŞTIRILACAK

        İHA'nın haberine göre, suç duyurusunun ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talebiyle Kıymet Takdir Komisyonu'nda oluşturulan teknik ekip de, Kamulaştırma Kanunu kapsamında değer tespit çalışması başlattı. Çalışma kapsamında Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kamulaştırma kararı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından da onaylandı. Verilen kararda ise Birinci Derece Arkeolojik, Doğal, Tarihi ve Kentsel Sit Alanı olarak tescilli, Koruma Amaçlı İmar Planı'nda da bulunanAlanyaKalesi surlarının Ehdemek bölümündeki özel mülkiyetteki tescilli Godina'ya ait evin, sur duvarlarının içindeki parsel olduğubelirtildi.

        727 BİN TL'LİK DEĞER BİÇİLDİ

        Alınan kararlar kapsamında oluşturulan Değer Tespit Komisyonu da kamulaştırma bedeliyle ilgili teknik çalışmalarını tamamladı. Bu çalışma neticesinde 132 metrekarelik ev ve alanıyla ilgiliAlanyaMüze Müdürlüğü'nün emsal satışlarının yanı sıraAlanyaBelediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü,AlanyaTapu Müdürlüğü, bölgedeki emlakçılar ve emlak vergisi matrahı üzerinden fiyat belirlendi. Ev ve arsa için toplam 727 bin 351 TL kamulaştırma bedeli biçildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ