Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Apple'dan önce kovuldu sonra şirketi zirveye taşıdı. İşte ikinci Steve Jobs dönemi - Teknoloji Haberleri
        1

        Steve Jobs, 5 Ekim 2011’de pankreas kanserine yenik düşene kadar Apple’ın başkanlığını sürdürmüştü.

        2

        Her ne kadar Apple ve Steve Jobs birbirlerinden ayrı düşünülemese de, 1985-1996 yılları arasında şirket 11 yıl boyunca başkaları tarafından yönetilmişti.

        3

        Steve Jobs’ın kurduğu şirketten kovulduğu 1985 yılından, geri çağırıldığı 1996 yılına kadar geçen süreçte, Apple finansal hedeflerini kaçıran ve sürekli yönetici değiştiren dev bir kargaşaya dönüşmüştü.

        4

        Apple’dan ayrıldıktan sonra yaz aylarını ne yapacağını bilmeden geçiren Steve Jobs, sonrasında Pixar ve NeXT gibi iki büyük işi 11 yıla sığdırmıştı.

        5

        Takvimler 1996’yı gösterdiğinde, Apple’ın yönetimi Gil Amelio’ya verilmişti. Kötüye gidişi durdurmak için büyük bir hamle yapması gerektiğini bilen genel müdür, Steve Jobs tarafından kurulan bilgisayar şirketi NeXT’i satın aldı. Amelio, bu satın almanın Apple’a yeni bir rota çizeceğini düşünüyordu ve yanılmamıştı.

        6

        Apple’ın yeni rotasında Amelio’ya yer yoktu. Steve Jobs, yönetim kurulunu genel müdürün kovulmasına ve şirketi kendisinin kurtarabileceğine ikna etti. Bunu başarmak için, ezeli rakibi ve dönemin en zengin kişisi Bill Gates’ten 150 milyon dolar yatırım aldı.

        7

        Apple 90’ların son dönemine geldiğinde finansal bir çöküntü içindeydi. Dell’in kurucusu Michael Dell, o dönem yaptığı bir açıklamada “Steve Jobs’ın yerinde olsaydım şirketi kapatır, yatırımcılara paralarını geri verirdim.” demişti.

        8

        Apple 1998’de ilk iMac’i tanıttı. Jobs hiç vakit kaybetmeden planını uygulamaya koymuştu ve yeni ürünlerle şirketi yeniden kârlı hale getirebileceğini biliyordu.

        9

        Jonathan Ive tarafından tasarlanan ilk iMac, ilk beş ayda 800.000’den fazla sattı.Yüksek performanslı hepsi bir arada bilgisayarın ismindeki “i” takısı ise ‘internet’ anlamına geliyor.

        10

        Ürün satışları ve Microsoft’un büyük desteği sayesinde Apple 1998 bitmeden yeniden kâr edenbir şirkete dönüştü. Steve Jobs aynı yıl Tim Cook isimli yeni bir yöneticiyi Apple’ın dünya çapındaki operasyonlarından sorumlu olarak şirkete getirdi. Jobs, kendisinden sonra Apple’ı Cook’a emanet edecekti.

        11

        Apple’ın ilk dizüstü denemesi ise bir yıl sonra iBook ile gerçekleşekti. iMac tasarım çizgilerini taşıyan cihaz, Apple’ın bilgisayar odağını güçlendirmişti.

        12

        2001 yılında Mac OS X yayınlandı. Apple, daha iyi görünen, daha kullanışlı bir Unix-BSD tabanlı bir işletim sistemi geliştirmişti.

        13

        Apple aynı yıl ABD’de ilk mağazalarını açarak, Virginia ve California eyaletlerinde ürünlerini doğrudan müşterilerine satmaya başladı.

        14

        2001 Apple için çok hızlı bir yıldı. 1.000 şarkıyı taşıma vaadiyle insanları cezbeden iPod, yalnızca Mac’lerle çalıştığı ve 399 dolar gibi pahalı bir fiyata sahip olduğu için yavaş bir başlangıç yapmıştı.

        15

        2003 yılında açılan iTunes Music Store, Apple’ın dijital müzik konusunda ne kadar ciddi olduğunu ortaya koydu. Daha önce hiç denenmemiş bir model uygulayan dijital müzik dükkanı, insanlara albümü satın almadan istedikleri şarkılara 0,99 dolar karşılığında sahip olma şansı tanıyordu.iPod’lar ise Windows işletim sistemiyle de çalışmaya başlamışlardı.

        16

        Apple’ın müthiş gidişi devam ederken, Jobs 2003 yılında pankreas kanseri olduğunu öğrendi. Hastalığını 2004 yılında çalışanlara duyurana kadar sır olarak sakladı.

        17

        Steve Jobs şirketin dokunmatik ekranlı cihazlar geliştirmesi gerektiğini düşünüyordu. 2004 yılında Purple (mor) kod isimli projeyi başlattı ve Jonathan Ive’ı başına geçirdi. Jobs her ne kadar bir tablet hayal etse de, projenin çıktısı bir akıllı telefon prototipi oldu.

        18

        Bu sırada iPod serisi genişlemeye devam etti. 2005 yılına gelindiğinde iPod, iPod Mini, iPod Nano ve iPod Shuffle olmak üzere dört farklı modeli vardı.

        19

        Apple 2006 yılına kadar bir hayli pahalı olan PowerPC işlemcilerle çalışan bilgisayarlar yapıyordu. Windows ile çalışan bilgisayarlar üretenlerin tercihi ise Intel’den yana oluyordu. Bu nedenle Mac’ler Windows’lu cihazlara kıyasla daha pahalı ve geliştirilmeye daha kapalı oluyordu.Bu geleneğe son veren Jobs, ilk MacBook Pro’da Intel işlemci kullandı.

        20

        Intel işlemciler, tarihte ilk kez bir Mac’e Windows işletim sistemi yüklenebileceği anlamına geliyordu.

        21

        2006 yılında Manhattan’ın ortasına kurulan küp şeklindeki cam mağaza,modern New York mimarisinin önemli bir öğesini oluşturuyor.

        22

        Aynı yıl Apple’ın değeri Dell’inkini geçmişti. Steve Jobs tüm Apple çalışanlarına bir mail attı ve Michael Dell’in geleceği iyi göremediğini söyledi. Apple henüz en büyük kozunu oynamamıştı.

        23

        2007 yılının ocak ayında ilk iPhone tanıtıldı. iPod’un yeteneklerini ve ilk tam teşekküllü mobil tarayıcıyı dokunmatik bir ekranda bir araya getiriyordu.

        24

        iPhone’un satışa çıkmasını bekleyenler Apple mağazalarının önünde kamp kurdular. Yalnızca 74 günde 1 milyondan fazla iPhone satıldı.

        25

        2008’de satışa çıkan iPhone 3GS, çok daha hızlı bir internet bağlantısına sahipti fakat onu farklı kılan App Store isimli dijital mağazadan uygulamalar indirilmesini sağlamasıydı.

        26

        Tedavisi için işe ara vermesi gereken Jobs, 2009 yılında ilk iznine çıktı ve yerine geçici CEO unvanıyla Tim Cook’u bıraktı.

        27

        Apple markalı ilk tablet olan Apple iPad, Jobs tarafından 2010 yılında tanıtıldı. Jobs hayali olan tableti yaratmak için 10 yıla yakın beklemişti.

        28

        Jobs 2011 yılında Apple için son kez sahneye çıktı ve iPad 2 ile iCloudbulut servisini tanıttı.

        29

        Sağlık durumu kötüye giden Jobs, 24 Ağustos 2011’de görevini bıraktı ve şirketin başkanı kalmayı kabul etti. Bundan yalnızca birkaç ay sonra, 5 Ekim 2011’de hayatını kaybetti.

        30

        Jobs’ın istifasından sonra yerine Tim Cook geçti.