Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Cam filmi yasak mı? Cam filminin cezası var mı? Cam filmi muayeneden geçer mi? - Otomobil Haberleri

        Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ve araç sahiplerini yakından ilgilendiren cam filmi yasağı, büyük merakla takip ediliyor. Cam filmi kullanan veya cam filmi taktırmak isteyen vatandaşlar, sık sık internet üzerinde "cam filmi yasaklandı mı?", "cam filmi cezası var mı?" ve "cam filmi muayeneden geçer mi?" sorularına yanıt arıyor. PekiCam filmi yasak mı? Cam filminin cezası var mı? Cam filmi muayeneden geçer mi? İşte son gelişmeler...

        CAM FİLMİ YASAKLANDI MI?

        Araç camında cam filmi kullanan veya aracının camına film taktırmak isteyen otomobil sahiplerinin yakından takip ettiği bir konu olan cam filmi yasağı konusu, vatandaşların aklında soru işareti yaratmış durumda. Cam filminin yasaklanıp yasaklanmadığını büyük merakla takip eden vatandaşlar, internet üzerinde de "Cam filmi yasak mı? Cam filmi cezası var mı? Cam filmi muayeneden geçer mi?" aramalarını yapıyor.

        21 Ekim 2017 tarihindeBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayınlanan yürürlüğe görearaçlarda cam filmi kullanımına ilişkin hükümde değişiklik yapıldı.Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesi ise "Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır" hükmünü içeriyor.

        CAM FİLMİ CEZASI VAR MI?

        Cam filmi kullanımının yasaklanmasının ardından araç sahipleri cam filmi kullanımının cezası olup olmadığını da araştırmaya başladı. İnternet üzerinde "cam filmi cezası var mı?" diye araştıran vatandaşlar, cam filmi kullanıp kullanmama konusunda kararsız kalıyor.

        REKLAM

        Öte yandan trafik polisleri denetimde cam filmi kullanmaya devam eden sürücülere 206 TL ile 427 TL arasında ceza kesiyor.

        CAM FİLMİ MUAYENEDEN GEÇER Mİ?

        Aracında cam filmi olan vatandaşlar, bir yandan da cam filmini söktürmeden aracının muayeneden geçip geçemeyeceğini araştırıyor. Muayenede cam filmini söktürmediği takdirde onaylanıp onaylanmayacağını merak eden sürücüler, internet üzerinde sık sık "cam filmi muayeneden geçer mi?" diye araştırıyor.

        Son olarak ise cam filminin muayeneden geçip geçmeyeceği konusunda yaşanan bir gelişmedeKütahya'nın Simav ilçesinde, cam filmli 15 aracın muayenesinin onaylanmadığı bildirildi.

        Araç muayene istasyonuna cam filmi yapıştırılmış olarak gelen 15 aracın muayenesi onaylanmadı. Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 1 Kasım 2017 tarihli, Araç muayenesi sonucu belirlenen eksikliklere ilişkin kusur grupları yönergesi konulu yazılarında, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 31 Ekim 2017 tarih ve 170557 sayılı yazısı ilgi tutularak, film yapıştırılmış camların 'Hafif Kusur' yerine 'Ağır Kusur' sayılacağı belirtilmişti.

        REKLAM

        Araç muayenesi için Simav'daki TÜVTÜRK istasyonuna gelen Kadir Hamamcı, (57) aracının camlarında bulunan filmleri çıkararak geldiğini, muayene için sıra beklediğini ifade etti.

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın belirlediği standartlarda araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK, yenilenen araç muayene kusur tablosu konusunda araç sahiplerini uyarıyor. (MEİ-EFE)

        CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NDAN "CAM FİLMİ" AÇIKLAMASI

        Cam film konusunda eleştirilerde bulunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir yönetmelik yayınlandı, otomobillere cam filmi serbest bırakıldı. 5 milyon vatandaş arabasına cam filmi taktırdı. Aradan bir yıl geçmeden kararı değiştirdiler. Cam filmi takılması yasak dediler. Sökmezseniz cezası 427 lira, söküm parası da 150 lira. Neden serbest bırakıldı, neden yasaklandı?

        Açıklayan var mı, yok. 5 milyon vatandaşıma sesleniyorum, bunlar senin cebine el attılar. Sandık önüne gelecek ben bunu hesabını sana soracağım diyeceksin. Kibir aklın önüne geçerse böyle olur. O kadar kibirlendiler ki 'her şeyi yaparız, sırtına binerim, sopalarımyine bize oy verir' dediler. Kibirin esiri oldular" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        "CAN GÜVENLİĞİ CAM FİLMİNDEN DAHA ÖNEMLİ"

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, araçların öncamı ile ön sağ ve solcamlarının renksiz olacağını, sadece arkacamile arka sağ ve solcamlarda fabrika çıkışlı 43R onaylı renklicamkullanılabileceğini belirterek, "Camfilmiönemli ama can güvenliği daha önemli, önce can güvenliğimize bakacağız." dedi.

        Bakan Özlü, AA muhabirine, araçlarda kullanılan "camfilmi"ne ilişkin açıklamada bulundu.

        Camfilmiyasağının hiç kalkmadığını vurgulayan Özlü, "Şu andacamfilmitaktırmış olan vatandaşlarımız da yasak varkencamfilmitaktırdılar. Biz bakanlık olarakcamfilmiyasağını kaldırmak istedik. Geçen yıl bu niyetimizi beyan ettik, ilgili kurumlardan da olumlu görüşler aldık ve yönetmelik yayımladık." diye konuştu.

        REKLAM

        Özlü, söz konusu yönetmeliğe göre 26 Ekim 2017'decamfilmiyasağının kaldırılacağının açıklandığını ancak Emniyet Genel Müdürlüğünden bu konuda gelen taleplerin ardından konunun tekrar ele alındığını söyledi. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinin, özellikle son dönemde artan terör eylemleri sebebiyle şüpheli şahısların tanınması ve tespitinde sıkıntı yaşandığını aktardıklarını dile getiren Özlü, bu nedenle decamfilmiyasağının kaldırılmaması yönünde görüş beyan edildiğini kaydetti.

        "Yasak güvenlik gereği"

        Bakanlık olarak önce buna sıcak bakmadıklarına işaret eden Özlü, "Ancakcamfilmitakılı bir araç, terör eylemi gerçekleştirirse ve burada çok sayıda insan hayatını kaybederse, bunun ülkemiz için büyük bir sıkıntı olacağını düşündük. Dolayısıylacamfilmiyasağının kaldırılması irademizi değiştirdik ve yasağın kalkmasının iptali yönünde karar aldık." ifadesini kullandı.

        Özlü,camfilmiyasağının kalkmamasının, güvenlik gereği olduğunun altını çizerek, ülkedeki terör eylemlerinin sıfıra yakın bir noktaya gelmesi halinde, yetkililerin yasağı tekrar gözden geçirilebileceğini kaydetti.

        Camfilmiyasağının kapsamı hakkında bilgi veren Özlü, "Yönetmelikler ihtiyaçlara göre değişir, ihtiyaç hangi yöndeyse biz o yönde yönetmeliklerimizi revize ederiz.Camfilmiönemli ama can güvenliği daha önemli, önce can güvenliğimize bakacağız. Sadece fabrika çıkışlı 43R onaylı renkli arkacamların kullanımı serbest. Yani aracın öncamı ile ön sağ ve solcamları renksiz olacak ancak arkacamile arka sağ ve solcamlarda fabrika çıkışlı 43R onaylı renklicamkullanılabilecek." değerlendirmesinde bulundu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ