Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer 'Soykırımı inkar' davası,Doğu Perinçek AİHM Büyük Daire'de.

        Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Büyük Dairesi, Ermeni soykırımı iddialarını reddeden DoğuPerinçek'in İsviçre tarafından cezalandırılmasını haksız bulan kararın temyiz kararını ileri bir tarihte vermek üzere duruşmayı erteledi.

        AİHM Büyük Daire, Doğu Perinçek'in, "Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır" sözleri üzerine davalık olduğu İsviçre'nin temyiz başvurusunu bugün görüştü. Duruşmada Ermenistan'ın hukuk ekibinde, ünlü aktör George Clooney'nin avukat eşi Amal Alamuddin Clooney de yer aldı.

        DURUŞMADA NELER OLDU?

        Perinçek, duruşmadaki savunmasına "Mahkemeye güveniyorum" diyerek başladı ve AB'yi eleştirdi.

        Duruşmaya CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın yanı sıra Egemen Bağış, Haluk Koç ve birçok Türk parlamenter de katıldı. Dava, temsil niteliği taşıması açısından önem taşıyor.

        İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile İsviçre hükümeti arasındaki ‘Ermeni soykırımı’ davasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki temyiz duruşması bugün yapıldı. Dün Sabiha Gökçen Havalimanı’na gelen bir grup tarafından Strasbourg’a uğurlanan Doğu Perinçek duruşmada bizzat savunma yaptı.

        PERİNÇEK: AVRUPA BİLİNCİ 1915 YASAKLARIYLA KARARTILMAMALIDIR

        CHA’nın haberine göre, Avrupa insanının özgürlüğü için burada olduğunu söyleyen Perinçek, "Avrupa bilinci 1915 yasaklarıyla karartılmamalıdır" dedi. İsviçre'deki mahkemeye 90 kilogram ağırlığında Rus ve Ermeni kaynaklı belge gönderdiğini belirten Perinçek, 'soykırım' ifadesinin hukuki bir tanım olduğunu söyledi.

        Osmanlı Devleti'nin Ermenileri toptan yok etmek amacıyla hareket etmediğini belirten Perinçek, "Birinci Dünya Savaşı'nda karşılıklı olarak ölümler ve zorla göç olmuştur. Ermenilerin acılarını her zaman paylaştım. Ermenilerin kültürümüze katkılarını vurguladım. Ermeni probleminde büyük devletleri sorumlu tutuyorum" ifadelerini kullandı.

        Avrupa Birliği'nin Ermeni meselesini tabulaştırdığını da söyleyen Perinçek, "Bu problem Türkleri aşağılamak için kullanılıyor. Türkler AB'nin kara derilileridir" dedi.

        "TARİHİ ÖNEME SAHİP"

        AA Editör Masası'na konuk olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, davayla ilgili, "Bugün Büyük Daire'de görüşülecek husus, tarihi bir husus. Hem Türkiye, hem de Avrupa Birliği değerleri bakımından tarihi öneme haizdir" dedi.

        Duruşmayı yerinde takip eden Çalışma eski Bakanı Yaşar Okuyan, mahkemenin önünde yaptığı açıklamada, “Bakın burada yüzlerce Avrupa'nın çeşitli yerlerinden gelmiş insanlar, burada bir Türk dayanışması oldu. Burada her partiden insan var. Strazbourg'da böyle bir birleşmeyi ortaya koymak önemli. Burada parti bayrakları yok. Türk bayrağının altında her şey var” dedi.

        Avrupa’nın çeşitli kentlerinden de çok sayıda Türk, Perinçek'e destek için Strasbourg’da bulundu.

        Davaya müdahil olan Ermenistan hükümetinin hukuk ekibinde ünlü aktör George Clooney’in eşi avukat Amal Alamuddin Clooney de yer aldı.

        Perinçek, İsviçre’de verdiği konferanslarda, “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” dediği için bu ülkedeki mahkemeler tarafından ‘ırkçı ayrımcılık’la suçlanarak cezaya çarptırılmış; ardından davayı taşıdığı AİHM ise Perinçek’in sözlerinin ‘ifade özgürlüğü’ kapsamında olduğunu belirterek İsviçre’yi haksız bulmuştu.

        AİHM bugün, bu karara İsviçre tarafından yapılan temyiz başvurusunu görüştü. Dava, AİHM’nin temyiz organı olarak görev yapan ve 17 yargıçtan oluşan ‘Büyük Daire’de görüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ