Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD Senatosu: Türkiye’de medya ve demokrasi tehlikede

        HT GAZETE

        100 sandalyeli ABD Senatosu’nun 74 üyesi, Türkiye’de yaşanan demokrasi, insan hakları ve özellikle basın özgürlüğü ihlallerine karşı kaygıları dile getiren sert bir mektuba imza attı.

        Türkiye ile ilgili böylesi bir konuda ilk kez bu kadar çok senatörün imza koyması dikkat çekerken, tarihi mektup, “harekete geçmesi” çağrısıyla Dışişleri Bakanı John Kerry’ye gönderildi. Mektuptaki imza sayısının “anayasayı değiştirmek, hatta Başkan Obama’yı azletmek” için yeterli olan 67’yi bile aşması, “Son derece tarihi” olarak nitelendirildi.

        ABD Kongresi’nin üst kanadı olan Senato üyelerinin büyük desteğini alan “partilerüstü” mektupta, Türkiye’de gazetecilerin gözaltına alınması kınandı. Rekor bir sayıyla, Senato’nun dörtte üçünün imzaladığı mektupta, Türk hükümetinin medyayı cezalandırma ve sansür çabasının ABD için derin endişe duyulacak bir sorun olduğu ifade edildi; Kerry’ye bu konuda harekete geçme çağrısı yapıldı.

        Senatörler, Türk hükümetini özgür medyanın yayınlarını engellemek amacıyla hukukun üstünlüğü ve temel demokratik prensipleri alenen aşağılamakla suçladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ