Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İran Dışişleri Bakan Yardımcısı'nden nükleer müzakere açıklaması: Anlaşma kesinlikle iki aşamalı olmayacak

        İran devlet televizyonuna konuşan Arakçi, müzakere edilen konuların bir çoğunda anlaşma sağlandığını belirterek, "Bazı ihtilaflı konularda da hemen hemen anlaşmaya varıldığını söyleyebilirim" dedi.

        Sadece bir kaç konuda henüz uzlaşılamadığını dile getiren Arakçi, bu konularda da anlaşmaya varmak için çabaladıklarını ifade etti.

        "Müzakere konularının tümünde anlaşma sağlandıktan sonra bunları herkesin kabul edeceği yazılı bir anlaşma haline getireceğiz" diyen Arakçi, müzakereler için belirlenen son tarih 1 Temmuz'a işaret ederek, "Bunun için de bir kaç aylık süre var" diye konuştu.

        Arakçi, nükleer müzakerelerde varılacak muhtemel anlaşmanın tek aşamalı olmayacağını savunarak, "Şu anda yapılan şey müzakere konularının tamamını çözüme kavuşturmak. Anlaşma kesinlikle iki aşamalı olmayacak" şeklinde konuştu.

        "YAPTIRIMLAR TAMAMEN KALDIRILMALI"

        Anlaşmaya varılması halinde ülkesine uygulanan yaptırımların tamamen kaldırılması gerektiğini belirten Arakçi, "Avrupa Birliği ve ABD tarafından yürürlüğe konulan ambargolar ve nihai olarak da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin uyguladığı yaptırımlar kaldırılmalıdır" ifadesini kullandı.

        İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında yürütülen İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı.

        İsviçre'nin Lozan kentinde dün yapılan görüşmelere, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in yanı sıra Alman, Fransız ve İngiliz mevkidaşları Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius ve Philip Hammond da katılmıştı.

        Lozan'daki görüşmeler bugün de İran ve 5+1 ülkelerinin dışişleri bakanları arasında devam ediyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ