Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika 'ABD Merkel'i de dinledi' iddiası

        Wikileaks'in internet sitesinde ve Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinde, NSA’nın Almanya'daki siyasetçileri dinlediğine dair muhtemel belgeler ve telefon numaraları yer aldı.

        Yeni ortaya çıkan belgelerde Merkel’in 2011 yılının Ekim ayında Vietnam’a seyahati sırasında danışmanıyla Yunanistan kriziyle ilgili yaptığı telefon görüşmesinin dökümüne yer verildi. Merkel’in görüşmede Yunanistan’daki kriz için en iyi çözümün hangisi olduğu konusunda kararsızlığını, bu konuda Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ve diğer bazı aktörlerle görüş ayrılıkları yaşadığını dile getirdiği ifade ediliyor.

        “Çok gizli” olarak nitelenen bu belgenin ABD tarafından İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda ile de paylaşıldığı vurgulandı.

        Sayfada ayrıca İngiliz istihbarat servisi GCHQ’nun Almanya Başbakanlığında görevli Avrupa politikalarından sorumlu danışman Nikolaus Mayer-Landrut’u dinlediği, bu dinleme protokolünün de daha sonra NSA’ya gönderildiği iddia edildi.

        Wikileaks internet sitesinde NSA tarafından dinlendiği iddia edilen Almanya Ekonomi, Maliye ve Tarım Bakanlıklardaki üst düzey yetkililerin telefon numaraları da yer aldı.

        Toplam 69 telefon numarasının olduğu belgelerde, bakanların ofislerinin, müsteşarlarının ve üst düzey memurlarının telefon numaralarının bulunduğu belirtildi.

        Bunların arasında güncel numaraların da olduğu, ayrıca Ekonomi Bakanlığında halen kullanılan bir faks numarasının da yer aldığı ifade edildi.

        Dinlenen isimler arasında eski Almanya Maliye Bakanı Oskar Lafontaine, eski Ekonomi Bakanı Werner Müller, eski Maliye Bakanı Bakanlığı müsteşarı ve şimdiki Çevre Bakanı Barbara Hendricks ve eski Maliye Bakanı Theo Waigel’in büro şefi İda-Marie Aschenbrenner bulunuyor. Dinlemelerin genellikle kişiyle değil, göreviyle ilgili yapıldığı ifade edildi.

        Belgelere göre NSA’nın Alman siyasetçileri ve ekonomi çevrelerini muhtemelen 1999 yılından beri sistemli şekilde dinlediği belirtildi.Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizere, bu belgeleri inceleyeceklerini açıkladı.

        ABD'NİN BERLİN BÜYÜKELÇİSİ BAŞBAKANLIĞA ÇAĞRILDI

        Öte yandan, ABD'nin Berlin Büyükelçisi John B. Emerson'un, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Almanya'yı dinlediğine ilişkin iddiaların medyaya yansıması üzerine başbakanlığa çağrıldığı bildirildi.

        Alman medyasında çıkan haberlere göre, istihbarat birimlerinden sorumlu bakan Peter Altmaier'in, Emerson ile görüştüğü ve kendisinden Wikileaks'in internet sitesinde NSA'nın Almanya'da Başbakan Angela Merkel ve bazı bakanlıklarda dinleme yapması iddialarıyla ilgili bilgi aldığı ifade edildi.

        ABD'DEN AÇIKLAMA GELDİ

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Almanya’yı dinlediği iddialarına ilişkin, “Kesin ve geçerli bir ulusal güvenlik amacı olmadığı sürece ülke dışında istihbarat izleme eylemleri içinde bulunmadığımızı daha önce söyledik. Bu sıradan insanlar için olduğu gibi dünya liderleri için de geçerli” dedi.

        Kirby’ye günlük basın toplantısında Wikileaks’in internet sitesinde NSA’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel ve bazı bakanlıkları dinlediğine dair yer alan belgeler soruldu.

        Prensip olarak spesifik istihbarat suçlamaları veya sızdırılan belgelerin gerçekliği hakkında yorumda bulunmayacaklarını daha önce de ifade ettiklerini belirten Kirby, “Ancak kesin ve geçerli bir ulusal güvenlik amacı olmadığı sürece ülke dışında istihbarat izleme eylemleri içinde bulunmadığımızı da daha önce söyledik. Bu sıradan insanlar için olduğu gibi dünya liderleri için de geçerli” diye konuştu.

        Kirby, ortak değerler ve iki ülkenin çıkarları doğrultusundaki iş birliği göz önüne alındığında Almanya ile uzun süreli ve verimli dostluklarından memnuniyet duymaya devam edeceklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

        “Almanya ile olan güçlü ilişkilerimizde herhangi bir değişiklik yok ve bu ilişkiye sahip olmaya devam edeceğiz. Her iki ülkenin liderleri bu ilişkinin öneminin farkında olduklarına dair daha önce konuştular, konuşmaya devam edecekler ve konuşmalılar. İki lider ayrıca bunun ardımızda kalması için çalışmaya devam edecekleri gerçeğini daha önce ifade ettiler.”

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ