Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cihatçı John'un yardımcısı İstanbul'da yakalandı

        Umut TÜTÜNCÜ / GAZETE HABERTÜRK

        Terör örgütü IŞİD’in kan donduran infaz görüntüleriyle bilinen 2 isminden Cihatçı John lakaplı Muhammed Emwazi, ABD’nin düzenlediği hava operasyonunda nokta atışıyla öldürüldü. John’un yardımcısı Aine Ledley Davis ise İstanbul’da ele geçirildi. Adana’daki İncirlik Üssü’nden önceki gece saat 23.40 sıralarında kalkan ABD’ye ait bir İHA (insansız hava aracı), Suriye’nin Rakka kentinde hareket halindeki bir otomobili füzeyle vurdu. IŞİD’in kontrolündeki kentin “saatli döner kavşak” olarak bilinen bölgesinde seyreden araçtaki 4 kişi yaşamını yitirdi. Öldürülenlerden birinin tüm dünyada tepki yaratan kafa kesme videolarıyla tanınan, IŞİD vahşetinin sembol ismi “Cihatçı John” kod adlı Muhammed Emwazi olduğu öne sürüldü.

        RESMEN DOĞRULANMADI

        Bölgedeki kaynaklar Emwazi’nin öldüğünü açıklarken, ABD’li yetkililer kesin bir açıklama yapmaktan kaçındı. Emwazi’yi hedef alan “nokta hedefli” bir hava operasyonu düzenlendiğini doğrulayan Pentagon Sözcüsü Peter Cook “Sonuçları değerlendiriyoruz” demekle yetinirken, İngiltere Başbakanı David Cameron “ABD’ye teşekkür ederiz. Ölüp ölmediğinden emin değiliz. Araştırıyoruz” ifadesini kullandı. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ise “Ölenlerden birinin IŞİD’in üst düzey İngiliz liderlerinden biri olduğuna yüzde 100 eminiz” açıklamasını yaptı.

        ŞAFAK OPERASYONU

        İstanbul polisi ise ABD’nin hava operasyonundan birkaç saat sonra IŞİD’in 2 ayrı hücresine yönelik operasyon düzenledi. İstanbul’un 6 ilçesinde 20 adrese eşzamanlı olarak şafak vakti gerçekleştirilen baskınlarda, çatışma bölgelerinden geldikleri belirlenen yabancı uyruklulardan oluşan 8 kişilik hücrenin 7 üyesi ile çatışma bölgesine gitmeye hazırlanan Türk uyruklu 8 kişilik hücrenin 4 üyesi yakalandı. Silivri’deki operasyonda yakalanlardan birinin Cihatçı John’ın yardımcısı İngiliz vatandaşı Aine Ledley Davis’in olduğu öne sürüldü. Reuters Haber Ajansı da yakalanan kişinin Suriye’de yabancı mahkûmlardan sorumlu Aine Ledley Davis olduğunu duyurdu. Bu gelişmenin ardından İngiliz hükümetinin, Davis’in yakalanmasıyla ilgili olarak Türk makamlarını arayarak teşekkür ettikleri öğrenildi.

        8 KİŞİYİ İNFAZ ETTİ

        Kuveyt doğumlu İngiliz vatandaşı olan “Cihatçı John” lakaplı Muhammed Emwazi (27), çoğunluğu Batılı rehine 8 kişinin kafasının kesildiği videolarda siyah elbisesi ve siyah kar maskesi ile görülüyordu. Bilgisayar teknisyeni olan Emwazi’nin 2013’te Suriye’ye gidip örgüte katıldıktan sonra IŞİD’in elektronik propaganda faaliyetlerinin başına geçtiği belirtiliyor. Emwazi, ilk olarak Ağustos 2014’te Amerikalı gazeteci James Foley’nin öldürülmesini gösteren videoda ortaya çıktı. Daha sonra da yine Batılı rehinelerin öldürüldüğü başka videolarda yer aldı. Bu videolarda rehineyi öldürüp öldürmediği görülmüyordu. Ama 2014’ün Kkasım ayındaki bir videoda bir Suriye askerini öldürdüğü görülüyordu. Amerikalı rehine Peter Abdülrahman Kassig’in kesik başının yanında da yine Emwazi duruyordu.

        GAZETECİNİN KATİLİ Mİ?

        Aine Ledley Davis’in Cihatçı John’un yardımcısı olduğu ve İngiliz gazeteci James Foley’in geçen yıl Suriye’de boğazı kesilerek öldürülmesinin faili olabileceği belirtiliyor. İnfaz anında yüzü kapalı olan ve yalnızca gözleri görülen örgüt üyesinin, yakalanan kişiyle karşılaştırmasının yapılacağı kaydedildi. Davis ve diğer IŞİD üyelerinin sorgusunun sürdüğü, soruşturmanın titizlikle yürütüldüğü bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ