Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bir cenaze iki katliam

        GAZETE HABERTÜRK / Güngör KARAKUŞ-HATAY/Lokman HAPPANİ-KİLİS

        TÜRKMEN muhaliflerin elinde bulunan Rus pilot Yarbay Oleg Peshkov’un cenazesi, Rusya’nın talepleri üzerine yapılan temasların ardından dün 01.45’te sınırda Türkiye’ye teslim edildi. Pilot için dün Rus ve Türk yetkililerin katılımıyla Hatay Havaalanı’nda tören düzenlendi.

        Rus Askeri Ataşesi’nin de hazır bulunduğu törende ilk olarak Ortodoks geleneklerine göre dini tören yapıldı. Ardından askeri törene geçildi. Rus bayrağına sarılı pilotun cenazesi, Türk askerlerinin omuzlarında Türk Hava Kuvvetleri’ne ait askeri uçağa bindirildi. Cenazenin gönderilişi sırasında Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, 39. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat, 2. Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Ali Tuna havalimanında hazır bulundu.

        Yarbay Oleg Peshkov’un cenazesi daha sonra, Ankara Etimesgut’taki askeri havalimanına gönderildi. Burada yapılacak ikinci askeri törenin ardından pilotun cenazesi Rus yetkililere teslim edilecek.

        40 SİVİL ÖLDÜ

        Rus ordusuna ait savaş uçaklarının İdlib’in Eriha İlçesi’nde bir pazaryerine saldırması sonucu 40 sivil öldü, 70 kişi de yaralandı. Eriha İlçesi’ndeki sivil savunma yetkililerinden alınan bilgiye göre, Rus savaş uçaklarının İdlib’de muhaliflerin denetimindeki Eriha ilçe merkezinde bulunan pazaryeri ile sivil yerleşim birimine saldırması sonucunda, aralarında kadın ve çocukların da olduğu siviller katledildi.

        Saldırı bölgesinde büyük maddi hasarın meydana geldiğini aktaran yetkililer, Rus savaş uçaklarının saldırılarında yaralanan sivillerin ilçedeki sahra hastanelerine kaldırılarak tedavi altına alındığını söyledi. Halep’in Azez İlçesi yakınlarında ise aralarında insani yardım TIR’larının da olduğu belirtilen TIR parkının bulunduğu bölgeye, iddiaya göre Ruslar tarafından hava saldırısı düzenlendi.

        12 TIR’ın yandığı saldırıda, yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, en az 15 kişi öldü, çoğunun durumu ağır 50’den fazla kişi de yaralandı. Yaralananlardan 13’ü Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye getirilerek Kilis Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı ancak 2 kişi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

        DAEŞ’İ DEĞİL SİVİLLERİ VURUYOR

        Terör örgütü DAEŞ’le mücadele kapsamında Suriye’ye giden Rus ordusuna ait savaş uçakları; Humus, Hama, Halep ve İdlib’de muhaliflerin kontrolünde bulunan sivil yerleşim yerlerine saldırıyor. Rus uçaklarının hafta içinde Halep’in Azez İlçesi’nde insani yardım taşıyan TIR’ların bulunduğu yere saldırmasında 7 kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi yaralanmış ve 20 TIR yanarak kül olmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ