Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ateşkes Rusya'ya bağlı

        GAZETE HABERTÜRK

        Suriye’de muhalifler ateşkes için bir kez daha Rusya’nın hava saldırılarını durdurmasını talep etti. Halep’te halk, Türkiye bağlantısı kesilmeden uzun sürecek kuşatma öncesi erzak depolamaya başladı. Suriye’deki muhalif gruplar, Rusya’nın hava saldırılarını durdurması, rejimin kuşatmayı kaldırması ve insani yardıma izin verilmesi halinde 2-3 haftalık bir ateşkese hazır olduklarını bildirdi. Diplomatik kaynaklar, bu ateşkesin yenilenebilir olacağını ve DAEŞ ile El Nusra haricindeki tüm gruplar tarafından destekleneceğini söyledi. Riyad destekli muhaliflerden oluşan Yüksek Müzakere Komitesi, uluslarası kamuoyu ve BM’nin arabuluculuğunda geçici barış anlaşmasına varılabileceğini belirtti. Rusya, ateşkes kararına rağmen Halep’e yönelik saldırılarını durdurmayacağını açıklamıştı.

        HALEP’TE ALARM

        Halep’te bulunan muhalif güçler, Rus uçakları destekli Suriye ordu birlikleri kentin Türkiye ile bağlantısını kesmeden önce hazırlıklarını hızlandırdı. Kenti dış dünya ile bağlayan tek karayolunda yiyecek ve ihtiyaç maddesi taşıyan konvoylar oluştu. Suriyeli insan hakları örgütleri, kentteki güçlere uzun sürecek bir kuşatmada ihtiyaç olabilecek her şeyi yığmaya çalışıyor.

        MÜZAKERELER MONTRÖ’YE ALINDI

        Suriye muhalefetinden Çoğulcu Toplum Hareketi’nin lideri Randa Kassis, 25 Şubat’ta Cenevre’de yapılması beklenen Suriye müzakerelerinin Montrö’ye alındığını açıkladı. Moskova-Kahire Grubu’nun üyesi Kassis, “Müzakerelerin Montrö’de devam etmesi için tüm lojistik düzenlemeler yapıldı” dedi.

        AB’DEN GÜVENLİ BÖLGE ÇAĞRISI

        Avrupa Birliği, Brüksel zirvesinin sonunda Suriye’de güvenli bölge çağrısı yaptı. Suriye’de tarafları kuzeyde yer alan sivillere yönelik bombardımanları durdurmaya çağıran AB, güvenli bölgeler oluşturulmasını istedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Suriye’de sivillerin kendilerini güvende hissedecekleri bölgelerin oluşturulması konusunda görüş birliğine vardık” dedi.

        TÜRKİYE KARŞITI TASLAĞA VETO

        Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Türkiye karşıtı karar tasarısı reddedildi. Rusya’nın, Suriye topraklarına Türkiye tarafından yapılan top atışlarının egemenlik hakkını ihlal ettiğine dair karar çıkarma talebi; AB D, Fransa ve İngiltere dahil 6 üyenin karara karşı olumsuz fikir beyan etmesi ile destek bulamadı. Toplantıda BM’nin Fransa Daimi Temsilcisi François Delattre, Moskova’yı Beşar Esad rejimini ayakta tutmaya çalışmakla suçladı.

        TÜRKİYE İLE SAVAŞ 'YERSİZ'

        Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Son dönemde yaşanan gerginliklerden ötürü Türkiye ile Rusya arasında savaş çıkar mı?” sorusunun “yersiz” olduğunu söyledi. Peskov, “Bu soru biraz yersiz çünkü Kürtlerin yanı sıra Suriye’nin kuzeyinde bulunan Esed güçleri de Türkiye’nin açtığı ateşe maruz kalıyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ