Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İtalya Başbakanı Matteo Renzi'den Belçika açıklaması

        Matteo Renzi, ülkesindeki güvenlik önlemlerinin gözden geçirildiği toplantının ardından basın açıklaması yaptı.

        Başbakanlık sarayı Chigi’de kameraların karşısına geçen Renzi, terörün Avrupa Birliği (AB) liderlerinin konsey toplantılarını yaptığı merkez yerleşkesine çok yakın bir yerde olduğuna dikkati çekerek, teröristlerin Avrupa’nın markası olan özgürlüğü hedef aldığını ifade etti.

        Belçika hükümeti ve halkına taziyelerini ileten Renzi, "mucizevi" çözümlerin bulunmadığını ve sınırları kapatmanın da bir çözüm olmadığını belirtti.

        Renzi, "Tehdit küresel ancak katiller yerel. Düşman, bizden o kadar da uzakta değil. Avrupa kentlerinin kalbinde, kenar mahallelerinde gizleniyor, sessizce korunuyor. Sınırsız bir güvenlik projesi sağlamak gerekir. Bununla birlikte sosyal, kültürel ve politik bir proje de olması gerekir.” diye konuştu.

        Kurbanlar için ve özgür bir kıtada yaşamayı sürdürmek için hareket geçilmesi gerektiğini dile getiren Renzi, "Zaman çakallık yapma zamanı değil. AB, bu cihatçı terörizmi yeneceğinin farkına varmalı. Onları yeneceğimizi biliyoruz ama bunun için ayları, yılları ve bütün enerjimizi ortaya koymamız lazım.” ifadelerini kullandı.

        Renzi, terör saldırılarıyla sarsılan Avrupa’ya ortak güvenlik ve istihbarat ağı kurmayı önererek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        “Avrupa, daha fazlasını yapmalı. Bu sefer, Avrupa sonuna kadar gitmeli. Üniter bir yapı lazım. Gizli servisler terörü yenmek için birlikte çalışmalı. İtalyanlar, bunu mafya ve içerideki terörü yenmek için yaptı ve şimdi bu sahadaki tecrübelerini aktarmaya hazır. Terörle mücadele yeni ama İtalya için orijinal bir şey değil. İtalya, terörü de mafyayı da yenmesini bildi, Avrupa da bunu yapacak. Özgürlük içinde yaşamaya geri döneceğiz ve değerlerimizden vazgeçmeden bunu yapacağız. Yaşasın Belçika, yaşasın İtalya, yaşasın Özgürlük.”

        Bu arada Renzi, Brüksel’deki temsilciliklerinin saldırılardan etkilenen İtalyanlarla yakından ilgilendiğini bildirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ