Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kıptiler göç ediyor

        Mısır İnsan Hakları Federasyonu Başkanı Necip Gabriel, halk ayaklanmasının ardından artan Selefi ve radikal grup baskısı ile gelecek kaygısı yüzünden yaklaşık 93 bin Hristiyan Kıpti'nin Mısır'dan ABD, Avrupa, Avustralya ve Kanada'ya göç ettiklerini iddia etti.

        AA muhabirine özel açıklamalarda bulunan Gabriel, 19 Mart tarihinden bu yana Mısır'daki Selefi baskısı ve gelecek kaygısından dolayı 42 bin Kıpti'nin ABD'ye, 20 bininin Avrupa'nın çeşitli ülkelerine, 14 bin Mısır vatandaşı Kıpti'nin Avustralya'ya ve 17 bin kişinin de Kanada'ya yerleştiğini savundu.

        Bu rakamların, kilise temsilciliklerinden ve çeşitli ülkelerdeki göçmen bürolarından elde edilen bilgilerin, tahmini kaçak göçmen rakamları ile birleştirilmesi sonucu tespit edildiği belirtildi.

        Suudi Arabistan kökenli Vahabi akımının Mısır'daki uzantısı olarak bilinen Selefi grupların Hristiyan Kıptiler üzerinde baskılarını iyice arttırdıklarını söyleyen Gabriel, Hristiyanların radikal akımlardan dolayı gelecek kaygısı hissediklerini öne sürdü.

        Gabriel, Kıpti göçünün mevcut Mısır nüfus yapısını tehlikeye soktuğunu anlattı. Ülkedeki Hristiyan göçünden dolayı Mısır Yüksek Askeri Konseyi ve Mısır hükümetine çağrıda bulunan Gabriel, yetkilileri göçün önlenmesi için tedbir almaya çağırdı.

        Birçok Hristiyanın artık kaçak göç yollarına başvurduğunu iddia eden Gabriel, yıl sonuna kadar Mısır'dan batı ülkelerine göç eden Hristiyan Kıpti sayısının 250 bini bulabileceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

        Mısırlı ünlü Hristiyan yazar Kemal Zahir ise Kıptilerin göç etme potansiyeli taşıdıkları ve bu konudaki endişelerin haklı olduğunu düşünüyor, fakat Gabriel'in açıkladığı rakamları abartılı buluyor.

        Hristiyanların dini baskı görmediklerini fakat ayrımcılığa uğradıklarını vurgulayan Zahir, aşırı fikirlerin, ülkedeki Müslüman ve Hristiyanlara zarar verdiğini öne sürdü.

        Mısır'da Hristiyanlar ile Müslümanlar yüz yıllarca beraber yaşadılar. 80 milyonluk Mısır nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Kıpti Hristiyanlar ile çoğunluğu oluşturan Müslümanlar arasında genellikle politik olmayan sebeplerden dolayı zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

        Mısır'da sadece 2011 yılında, Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında çıkan çatışmalarda 100'e yakın kişi hayatını kaybetti ve 500 kadar kişi de yaralandı.

        Ülkede en büyük muhalif grup sayılan Müslüman Kardeşler başta olmak üzere birçok parti, örgüt ve sivil toplum kuruluşu, Hristiyanlar ile Müslümanların birlik olduğuna dair mesajlar veriyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ