Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kadirov: Hilary Swank niye pişman anlamadım

        Tülay ŞUBATLI / AHT

        Türkiye'den çok sayıda gazeteciyi ülkesine davet eden Çeçenistan Cumhurbaşkanı 35 yaşındaki Ramzan Kadirov, düzenlediği basın toplantısında, Çeçen cinayetlerinden doğum gününde yapıldığı söylenen kutlamalara birçok konuda açıklamalarda bulundu.

        Türkiye'deki Çeçen cinayetlerinin arkasında kendisinin olduğu iddialarına tepki gösteren Kadirov, "Bizim istihbaratımıza göre, bu cinayetlerin arkasında kendi aralarında paylaşamadıkları bir para meselesi var. Ben imajımızı düzeltmek yerine böyle bir şey yapar mıyım? Ayrıca ajan olduğu öne sürülen kişi de burada tekstilci bir işadamı. Şu anda Türkiye'de. Eğer suçluysa kanunen gerekeni yapsınlar" dedi. Kadirov, iki grubun mücadelesiyle ilgili de bilgi verdi: "2003'te referanduma gidildi ve halk artık savaş istemediğini ortaya koyunca Ahmet Hacı Kadirov cumhurbaşkanı oldu. Birkaç yıl sonra dağdaki gruplar kendi aralarında ikiye bölündü. Zakayev'in liderliğindeki grup, bağımsız Çeçenistan için İçkevya adını kullanarak bağımsızlık mücadelesine devam edeceğini açıkladı. Diğer grup Umarov ise Çeçenistan'ın özgürlüğü değil Kafkas Emirliği için mücadeleye devam edeceğini bildirdi. Bu iki grubu çeşitli ülkelerde temsil eden temsilcilikler de ikiye bölündü. Bu temsilcilikler yardım adı altında toplanan paraları kendi gruplarına aktardı. İşte bu paralar nedeniyle iki grup şimdi büyük bir mücadele içinde, cinayetler de bu yüzden işleniyor."

        'SAVAŞ İSTEMİYORUZ'

        Ülkesinin yıllardır savaşlara sahne olduğunu hatırlatan Kadirov, artık savaşmak istemediklerini söyledi. Rusya ile iyi ilişkileri nedeniyle diasporadaki Çeçenlerin eleştirilerine de yanıt veren Kadirov, "Türkiye Cumhuriyeti, Rusya ile iyi ilişkiler istiyor, milyarlık projeler yapılıyor. Bütün Arap ülkeleri Rusya ile iyi ilişkiler kurmak istiyor.

        Bizim niye Rusya ile iyi ilişkilerimiz olmasın? Çocuklarımız bilim adamı, sporcu olsun istiyoruz. Çeçen halkına mutlu bir hayat vermek istiyoruz. Binlerce cami, yüzlerce medrese var. Eğer İslam'a karşı bir hareket olursa karşılarına ilk çıkacak kişi benim.

        Rusya devleti din konusunda bir engel koymuyor. Kendi kültürümüzü tam anlamıyla yaşayabiliyoruz. Camilerimizi, dilimizi ve geleneklerimizi kullanıyoruz" ifadesini kullandı.

        'UYARDIM, KAÇTI'

        Bir Türk firmasının sahiplerinin kaçması üzerine maaşlarını alamayan işçileri, Çeçenistan devletinin rehin aldığı yönündeki iddiaları da yalanlayan Kadirov, 21 proje için ödenmesi gereken 50 milyon doların da bu şirkete verildiği halde işçilerin maaşının ödenmediğini, projelerin durduğunu kaydetti. Şirket sahibi A.Ş.'nin sözünü tutmadığını söyleyen Kadirov şöyle konuştu:

        "Başka ülkelerdeki şantiyelerde işi bitirmeyip kaçtığı yönünde istihbarat aldık. 'Sakın beni zor durumda bırakma' diye uyardım. Ama kendisi gitti buradan. Çay içmişliğimiz var. Ona çok kızgınım."

        'İŞÇİLERİN MAAŞINI VERDİM'

        "İşçi hakkı yenmez diye Allah rızası için Ahmet Hacı Kadirov Vakfı'ndan işçilerin paralarını ödedik" diyen Kadirov, "Vakfın başında annem bulunuyor. Cebimden maaşlarını verdim. İki ülke arasındaki ilişkiler bozulmasın istedi. Ben hayır için ödedim, işçiler alacaklarının tamamını Bora İnşaat'tan isteyip almalı. Diğer şirket Penta'ya da 3 milyon 900 bin doları fazladan ödettim" dedi.

        Şirket hakkında savcılığa ve emniyete verilen binlerce suç duyurusu olduğuna dikkat çeken Kadirov, "Onun Türkiye'ye götürdüğü paraları biliyoruz. Eğer iyi niyet gösterirse biz de iyi niyette bulunacağız. Pişman olup insanların hakkını verirse kendisini affetmeye hazırım" diye konuştu.

        "DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASI DEĞİLDİ"

        Kadirov, Hollywood y katıldığı 5 Ekim'deki kutlamaların kendisinin doğum günü partisi olduğu yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. "O günkü açılış benim doğum günüm için yapılmış bir kutlama değildi. Şehir ve gençlik günü nedeniyle yapılan özel bir organisazyondu" diyen Kadirov, kutlamaya katıldığı için pişman olduğunu söyleyen ünlü yıldız Hilary Swank içinse "Neden pişman olduğunu anlayabilmiş değilim. Ülkeye geldiğini öğrenen on binlerce çocuk ve genç onu izlemeye gelmişti. Onların gönlünü alsa ne olurdu? Bundan sonra böyle şahısların gelmemesi için çalışacağım" dedi.

        'SAĞLIKLI BİR ERKEĞİM'

        İnternet ortamında yayınlanan bir videoda, oryantal kadınlarla dans ederken çekilmiş görüntüleri olduğu hatırlatılan Cumhurbaşkanı Kadirov, videodaki kişinin kendisi olmadığını söylerken, gülerek esprili bir şekilde şu yanıtı verdi: "O görüntüler Hasanov Zeliu adlı bir şahsa aittir. Yani görüntüler bana ait değil, sahte. Ben de evliya ya da melek değilim. Sağlıklı bir kişiyim. Böyle görüntüler olsa seyretmek isterim ama bakmamaya çalışıyorum. Kaldı ki görüntülerdeki mekân çok basit bir yer. Ben öyle yerlere gitmem."

        "TAYYİP ERDOĞAN İSLAM ALEMİ İÇİN ÖNEMLİ"

        Başbakan Erdoğan'ın tüm İslam âlemi için büyük bir değer olduğunu ifade eden Kadirov, "Başbakan Erdoğan son çıkışları ve politikaları ile İslam âlemi için ekonomik ve sosyal katkıda bulundu. Çeçenistan güvenli bir yatırım alanıdır. Bütün sektörler yatırıma açıktır" dedi.

        ÜÇ YILDA İSTANBUL'DA ALTI ÇEÇEN CİNAYET KURBANI

        İstanbul'daki Çeçen cinayetlerinin ilki Eylül 2008'de Başakşehir'de Albay Gazi Edilsultanov'un öldürülmesiyle başladı. Daha sonra ise Aralık 2008'de İslam Canibekov Ümraniye'de, 26 Şubat 2009'da ise Ali Osayev (Musa Atayev) Zeytinburnu'nda öldürüldü. Son olarak 16 Eylül 2011'de İstanbul Zeytinburnu'nda Berg Musaev, Rustem Altemirov ve Zaurbek Amriev cinayete kurban gitti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ