Eski başkandan 6 trilyon dolarık zarar
Irak ve Afganistan savaşlarının faturaları daha yeni ödenmeye başladı
HABERTÜRK GAZETE / DIŞ HABERLER
Eski Başkan George W. Bush döneminde başlatılan Irak ve Afganistan savaşlarının ABD Hazinesi’ne maliyeti trilyon dolar olacak.
Harvard Üniversitesi’nin Kennedy Okulu tarafından yapılan çalışmada, her iki savaşın resmen bitmiş olmasına rağmen, ABD’nin faturaları ödemesinin “daha yeni başladığı” ifade edildi. Raporda, halen 2 trilyon dolar olan şu ana kadarki harcamaların “6 trilyon dolara çıkacağı” belirtildi.
Çalışmayı yapan Linda Bilmes, her iki savaşta da yaralanan, malul olan ve hasta olanların faturalarının gün geçtikçe artacağını ve “Gazi İşleri Bakanlığı”nın bütçesinin şimdiden üçe katlandığını yazdı. Bilmes, Vietnam’dan dönen askerlerin “3” sağlık şikâyetine karşılık, Irak ve Afganistan’dan dönen askerlerin ortalama “8” sağlık şikâyetinin bulunduğunu kaydetti.
Bilmes, Irak ve Afganistan’dan dönen yaklaşık 800 bin askere ölünceye kadar sağlık hizmeti verileceğine işaret etti.