Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer 'Çeçen lider Doku Umarov öldürüldü' iddiası!

        Ayrılıkçı Çeçenlerin internet sitesi Kavkaz Center'dan yapılan açıklamada, "Kafkasya Emirliği'nin lideri Umarov'un şehit olduğunu" belirtti.

        Açıklamada, Umarov'un hayatını nasıl kaybettiğine dair bilgi verilmezken, Rusya yanlısı Çeçenistan yönetimi tarafından öldürüldüğü ileri sürüldü.

        Doku Umarov, 2006 yılında, Rusya'ya karşı ayrılıkçı mücadele veren Çeçenlerin lideri olmuştu.

        Kavkaz Center sitesinde, Umarov'un yerine Ali Ebu Muhammed'in Kafkasya Emirliği liderliğine seçildiği duyuruldu.

        RUS İSTİHBARATI ÖLÜM İDDİALARINI DOĞRULAMADI

        Kafkas bölgesinde faaliyette bulunan milis grupların lideri olarak bilinen Doku Umarov'un öldürüldüğüne dair iddiaları Rusya istihbaratı doğrulamadı.

        Ria Novosti'ye değerlendirmede bulunan Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, uluslar arası basında Umarov'un öldürüldüğüne ilişkin bilgilerin yer aldığını, ancak bu aşamada Rus istihbaratının böyle bir bilgiye sahip olmadığı ve yorumda bulunmak istemediklerini belirtti.

        Çeçen milis grupları ile ilgili haberlerin yer aldığı Kavkas Center adlı internet sitesinde Umarov'un öldürüldüğü yönünde iddiaların yer aldığı belirtildi. Site ayrılıkçı liderin 20 yılını cihada adadığını vurguladı. Site Umarov'un yerine Ali Ebu Muhammed'in seçildiği bilgisini paylaştı.

        Umarov'un öldürüldüğüne dair daha önce de bir çok kez iddiada bulunulmuştu.

        Çeçen lider Ramazan Kadirov da Instagram'dan yaptığı değerlendirmede Umarov'un dönüşü olmayan bir yere gittiğini, teröristlerin sözcüsü olan sitede Doku Umarov'un öldürüldüğünün rapor edildiğini yazdı.

        Kadirov daha önce söylediği gibi Umarov'un özel bir operasyonla öldürüldüğünü, 2014 Soçi Olimpiyatları için herhangi bir tehdit oluşturmadığını belirtti.

        Umarov 2010'da 39 kişinin hayatını kaybettiği Moskova Metrosu'na yönelik terör saldırısını ve 2011'de da 36 kişinin hayatını kaybettiği Domodedovo Havalimanı'na yönelik terör saldırısını sorumluluğunu üstlenmişti. Umarov Soçi Kış Olimpiyatları'na yönelik saldırı yapacakları tehdidinde de bulunmuştu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ