Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Lüks Hangi zehirli giysiler Türkiye'de üretildi? - Alışveriş Haberleri

        Menekşe ATASELİM/HABERTÜRK

        Greenpeace'in 29 ülkeden toplam 141 ürün üzerinde yaptığı araştırma sonucu tespit ettiği zehirli giysilerden 7'sinin Türkiye'de üretildiği ortaya çıktı. Aralarında dünyaca ünlü Zara, Armani, Mango'nun da bulunduğu toplam 20 hazır giyim markasının bazı ürünlerinde sağlığa zararlı kimyasallar bulunduğu ifade edilen raporda, Türkiye'de üretilen toplam 15 ürünün 7'sinin sağlık açısından uygunsuz olduğu görüldü. Toplam 89 parça üründe zehirli maddeler olan NFE tespit edilirken, NFE, flat veya kanserojen aminlerin salınımına sebebiyet veren azoik boyaların herhangi bir şekilde kullanımının kabul edilemeyeceğine dikkat çekildi.

        EN YÜKSEK İKİNCİ ORAN

        Rapora göre, en yüksek oranda (45.000 mg/kg) tehlikeli madde içerdiği saptanan ürün, Meksika'da üretilen ve satılan C&A marklı bir tişört. Bu tişörtten sonra en yüksek miktarda (9.800 mg/kg) tehlikeli madde bulunan ürün ise Türkiye'de üretilen ve İspanya'da satılan Mango marka tişört. Yine, Türkiye'de üretilip İtalya'ya gönderilen Armani marka bir başka tişört de dikkat çekici miktarda zararlı içeriğe sahip ürünler arasında.

        SATILANDA SORUN VAR

        Rapora göre,incelenen ürünlerden 4'ü Türkiye'den satın alındı. Türkiye'de satılan bu 4 üründen 3'ünün (Yüzde 75) zehirli ve sağlığa zararlı kimyasal madde içerdiği ortaya çıktı. Raporda Çin için bu oran yüzde 81, Almanya'da ise numunelerin yüzde 100'ü sorunlu olarak belirtiliyor. Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Gülçin Şahin, bu konuda Türkiye'nin diğer ülkelerden daha kötü veya iyi durumda göründüğünü söylemenin doğru olmadığını belirterek, “Bu, küresel bir sorun ve küresel bir kampanya. Hem markalar hem ülkeler adına bu şekilde düşünmekte fayda var” şeklinde konuştu.

        'ÖNLEM ALMAYA HAZIRIZ'

        Greenpeace, özellikle Zara'nın bu konuda sessizliğini koruduğunu öne sürerek, markayı üretimde daha özenli olmaya ikna etme konusunda kampanya başlattı. Konuyla ilgili görüşünü aldığımız İspanyol Inditex Grubu'nun dünyaca ünlü giyim markası Zara bu konuda şu açıklamayı yaptı: “Inditex birkaç ay önce Greenpeace ile diyaloga girerek ikna edici ve gerçekçi bir Detoks Çözüm Taahhüdü önerisi oluşturmuştu. Geçtiğimiz 19 Kasım günü mevcut görüşmeler çerçevesinde Inditex Greenpeace temsilcilerine bir mektup gönderdi ve tekstil sektörü için en iyi uygulamalara destek verdiğini belirtti. Tekstil sektöründe var olabilecek tehlikeli madde atıklarını sıfıra indirme konusundaki ortak hedefe mümkün olan en kısa zamanda ulaşılması için gerekli önlemleri almaya hazır olduğumuzu ifade ettik.”

        Greenpeace International ise Zara'dan kendilerine test sonucu gitmediğini, herhangi bir ülkedeki bir ofise gönderildiğiyle ilgili bir bilgiye de ulaşılamadığını açıkladı. Açıklamada, “Zara'nın hala ürünlerinden ve tüm tedarik zincirinden zararlı kimyasalları arındıracağına dair ortak bir yol haritasına imza atmasını ve ciddi bir söz vermesini bekliyoruz” denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ