Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bakan Nihat Zeybekci: Cep ve tablete ek vergi yok - Teknoloji Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        2 Temmuz’da “Elektrik, elektronik, cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünlerde ek vergi geliyor” diyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dün tablet ve cep telefonunda fiyat artırıcı ek gümrük vergisi ve telafi edici vergi uygulamasının asla olmayacağını söyledi. Son iki yılda, Türkiye’deki üreticilerin ithalat yoluyla haksız rekabete tabi olmalarını engellemek için Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde tedbirler almaya başladıklarını kaydeden Zeybekci, yaklaşık 40 milyar doların üzerindeki ithalatı ülke menfaatleri doğrultusunda denetim altında tuttuklarını söyledi.

        Ancak bilişim ürünleri başta olmak üzere bu tedbirlerin maliyet artırıcı tedbirler olarak algılanmaması gerektiğini söyleyen Zeybekci, “Hükümetimizin tablet, cep telefonunda fiyat artırıcı ek gümrük vergisi, telafi edici vergi gibi uygulaması asla olmayacak. Ama cep telefonunun Türkiye’de üretilmesini destekleyici, teşvik edici kararlarımız var. İnşallah yakın gelecekte sonuçlarını alacağız” diye konuştu.

        ZEYBEKCİ NEDEN 1 AY SONRA GERİ ADIM ATTI?

        Yaklaşık bir haftadır kulislerde ‘cepte ek verginin buzdolabına kaldırıldığı’ konuşuluyordu. Zeybekci’nin açıklamalarıyla bu kesinleşti. Soruşturma sırasında savunma yapan ithal markalarla kurumlar arasında öne Samsung ve AB çıkmıştı. Samsung, Ekonomi Bakanlığı’na gönderdiği görüş yazısında ‘Eğer ek vergi çıkarsa Türkiye’deki bütün hukuk yollarını dener, devamında da Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) giderim’ demişti. AB Türkiye Delegasyonu ise karar çıkar çıkmaz AB’nin Türkiye’yi DTÖ’ye şikâyet edeceğini bildirmişti. İki taraf da soruşturmanın DTÖ kurallarına aykırı biçimde açıldığını ve Türkiye’de değilse bile uluslararası platformlarda kazanacaklarını savunmuştu. Çinli üreticiler ise savunmalarıda Türkiye’nin ciddi bir parça ithalatçığı olduğuna vurgu yapmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ