Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji 4.5G ihalesi neleri değiştirecek - Teknoloji Haberleri

        4.5G ismiyle anılan IMT Advanced teknolojisi ile iletişim hızlanacak. 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren bir işlem 4.5G ile 6 dakikaya düşecek.

        Bugün yapılacak 4.5G ihalesi 5G'yi de kapsayacak. Şartname satın alan Turkcell, Avea, Vodafone, Netgsm ve Huawei'nin katılacağı ihalede 20 ayrı frekans paketi açık artırmayla ihale edilecek.

        İLK OLABİLİRİZ

        4G olarak tabir edilen IMT Yetkilendirmesi İhalesi'nin (Uluslararası Mobil Telekomünikasyon) şartnamesi iptal edilerek kamuoyunda bilinen adıyla 4,5G (IMT Advanced) teknolojisini içerecek şekilde yeniden düzenlenmişti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4.5G ihalesinde yapılan değişikliklerle 5G teknolojisine yerli teknolojiyle geçilmesinin önünün açılacağını, Türkiye'nin bu teknolojiye ilk geçen ülkelerden biri olmasının hedeflendiğini belirtmişti.

        O TARİH '1 NİSAN 2016'

        Yeni teknoloji 1 Nisan 2016'dan itibaren vatandaşa sunulacak. Bugün yapılacak ihalenin şartnamesi, frekansları alan işletmecilere kapsamaya ilişkin bir takım zorunluluklar da getiriyor. Şartnamaye göre yetkilendirilen işletmeciler 8 yıl içinde Türkiye'nin nüfusunun yüzde 95'ini kapsama alanına alacak. Firmalar ayrıca yine 8 yıl içinde tüm il ve ilçelerin nüfusunun yüzde 90'ını kapsamaya mecbur olacak. Önceki şartnamede kapsama zorunluluğuna getirilen süre 6 yıldı.

        "TÜNELDE ÇEKMİYOR"A SON

        1 kilometrenin üzerindeki tüneller ve konvansiyonel tren hatları bir süre sonra kapsama alanına alınacak.

        KAYNAK İSRAF EDİLMEYECEK

        Bölünmüş karayolları, otoyol, tünel kapsamaları, konvansiyonel tren hatları, hızlı ve yüksek hızlı tren hatları ile nüfusu 10 binin altındaki yerleşim yerlerinde operatörlere ortak yatırım yapma zorunluluğu getirilerek kaynak israfı önlenecek.

        5 KATINA ÇIKACAK

        Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz'den 573 MHz'ye çıkacak. Bu sayede toplam frekans miktarı 3 katına çıkacak. Mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekans miktarı ise mevcudun 5 katından fazlasına yükselecek.

        İSTİHDAM DA SAĞLAYACAK

        Ar-Ge merkezlerine teşvik sağlandığını kaydeden BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, mevcut Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilmesi gereken asgari nitelikli Ar-Ge personeli sayısının yüzde 50 arttırılacağını söyledi.

        KOBİLERE DESTEK

        BTK Başkanı Sayan; "KOBİ'lerin yerli ürün geliştirmelerinin ve kendi imkanlarıyla üretim yapmalarının teşvik edilmesi amacıyla işletmecilere yatırımlarının en az yüzde 10'unu Türkiye'de ürün veya sistem geliştirmek üzere kurulmuş olan KOBİ niteliğindeki tedarikçiler tarafından Türkiye'de üretilen ürünlerden sağlama yükümlülüğü getiriyoruz" dedi.

        "YERLİ MALI YURDUN MALI"

        4,5G şartnamesi zorunlu yerli ürün kullanım oranlarını da artırıyor. İptal edilen 4G ihalesinde yerli ürün kullanım oranları yüzde 3-8-15 olarak belirlenmişti. 4,5G şartnamesinde ise birinci yıl için en az yüzde 30, ikinci yıl için en az yüzde 40 ve üçüncü yıl ile devam eden yıllarda en az yüzde 45 yerli ürün kullanma zorunluluğu getirildi.

        5G'YE TRANSİT GEÇİŞ

        İhale sonrasında bu frekanslar kullanılarak tüketicilere 4G’nin yanısıra 5G de dahil yeni iletişim teknolojileri sunulabilecek. 2020 yılından sonra 5G geldiği zaman bunun için yeni ihale yapılmayacak veya BTK’dan izin almak gerekmeyecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ