Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Cihaz Şimdiye dek üretilen en pahalı 10 bilgisayar! - Teknoloji Haberleri
        1

        Teknoloji devrimini iliklerimize dek yaşadığımız günlerde üretilmiş en pahalı bilgisayarlardan 10 tanesini bir araya getiren Money Inc'in ilginç listesinde dolarlar resmen uçuyor(!)

        2

        Bilgisayarların fiyatı, yıllar içinde önemli ölçüde değişti. 30 yıl önce tüketiciler tarafından satın alınmaya başlandığında bilgisayarların her biri binlerce dolara mal olan ağır ve dolayısıyla çok pahalı makinelerdi. Zaman geçtikçe bilgisayar üretimi daha ekonomik hale geldi, teknoloji gelişti ve bir bilgisayara sahip olmak çok daha uygun hale geldi. Bugün zorlasanız 1000 TL’den daha düşük bir meblağ karşılığında bilgisayar alabilirsiniz ancak bilgisayarların ilk günlerinde bu parayla klavye-mouse almak bile çok zordu.

        3

        10- 1989 Macintosh Portable - 6,500 USD

        1980'lerin sonlarına doğru görmeye başladığımız dizüstü bilgisayarlar, bugünkü gibi tasarımına önem verilmiş estetik makineler olmaktan çok uzaktı. Hatta bununla birlikte güç olarak da masaüstünü karşılayabilecek kapasitede değildiler. Ancak fotoğrafını gördüğünüz 1989 model Macintosh Portable kitap gibi bir makineydi. Motorola'nın ürettiği 16 MHz'lik CPU'su, 9 MB'a kadar genişletilebilen bir 1 MB RAM ve 40 MB sabit diski vardı. Siyah-Beyaz ekranı 640 x 400 çözünürlüğe sahipti ve iç kısımda iki kilo ağırlığında aküsü vardı. Apple’ın bu cihazının fiyatı çıktığı tarihte 6.500 dolardı. Ekonomik değişiklikler göz önüne alındığında bugün çıkmış olsaydı fiyatı 12.500 dolar olacaktı.

        4

        9- Voodoo Envy 171 - 6,500 USD

        Ekran kartıyla bir döneme damgasını vuran Voodoo’nun 2007'de satışa sunduğu Envy 171 dizüstü bilgisayarı tam olarak performansa odaklanmıştı. Ve bu alanda hemen hemen diğer tüm dizüstü bilgisayar üreticilerinden daha başarılıydı. 17 inç geniş ekran, Dual NVIDIA GeForce Go 7950 ekran kartı kullanan sistemin etkileyici özellikleri arasında Core 2 Extreme işlemci, 4 GB RAM ve üç farklı disk kullanan 600 GB sabit disk bulunuyordu. Renk opsiyonu bulunan ürünün fiyatı 6.500 dolardı.

        5

        8- 1983 Apple Lisa - 9995 USD

        Listemizin sıradaki modeli yine Apple’dan geliyor. Lisa adını taşıyan bu bilgisayar çıktığı 1983 yılında adeta masal gibi bir makineydi. Steve Jobs'un kızının adını taşıması da cabası! Herkesin kullanabileceği bir fareyle gelen ilk bilgisayardı ve kullanıcı dostu özellikleriyle okullarda ilk tercih oldu. 12 inç monokrom (tek renk) ekrana, 1 MB RAM'e, 5 MHz Motorola işlemciye sahip olan bilgisayarın opsiyonel 5 MB harici sabit disk seçeneğe sahipti. Apple'ın Lisa'sına sahip olmak isteyenler bugün piyasaya çıksaydı yaklaşık 24.000 doları gözden çıkarmalıydı. Çıktığı tarihte ise 9.995 dolar fiyat etiketine sahipti.

        6

        7- 1979 Cromemco System Three - 12.495 USD

        Bilgisayar dünyasının en önemli isimlerinin çıktığı Stanford Üniversitesi’nden iki doktora öğrencisinin kurduğu Cromemco 80’li yıllardaki en yenilikçi şirketlerden biriydi. Çünkü geliştirdikleri çevre birimleri ve grafik kartlarının yanı sıra kamera ve joystick’lerle de müthiş bir ilerleme kaydettiler. 1979'da piyasaya çıkarttıkları Cromemco System Three adlı bilgisayar ise 1 ila 6 terminale sahipti.

        7

        Askeriye, hükümet ve büyük şirketler için harikaydı ancak sokaktaki adam için fiyatıyla da yapısıyla da çok uygun değildi. Z80 Basic ve Fortran IV'ü çalıştırabilen makinede 5 MB harici sabit disk ve 512 KB RAM bulunuyordu. Çıktığı tarihte perakende satış fiyatı 12.495 dolar olan sistem bugün çıksaydı 36 bin dolar fiyat etiketine sahip olurdu.

        8

        6- Yoyotech XDNA Aurum 24K – 13,000 USD

        Oyun konsolları oyunseverlerin iştahını karşılayabilir ama PC’lerde Windows üzerinden üst düzey oyun oynama tutkusu halen sürüyor. İşte bu tutkuya kapılanlar için şirketler ürünlerini geliştirme şeklini değiştirdi ve sıra dışı oyun bilgisayarları üretmeye başladı. Bunlardan Yoyotech ise 2013'te herhangi bir ağır grafikli oyunu gözünün yaşına bakmadan 4K görüntü kalitesinde oynatacak bir PC'yi duyurdu: DNA Aurum 24K. Şaşırtıcı grafik yetenekleri olan bu sistem her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlamak için sofistike bir soğutma sistemi kullanıyor. Doğrusu bu bilgisayar sıradan oyunculara göre değil! Zaten yurtdışı satış fiyatı 13 bin dolar olan bir bilgisayarın herkese hitap etmesi de beklenemez.

        9

        5- 1975 IBM Portable Computer – 19,975 USD

        İşte 1975 yılının efsane teknolojik cihazlarından biri! Bu gördüğünüz de yine taşınabilir bir bilgisayar! Böyle deyince bunun neresi taşınabilir diye düşünebilirsiniz(!) Daha şaşırtıcısını söyleyelim, bu aynı zamanda ilk mini bilgisayar unvanına sahip. Bugünkü dizüstü bilgisayarlar kadar taşınabilir değildi evet ama bilim adamlarına yönelikti.

        10

        64 karakterli 16 satırlık metni görüntüleyebilen 5 inçlik CRT ekranı (yani bugünkü akıllı telefonlardan daha küçük bir ekranla), 204 KB'lık kartuş diski ve PALM devre kartı işlemcisi bulunan IBM 5100 taşınabilir bilgisayar çıktığında yaklaşık 20 bin dolar fiyata sahipti. . 1975'teki perakende satış fiyatını enflasyona göre ayarlarsak bugün ne kadar pahalı olduğunu kolaylıkla tespit edebiliriz; yaklaşık 88 bin dolar!

        11

        4- Ego for Bentley Notebook – 20,000 USD

        Birçoğumuzun tahmin edebileceği üzere üstünde Bentley logosu olan herhangi bir “şey” pahalıya patlar. 2008 yılında lüks ürünler tasarlayan şirket Ego ile efsanevi İngiliz otomobil üreticisi Bentley’nin birlikte giriştiği bu dizüstü bilgisayar, öncelikle (ve belki de sadece) zenginlerin gösterişi için harcanmış bir çabanın ürünü. Bentley derisinden elde üretilen bu özel bilgisayarın dışında bir de elmas var. Farklı renk seçenekleriyle gelen üründen sadece 250 tane yapılmış ve satışa sunulmuş.

        12

        3- 24k Altın MacBook Pro - 30.000 USD

        Daha zengin ve Bentley’nin dizüstü modelini beğenmeyenler için seçenekler bitmiş değil. Bu gördüğünüz 24 ayar altın kaplı bir MacBook Pro. Computer Choppers'ın özel olarak üretilen bu teknolojik ziynet eşyasının aydınlanan Apple logosu elmaslarla bezenmiş. Bozdurmaya kalktığınızda değeri çok düşebilir(:

        13

        2- Otazu Ego Diamond – 350,000 USD

        Karşımızda yine Bentley işbirliğinde gördüğümüz firmanın bir ürünü var. Ego’nun bugüne dek ürettiği (ya da modifiye ettiği, süslediği) en pahalı dizüstü bilgisayar dışarıdan bakıldığında tasarımcının çantasına benzetiliyor. Eğer sadece çanta şeklinde almak isterseniz fiyat 5 bin dolardan başlıyor.

        14

        Ama yok, üstünde yüzlerce elmas ve Otazu motifleri olmadan bilgisayar kullanmaktan zevk almıyorum diyorsanız 470 elmasla bezenmiş 350 bin dolarlık satış etiketine sahip bu özel Otazu Ego Diamond adlı modeli salık verebiliriz.

        15

        1- The Luvaglio – Milyon dolarlık dizüstü bilgisayar!

        Ve işte finalde dünyanın en pahalı ve belki de en saçma dizüstü bilgisayarı karşımızda. Ultra lüks ürünler tasarlayan Luvaglio’nun bu çirkin fakat ultra pahalı modeli çıktığı 2007 yılı göz önüne alındığında teknik özellik itibariyle en iyilerindendi. SSD diskler, 17 inç geniş ekran, Blu-Ray sürücü de bulunan cihazın ekranı entegre edilmiş bir cihazla temizleniyordu ve çok nadir bulunan renkli bir elmas güç düğmesini süslüyordu.