Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil iPhone üreticisi ABD'de fabrika açıyor - Teknoloji Haberleri

        Küresel bir tedarik zincirinin bir parçası olan Apple ürünlerinin son kasa montajı Foxconn tarafından yapılıyor. Tayvan merkezli fabrika, bugüne dek çocuk işçi, düşük maaş ve intiharlarla gündeme gelmişti. Özellikle 2010 yılında yaşanan 14 işçi intiharı Apple'ı zor durumda bırakmıştı.

        İŞÇİLER AYDA 60 SAAT AYAKTA ÇALIŞIYOR

        O günden bugüne Foxconn'da çok şey değişmesine karşın, bir New York Üniversitesi öğrencisi, iPhone üreten bir başka üretici olan Pegatron'un fabrikasındaki çalışma koşullarını bu yılın başında detaylandırmıştı. Buan göre haftada 60 saat ayakta durarak çalışan işçiler ayda 450 dolar kazanıyorlar.

        REKLAM

        Şimdi ise Apple'ın üretimdeki ortaklarından Foxconn, ABD'de fabrika açmak istiyor. Bu 7 milyar dolarlık ve 50 bin işçilik bir anlaşma anlamına geliyor. Bu fabrika açıldığında, işçilere Asya'dakilere göre daha iyi maaşlar verilecek. Ancak bu durumun arkasında kanunun getirdiği asgari standartlar var.

        TRUMP İSTEDİ AMA ASLINDA 3 YILDIR PLANLANIYOR

        ABD Başkanı Trump, göreve başladıktan birkaç gün sonra Apple CEO'su Tim Cook ile görüşmüş ve ona üretimin ABD'de olması gerektiğini söylemişti. Foxconn Başkanı Terry Ghou'ya göre, bu hamle şirketin 2014'ten beri planları arasındaydı. Şu aşamada fabrikanın Apple ürünleri montajı yapıp yapmayacağı da kesinleşmiş değil, zira bu değişiklik, popüler akıllı telefonun mâliyetlerini artırabilir.

        Ghous, önceki röportajlarında bu fabrikanın ekran üretebileceğine dair ipuçları da vermişti. Associated Press'e göre, fabrikanın yeri de belli. Şu sıralar Wisconsin'deki yetkililer Foxconn yöneticileriyle konu hakkında görüşüyorlar. Ancak konu hakkında başka detay bilinmiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ