Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Petya virüsünü durdurmanın yolu bulundu. İşte adım adım koruma... - Teknoloji Haberleri
        1

        Önce Petya adıyla bilinen, daha sonra NotPetya, SortaPetya, Petna ve Nyetya adlarıyla da anılan virüs, dünden bu yana birçok sistemi etkiledi.

        2

        Ukrayna Merkez Bankası, Rus petrol devi Rosfnet'in de aralarında bulunduğu birçok kuruluşa ve ülkeye bulaşan yeni virüs, sistemde bir dosya yaratarak zarar görmeyi önlüyor.

        3

        Çözüm aslında oldukça basit. Sisteme bir dosya yaratarak bulaşan virüs, sistemde hâlihazırda bu dosya varsa, etkili olamıyor.

        4

        Bunu ister otomatik olarak bu dosyayı indirip çalıştırarak yapabilir ister elle yaparak emin olabilirsiniz.

        5

        Daha tecrübeli kullanıcılar ise işlemi elle gerçekleştirmek için bu adımları izleyebilirler ve 1-2 dakika içinde sistemlerini koruma altına alabilirler.

        Başlat'a tıklayın. Bilgisayarım'a girin. Araçlar'dan Klasör seçenekleri'ni açın.

        6

        Görünüm sekmesine tıklayın ve aşağıdaki kutudan Bilinen dosya tipleri için dosya uzantılarını gizle ibaresinin yanındaki seçimi kaldırın. Daha sonra sırasıyla Uygula ve Tamam diyerek pencereyi kapatın.

        7

        Windows 10 kullanıyorsanız bunun için bir klasör açıkken üstteki Görünüm sekmesine girin. Burada Dosya adı uzantılarının seçimini kaldırın.

        8

        C:\Windows klasörüne girin. Notepad.exe dosyasını bulun ve sol tuş ile seçin. Daha sonra Ctrl + C ve Ctrl + V tuşlarına basarak dosyayı aynı yere kopyalayın.

        9

        Karşınıza çıkan onay penceresinde Devam diyerek ilerleyin.

        13

        Karşınıza gelen pencerenin en alt sol kısmında Sadece okunur seçeneğini işaretleyin ve sırasıyla Uygula ve Tamam diyerek pencereyi kapatın.

        14

        Artık sisteminiz korunuyor. Bleeping Computer'in yayımladığı bu çözüm, sistemleri koruyor ama araştırmacılar henüz tüm virüsün durmasını sağlayacak bir çözüm bulabilmiş değiller.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ