Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Milli hayalet seferde - Teknoloji Haberleri

        Milli Gemi Projesi kapsamında İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nca inşa edilen Heybeliada (F-511) Korveti 2 Kasım'da ilk seyrine çıktı.

        Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir savaş gemisinin savaş sistemleri de dahil olmak üzere tüm tasarım, entegrasyon ve analiz aşamalarını tamamen milli olarak gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, "Deniz Kabul Tecrübelerine başlanılan Heybeliada'nın ana tahrik (makine), seyir sistemleri ve savaş sistemlerinin deniz şartlarındaki performans kontrolleri yapılmaktadır" denildi.

        Yapımına 2007 yılında başlanan Heybeliada F 511 korvetinde kullanılan malzemenin yüzde 80'i yerli üreticilerden elde edildi.

        Gemi, 2 bin ton ağırlığa, 99 metre uzunluğa sahip. Heybeliada F 511'in en önemli özelliği olarak, düşman radarları tarafından tespit edilememesi gösteriliyor.

        Gemi radarlara ya hiç yakalanmıyor ya da 50 metrelik bir hücümbot boyutunda görülebiliyor.

        Geminin vurulmasını engellemek için elektromanyetik ve kızılötesi iz salınımı kısıtlandı. Geminin su içinde hareket ederken yaydığı motorun hareket ve suyun yarılma sesi en az seviyeye indirildi.

        DÜNYADA İKİNCİ

        Dünyada sadece Alman F 124 Fırkateyninde kullanılan ‘Cross Connection' güç aktarımı sistemi Heybeliada'da da uygulanacak. Bu sayede gemide gücü üreten bir gaz, iki dizel türbin birbiri ile uyum içinde çalışacak. Gemi hem uzun menzilli hem de kolay hızlanır olacak. Motorların bakım maliyeti de benzerlerinden düşük olacak.

        Gazete Habertürk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ