Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Güvenli internet karmaşası! - Teknoloji Haberleri

        Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) tarafından düzenlenen ''Haliç Buluşmaları'', güvenli internet hizmeti ve dijital yayıncılık gündemiyle toplandı.

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, güvenli internetle internetin güvenliği konusunun karıştırıldığını belirterek, ''Güvenli internet kavramı, tüketici hakları yönetmeliği ile ortaya çıkmıştır. Bunu isteyen seçer, isteyen seçmez'' dedi.

        Acarer, toplantıda yaptığı konuşmada, güvenli internet uygulamasının 3 haftadır başladığını ve bu uygulamayı anlatmaya devam ettiklerini hatırlattı.

        Türkiye'de bir bilgi kirliliği olduğuna dikkati çeken Acarer, ''Biz kurum olarak bazı şeyleri söylüyoruz, fakat inandırmakta mı yoksa anlatmakta mı zorlanıyoruz pek anlamıyorum. Bizim İletişim Başkanlığı var, dedik ki 'burası dinleme yapmıyor.' Dinleme yapma yetkisi kanunen verilmiş 3 kurum var. Burası sadece olayın hukuksal değerlendirmesini yapıyor, fakat bunu anlatamadık'' diye konuştu.

        Youtube'u kendilerinin kapatmadığını, bunun mahkeme kararı olduğunu, bu işin hep savunma tarafında kaldıklarını ve sadece aldıkları kararı savunmakla meşgul olduklarını ifade eden Acarer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        ''Türkiye'de bilişim sektörü, gerçekten lokomotif bir sektör... Türkiye, hızla büyüyor. Üçüncü çeyrek sonuçları da açıklandı. Bilişim sektörü ise daha hızlı büyüyor. Bilişim sektöründe onun bazı alt etmenleri daha da hızlı büyüyor. Örneğin, çağrı merkezi sektörü geçen yıl yüzde 19 büyüdü. Bu sene yüzde 25 bekliyoruz. Geçen sene mobil geniş bant abonesi eylül ayında 1,2 milyon, bu sene 5,5 milyon olarak gerçekleşti. Bu sektör, diğer sektörleri de etkiliyor, onlara itici bir güç oluyor. Sektörün, Türkiye'nin 2023 hedeflerinde önemli bir araç olduğunu düşünüyorum. Numara taşınmasıyla birlikte Türkiye'de 65 milyon hakiki abone var. Geniş bant sayısı, yaklaşık 13 milyon. Bu, 48-50 milyonluk bir kullanıma işaret ediyor''

        Türkiye'nin aylık ortalama 261 dakika konuşma süresiyle Avrupa'da ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan Acarer, ''SMS sayısında ise Avrupa'da birinciyiz. Aylık 201 adet SMS atıyoruz. Sektörde data trafiği inanılmaz artıyor. Geçen seneyle bu yıl arasında tam yüzde 1.495 artış olmuş, yani 15 kat artmış'' dedi.

        ''Mobil şebeke tıkanabilir''

        Sektörün genişleyen potansiyeline paralel olarak altyapı konusunda da önünün açılması gerektiğine değinen BTK Başkanı Acarer, ''Bizim hızla sabit mobil şebekeyi geliştirmemiz gerekli. Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde şebeke tıkanabilir. Bununla ilgili özellikle mahalli idarelerin, belediyelerin gerçekten bu konuda küçük hesaplardan kurtulup, gerek fiber kazma konusunda gerek baz istasyonu konusunda Türkiye'nin önünü açmaları lazım. Çünkü Türkiye, 2023 hedefine ulaşacaksa bilişim sektörü burada çok önemli bir etkendir'' diye konuştu.

        Artık çekirdek ailenin anne, baba, çocuk ve internet olarak tanımlandığını, bunun ciddi bir kavram olduğunu ifade eden Acarer, ''Bugün bakıyoruz 13 milyon kullanıcı var. Bu da yaklaşık 10 milyon hane demek. Bu hızla da artıyor'' dedi.

        İnternetin gelişiminin esas olarak geniş bantta 2005 yılından sonra başladığını anımsatan Acarer, şunları kaydetti:

        ''Güvenli internetle internetin güvenliğini karıştırıyoruz. İnternetin güvenliğini ayrı düşünmemiz lazım. Güvenli internet kavramı, tüketici hakları yönetmeliği ile ortaya çıkmıştır. Bunu isteyen seçer, isteyen seçmez. Güvenli internet ücretsiz, isteğe bağlıdır, profiller arası geçiş serbesttir ve kullanıcı istediğinde güvenli internetten çıkabiliyor.''

        Tayfun Acarer, Türk halkının internet konusunda çok hassas olduğunu ve kendilerine her yıl 200 bin tüketici müracaatı geldiğini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ