Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim uzayda maden arayacaklar, uzay madenciliği, Planetary Resources, Larry Page, Eric Schmidt, uzay madenciliği, James Cameron, asteroid, Amun 3554 - Teknoloji Haberleri

        ABD'de uzaydaki göktaşlarında bulunan trilyonlarca dolar değerinde değerli metalleri işletmeyi amaçlayan ve aralarında Google yöneticileri ve ünlü yönetmen James Cameron'ın da bulunduğu birçok ünlü isim şirket kurdu.

        Teknoloji sitelerinde yer alan habere göre, gözünü öncelikle gezegen bilimci John S. Lewis'in keşfettiği Amun 3554 göktaşına diken şirket, bu göktaşında bulunan 8 trilyon dolar değerindeki platinyum, 8 trilyon dolar değerindeki demir ve nikel ile 6 trilyon dolar değerindeki kobalt madenini işletmeyi başarabilirse dünyanın en büyük ve zengin şirketi olabilecek.

        Planetary Resources adlı şirketin kurulduğu önceki gün açıklanırken, uzmanlar, şirketin yatırımcıları ve destekçilerinin isimlerine bakarak, şirketin robotlarla bu madeni elde etmeye çalışacağını belirtiyorlar.

        TARİHİN EN BÜYÜK FIRSATI

        ABD'nin Seattle kentinde yapılan tanıtımda, şirketin kurucu üyelerinden Peter Diamandis, uzayın doğal kaynaklarla dolu olduğunu, kendilerinin bu kaynakları insanlığın hizmetine sunacaklarını söyledi.

        Diamandis, bunun, tarihin en büyük ticari fırsatlarından biri olduğunu ifade etti.

        Planetary Resources şirketi üç yıl önce Diamandis ve ortağı Eric Anderson tarafından kuruldu. Eric Anderson da tanıtımda, "Güneş sistemini ticari etki alanımıza sokuyoruz" dedi. Yeni bir endüstrinin oluşacağını kaydeden Anderson, birçok takipçi firmanın kurulacağına inandığını belirtti.

        ÖZEL UZAY TELESKOBU

        Anderson, asteroidler üzerindeki kaynakların keşfi için ilk makinelerin yapımının sürdüğünü belirtti. Anderson, iki yıl içerisinde, özel bir uzay teleskobunun keşif ve fizibilite çalışmaları için fırlatılmaya hazır olacağını kaydetti.

        Öncü aracın Dünya'nın yakınında, hangi asteroidlerin kaynak çıkarmaya uygun olduğunu tespit edeceğini ifade eden Anderson, daha sonra bu göktaşlarına robotlar yollayacaklarını, bunların da kaynakları çıkartıp Dünya'ya göndereceğini bildirdi.

        Özellikle Dünya'da nadir bulunan platin ve su gibi kaynaklara yoğunlaşmak isteyen şirketin kurucu üyelerinden Anderson, suyun muhtemelen uzaydaki en kıymetli kaynak olduğunu söyledi.

        Sudaki oksijen ve hidrojenin aynı zamanda uzay araçları için en uygun yakıt olduğunu ifade eden Anderson, yakıtın doğrudan uzayda üretilerek, Dünya'dan taşınması zorunluluğunun ortadan kalkması halinde büyük maddi tasarruf sağlanabileceğini söyledi.

        Anderson, 2020 yılına kadar, uzayda, NASA'nın araçlarının da yakıt ikmali yapabileceği "benzinliklerin" gerçek olabileceğini belirtti.

        DÜNYACA ÜNLÜ YATIRIMCILAR

        Şirketin yatırımcıları ve danışmanları şu isimlerden oluşuyor:

        - Larry Page - Google

        - Eric Schmidt - Google

        - K.Ram Shriram - Google

        - Peter Diamandis - X-Prize Foundation - Space Adventures - Singularity University

        - Eric Anderson - Space Adventures

        - James Cameron - Film yönetmeni ve kaşif

        - Charles Simonyi - Yazılımcı ve iki kez uzay turisti

        - Ross Perot, Jr. - Perot Systems

        - Tom Jones - Eski NASA astronotu ve gezegen bilimcisi

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ