Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Twitter yasağı, twitter'a giriş, dns ayarları, twitter erişim - Teknoloji Haberleri

        Mahmut SANCAK / HT EKONOMİ

        Türkiye’de internete yönelik sınırlamalarla ilgili gündemin ateşi düşmek bilmiyor. Büyük tartışmalara neden olan yeni internet yasasının ardından perşembe akşamı gelen sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın kapatılması kararı mevcut tartışmaları daha da alevlendirdi.

        Ancak sitenin kapatılmasına yönelik sorun yine sosyal medya üzerinden yayınlanan çok sayıda çözüm yöntemleriyle kısa zamanda aşıldı. Hatta gelen rakamlara göre konunun bir anda gündeme oturması Twitter’a olan ilgiyi daha da artırdı. Somera Araştırma Şirketi’nin rakamlarına göre kapatma kararının ardından geçen 12 saatlik zaman aralığında Türkiye’nin twit trafiği yüzde 33 oranında artarak 4.5 milyondan 6 milyon adede yükseldi.

        TWIT YÜZDE 138 ARTTI

        Böylece aynı saat diliminde kişi başına atılan twit sayısı da 3.5’e çıktı. Bu rakam kapatma kararından önce 3 adetti. Kapatma kararı Türkiye’de olduğu gibi dünya haber ajansları tarafından da yakından izlendi. Yabancı kaynaklarda yer alan haberlerde, Türkiye’den gelen tepkilerin yanı sıra giderek artan ve ortalamanın üzerine çıkan kullanım rakamlarının altı çizildi. Bu istatistiklere yönelik bir veri de ‘We Are Social and Brandwatch’ araştırma kuruluşundan geldi.

        Şirket yasakla birlikte twit sayısında hızlı bir artış gözlemlendiği ve zaman zaman bu artışın yüzde 138’lik sıçramalara neden olduğuna işaret etti. Twitter’ı kapatma kararının kullanımı daha da ateşlediğine yönelik bir istatistik de dünya trafiğinden geldi. Bu veriye göre ise dün akşam saatlerinde anlık olarak tüm dünyada atılan twit’lerin yüzde 1.7’si Türkiye’den oldu. Bu rakam Asya bölgesi göz önüne tutulduğunda ise yüzde 7.8’e ulaştı. Türkiye bu rakamla Endonezya, Japonya ve Malezya’nın ardından bölgesel yoğunlukta Asya’nın en çok twit atılan dördüncü ülkesi oldu.

        KURUCUSU DA YAZDI

        Diğer yandan Türkiye’de Twitter’ın kapatılmasının ardından sosyal medyada Twitter’a giriş için alternatif yollar üretme yarışı başladı. Konuya yönelik gelen ilk önerilerin başında Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in çözümleri yer aldı. Kapatma kararının ardından kişisel hesabında Türkçe bir mesaj paylaşan Dorsey, kısa mesaj ile twit atmanın yollarını anlattı. Dorsey, mesajında “Avea ve Vodafone’dan 2444’e, Turkcell’den 2555’e START mesajı göndererek SMS üzerinden Twitter kullanmaya başlayabilirsiniz” ifadesine yer verdi.

        Dikkat! Bilgilerinizi kaptırabilirsiniz

        HABERTÜRK’ün görüşlerine başvurduğu bilişim uzmanları, DNS ayarları değiştirilerek farklı server’lar üzerinden Twitter’a ulaşmanın bazı sakıncaları bulunduğuna dikkat çekerek, “Bütün trafik otomatikman bu yapılar ve bu şirketlerin üzerinden geçiyor. Senin ülkenin trafiği, o şirketin (VPN şirketleri) ya da yapının elinden geçiyor. Diğer sakıncası da bu hizmetlerin önemli bir bölümü paralı. Kullanıcılar, boşu boşuna para ödemek zorunda kalıyor” dedi.

        Google, ‘Videoları kaldırmam’ dedi

        Türkiye Twitter’a gelen erişim yasağı ile sallanırken, herkesin merak ettiği konulardan biri de Youtube ve Facebook’la ilgili benzer bir kararın alınıp alınmayacağı. The Wall Street Journal’in haberine göre Türkiye, Google’dan Youtube’daki yolsuzluk iddialarını içeren videoların kaldırılmasını talep etti. Ancak konuya yakın kaynaklara göre bu talep reddedildi. Başbakan Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda Youtube ve Facebook’un kapatılabileceğini de söylemişti.

        ‘TÜRKİYE’DEKİ KULLANICILARIN YANINDAYIZ’

        Twitter’dan “Türkiye’deki kullanıcıların yanındayız” mesajı geldi. Mikro blog’un ABD’deki merkezinden yapılan açıklamada, “Twitter’ı hayati iletişim aracı olarak gören Türkiye kullanıcılarımızın yanındayız. Bir an önce erişimin sağlanacağını umuyoruz” denildi.

        İŞTE YASAĞI BÖYLE DELDİLER

        1- Proxy sunucular kullanılarak: Yasaklı internet sitelerine giriş için en popüler yöntem ‘Proxy’ sitelerini kullanmaktır. Bu uygulamalar yardımıyla yasaklı sitelere üçüncü bir sunucu üzerinden ulaşmak mümkün oluyor. İnternet üzerinde ücretsiz çok sayıda Proxy sitesi mevcuttur. Ancak bu siteler üzerinden virüs veya spam yağmuruna tutulma riski de var. Ülkemizde en popüler olan Proxy sitelerinin başında www.vtunnel.com geliyor. Bu adresin ‘v’ harfinin yerine farklı harf girişiyle de değişik erişimler sağlanabilir. www.hidemyass.com sitesi de gündeme gelebilecek diğer bir seçenek olabilir.

        2- VPN satın alarak: Yasaklı sitelere girmenin diğer bir yolu da VPN yani Sanal Özel Ağ satın almaktır. Genellikle süreklilik, güvenlik ve hizmet çeşitliliği bakımından daha profesyonel olarak kabul edilir. Bu hizmet yardımıyla yasaklı siteye yabancı bir ülkede bulunan sunucu üzerinden erişim sağlanır. VPN uygulamaları sunulan hizmet içeriğine göre aylık bir bedel karşılığında alınır.

        3- PC’de DNS ayarı yaparak: Denetim Masası’na girerek ağ bağlantıları tıklanıyor > Açılan pencerede bağlantı durumuna göre ‘yerel bağlantı’ veya ‘kablosuz bağlantı’ seçeneği üzerinde sağ tuş basılıyor > Açılan pencerede en altta bulunan özellikler seçeneği tıklanıyor > Açılan “ağ bağlantısı” sayfasında “İnternet Protokol sürüm 4 (TCP/IPv4)” bölümünden özellikler tuşunu basılıyor > ‘Aşağıdaki DNS sunucularını kullan’ seçeneği işaretlenip ‘Yeğlenen DNS sunucusu’ kısmına 8.8.4.4, ‘Diğer DNS sunucusu’ bölümüne de 8.8.8.8 yazılıyor. Eğer sayfalar açılmayacak olursa ‘4.2.2.1’ ve ‘4.2.2.2’ seçenekleri de girilebiliyor.

        4- Mobil cihazlarda ise…: Akıllı cep telefonlarında işletim sisteminize göre ‘Google Play Store’ veya ‘Apple Store’a girerek sanal ağ hizmetleri (VPN) uygulamaları indiriliyor. Onavo ve Hotspot Shield en popüler uygulamaların başında geliyor. Android işletim sistemli telefonlarda ‘Hotspot Shield’ uygulaması kullanılıyor.

        GÖRSELİN BÜYÜK HALİNİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ