Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet dijital ödeme, internet, ödeme internetten para yollama , teknoloji, e fatura, e ödeme, Elektronik ortamda yapılan ödemeler (e-ödeme) dünya çapında 2 trilyon dolara ulaştı - Teknoloji Haberleri

        Mahmut SANCAK / HT GAZETE

        Nakitsiz para trafiği finans ve teknoloji dünyasının en sıcak konularından biri. Teknoloji şirketleri nakdin olmadığı bir dünyada alışveriş deneyiminin tamamen değişeceğine işaret ederek yeni ürünlerle altından bir çağ vaat ediyor. Bankalar ise sürekli nakit trafiğinin maliyetine vurgu yaparak dijital ödeme yöntemleriyle bunu ortadan kaldırmanın getireceği avantajları öne çıkarıyor. Yapılan hesaplamalara göre sadece Avrupa’da bankalar nakit akışını sağlamak ve paranın güvenliğini temin etmek için yılda en az 130 milyar Euro harcıyor. Uzmanlar bu rakamın sadece yarısının kullanılmasıyla oluşturulacak ortak altyapıların hem e-ödemenin önünü açacağını hem de insan hayatına 3 bin yıldır yön veren para kültürünün yepyeni bir seviyeye çıkacağını belirtiyor.

        OYUNCULAR DEĞİŞTİ

        Bu seviyenin hem bugünün hem de geleceğin insanının hayatını olumlu, olumsuz nasıl etkileyeceğini kestirmek kolay değil. Ancak yeni ve devrimsel dijital ödeme sistemleri için yarış çoktan başladı. Son 20 yılda gelişen mobil iletişim ve internet teknolojileriyle birlikte gündeme gelen çok sayıda oyuncu dijital paranın efendisi olmak için kıyasıya rekabete girdi. Google, Apple ve Facebook gibi pek çok şirket kendi çözümleriyle dikkat çekmeye başladı bile. 2 trilyon dolarlık bir büyüklüğe sahip olan e-ödeme pazarının, gelişen teknolojilerle 2020’ye kadar 56 trilyon dolara ulaşacağı belirtiliyor.

        TÜRKİYE DE İDDİALI

        Türkiye parasız topluma geçiş sürecinde en istekli ülkelerden. Bankaların sık sık gündeme getirdiği nakitsiz yaşam tarzı özellikle genç nüfusun da katkısıyla küçük adımlarla da olsa ilerliyor. İsveç, Norveç ve Finlandiya ise bankacılık sektörünü bu değişime büyük ölçüde adapte etti. İsveç, bankacılık sisteminde ‘Swish’ adında bir uygulama başlattı. Sistem aracılığıyla insanlar birbirlerine banka yerine cep telefonuna yüklenen bir uygulama üzerinden para aktarıyor. Bunun yanı sıra büyük, küçük hemen her alışveriş yine cep telefonuyla gerçekleşebiliyor. Ama bu gelişme Avrupa’nın tamamı için geçerli değil. Hollanda ve Almanya’da güvenlik endişeleri bu değişimin kolay hayata geçmeyeceğini gösteriyor. İtalya Bankalar Birliği Başkanı Giovanni Sabatini’nin “Nakit parayı ortadan kaldırma projesi dünya kültür mirasına karşı başlatılmış en büyük savaştır” açıklaması da e-ödemeye geçişte teknik sorunlardan öte öncelikle kültürel engellerin aşılması gerektiğini ortaya koyuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ