Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ford Otosan mobiliteye 'Rakun' ile adım attı - haberler - Otomobil Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ford Otosan, mobilite alanında yeni bir girişimde bulundu. Mobilite çözümlerini Rakun Mobilite Teknoloji ve Ticaret A.Ş. isimli yeni bir şirkette toplayan Ford Otosan, Rakun ile yenilikçi ve hafif mobilite çözümleri arayan tüm kullanıcılar için farklı iş modelleri ile hizmet sunmayı hedeflediğini açıkladı.

        "YENİLİKÇİ ÜRÜN VE TEKNOLOJİLERİ GELİŞTİRECEĞİZ"

        Günümüzde, pek çok sektörde büyük dönüşümler yaşandığını ve kuralların yeniden yazıldığını vurgulayan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Elektrikli araç üretiminde ve ticari araç üretiminde sahip olduğumuz bilgi birikimi ile son nokta teslimatına hizmet edecek, 4’ten az tekeri olan çevreci, elektrikli bir araç üretme hayalini kurduk. İşte Rakun da böylece doğmuş oldu. Mobilite alanındaki faaliyetlerimizi ürün geliştirme, inovasyon ve üretim kabiliyeti ile entegre ederek bir üst seviyeye taşıyoruz. Bu amaç kapsamında yüzde 100 Ford Otosan iştiraki olan Rakun Mobilite şirketimizle müşterilerimizin mobilite alanındaki ihtiyaçlarına yanıt veren yenilikçi ürün ve teknolojiler geliştireceğiz" açıklamasında bulundu.

        Rakun projesinin Ford Otosan çalışanlarının fikirlerinden doğduğunu kaydeden Yenigün, "Hem projenin hem de ürünün ismi çevik, asi ve sevimli olacak şekilde Rakun olarak belirlendi. Ürünün yüzde 60'ı yerli. Türkiye'de yerleşik bir motor üretimi olmadığı için basit parçaları bile ithal etmek durumunda kaldık. Ölçek büyürse, yerli tedarikçinin Rakun için parça üretmeye başlayacağını umuyoruz" dedi.

        Otomotiv pazarındaki güncel gelişmeler hakkında da görüş belirten Yenigün, "Belirsizliği iyi yöneten şirketler başarılı olacak. Önümüzdeki donemi kestirmek çok zor. 2022'de pazarın ne olacağını bilmiyoruz, ama belirsizliği yönetebilecek kaslara sahibiz" diye konuştu.

        REKLAM

        4 MİLYON EURO YATIRIM YAPILDI

        Gerek teknolojik gelişmeler gerekse de pandemi ile birlikte ticarette yepyeni bir dönem yaşadıklarını vurgulayan Rakun Mobilite A.Ş. Genel Müdürü Eren Atlı da, Rakun'u yemek ve market sektörünün oyuncularının geri dönüşleri ile geliştirdiklerini anlattı.

        Elektrikli motosikletin motorunu Arçelik'ten aldıklarını kaydeden Atlı, "Rakun'u Ford Otosan Eskişehir Fabrikası'nda üretiyoruz. Proje için 4 milyon euronun üstünde bir yatırım yapıldı. Ürünü geliştirirken sadece işletmeleri değil, bireysel kullanıcıları da düşündük. Teslimat uygulamaları ve kargo şirketlerine doğrudan satış yapmayı, bireysel kullanıcıları ise online satış yapmayı hedefliyoruz" dedi. Atlı, Rakun'un satışı haricinde işletmeler için kiralama modelinin de üzerinde durduklarını bildirdi.

        Satış sonrası servise önem verdiklerini anlatan Atlı, "Seçili Ford binek ve hafif ticari servislerinde, hem de mobil servis hizmeti ile yerinde servis hizmeti sunacağız" bilgisini verdi.

        B SINIFI EHLİYET İLE KULLANILABİLİYOR

        Atlı'nın paylaştığı bilgilere göre, Rakun'un 2 ve 3 tekerlekli iki versiyonu bulunuyor. 2 tekerlekli versiyon Pro2, üç tekerlekli versiyon ise Pro3 olarak adlandırılıyor. 180 kilograma kadar taşıma kapasitesine sahip elektrikli araç, tam şarj ile 100 kilometre kadar yol gidebiliyor. Aracın hızı ise saatte 45 kilometre ile sınırlandırılmış durumda. Kullanmak için için ise otomobillerdeki B sınıfı ehliyete sahip olmak yetiyor.

        Yapılan açıklamaya göre, yokuş çıkma yeteneğinin özellikle elektrikli motorlarda önemli bir konu olduğu göz önüne alınarak geliştirilen Rakun Pro2 ve Pro3 için, yokuş çıkabilme kapasitesi en kritik önceliklerden biri oldu. 3 tekerlekli Pro3 versiyonu ise yükleri daha rahat taşımaya yardımcı olurken, arka iki teker bağımsız süspansiyonu sayesinde virajlarda normal 2 teker gibi manevra kabiliyetine sahip bulunuyor.

        Pro2 ve Pro3’te bulunan 5 kW/h’lik batarya, normal şebeke elektriği üzerinden kablosunun prize takılması şarj edilebiliyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ