Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hakkari ve Şırnak taşınıyor

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Terörle Mücadele Master Planı" kapsamındaHakkari ve Şırnak'ın şehir merkezlerinin, Yüksekova ile Cizre’ye kaydırılacağını ve iki ilçenin yeni il merkezi olacağını açıkladı.

        Projede; daha etkin kamu hizmetinin sağlanması, daha kolay ulaşım imkânlarının temin edilmesi ve güvenlik zaaflarının giderilmesitemel olarak hedeflenen unsurlar.

        Projenin ayrıntıları tam olarak netleşmese dedeğiştirilecek merkezler arasında belirgin farklar var...

        HAKKARİ MERKEZ- YÜKSEKOVA

        Hakkari il nüfusu son verilere göre; 276 bin 287. Hakkari merkezde2014 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerinegöre 79 bin kişi yaşıyor. Yüksekova'da ise nüfus 117 bin.

         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        Hakkari merkezinin Yüksekova'ya taşınması ile merkez sınıra daha da yakınlaşılacak.Türkiye'nin güneydoğu ucunda bulunan Yüksekova; Türkiye-İran-Irak sınırlarının kesiştiği noktada yer alıyor veİran'a açılan Esendere sınır kapısını bünyesinde barındırıyor.

        Harita

        Terör örgütünün engellemelerine rağmen 5 yılda, 102 milyon lira harcanarak bitirilen önemli yatırımlardanSelahaddin Eyyubi Havalimanı da Yüksekova ilçesinde yer alıyor. Merkezin Yüksekova'ya taşınması ile havalimanı merkezin içinde yer almış olacak.

        Harita

        1 milyon yolcu kapasiteli havalimanıgeçen yıl mayıs ayındaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı büyük bir törenle hizmete açılmıştı. Dilimli barajı da Yüksekova ilçesinde bulunuyor. Baraj ileYüksekova ilçesinin 2045 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması ayrıca 75. 050 dekar tarım arazisinin sulanması hedefleniyor.

        Havalimanının 1 milyon yolcu kapasitesi var

        ŞIRNAK MERKEZ- CİZRE

        Hakkari'nin batıdaki komşusu Şırnak'ta ise merkezin Cizre ilçesine kaydırılması söz konusu. Hakkari ve Şırnak il merkezleri şehrin gelişimi anlamında uygun bir topografyada değil. Ancak merkezin taşınılması düşünüldüğü Yüksekova ve Cizre daha düz bir arazide bulunuyor.

         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        Şırnakilininnüfusu son verilere göre; 488 bin 966.2014 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerinegöre, Şırnak merkez nüfusu 61 bin.Cizre ilçe olmasına rağmen nüfus bakımından Şırnak'ı ikiye katlıyor. 2014 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerinegöre, Cizre’nin nüfusu Şırnak merkezden daha yüksek; 132 bin vatandaştan oluşuyor.

        Harita

        Şırnak, yapımı önceki yıl tamamlanan Şerafettin Elçi Havalimanı'na 55 kilometre, Cizre ise 15 kilometre uzaklıkta yer alıyor.Cizre sanayi açısından da daha gelişmiş durumda. Cizre Organize Sanayi Bölgesi'nde8 fabrika var, 12 fabrikanın da inşaası sürüyor ancak,Şırnak'ta sadece 1 adet fabrikayer alıyor.

        Harita

        TÜRKİYE'DEBAŞKA ÖRNEKLERİ DE VAR

        Projeya göre; Hakkari ve Şırnak'ta sınırlar aynı kalacak, şehir merkezleri değişecek. Bu projeTürkiye için yeni bir durum değil;Sakarya-Adapazarı, Kocaeli-İzmit, İçel-Mersin ve Hatay-İskenderun'da da örnekleri yaşandı. Adapazarı merkezdi ama il Sakarya oldu, Kocaeli il ama, İzmit şehir merkezi....

        MUHALEFET "SORUNU ÇÖZMEZ" DİYOR

        Muhalefete göre ise bu "taşınma" sorunu çözemeyecek. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Hakkari ve Şırnak'ın Yüksekova ve Cizre'ye taşınmasıyla ilgili "Sınırları çizmeye başlıyorlar" dedi. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Hakkari'yi Yüksekova'ya, Şırnak'ı Cizre'ye taşıyacaklar, doldur boşalt taşı yöntemiyle sorunu çözecekler. HDP'ye oy veren 6 milyon insanı nereye taşıyacaksınız?" açıklamasını yaptı. AK Parti'den isimler ise bu projenin sadece "güvenlik" noktasına bağlanmasına karşı çıkıyor. "Proje yeni yerleşim yerlerinin cazip hale getirilmesini de içeriyor" açıklaması yapılıyor.

        BÖLGE HALKININ GÖRÜŞLERİ FARKLI

        Hakkari ve Şırnak'ta yaşayanlar taşınma projesi ile ilgili farklı görüşlere sahip. Yüksekova'nın daha büyük olduğunu il olmasının daha uygun olduğunu söyleyenler de var, projenin sorunları çözemeyeceğine dair eleştiriler yapanlar da. Bölgede yer alan sivil toplum örgütleri de projeye tepki göstermişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ