Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Habertürk hastane acillerini mercek altına aldı

        Lütfi ERDOĞAN/GAZETE HABERTÜRK

        Başbakan Binali Yıldırım’ın “Acil servis sadece tedavi etmiyor, mutluluk ve yuva kurmak için hizmet veriyor; kız bakmaya gelenler varmış” sözleri üzerine gözler hastane acillerine çevrildi. HABERTÜRK, bu sözler sonrasında hastane acillerini mercek altına aldı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre hastane acillerinde başvuru sayısı her geçen yıl artıyor. Buna göre 2011 yılında acillere 78 milyon 37 bin 743, 2012’de 77 milyon 156 bin 449, 2013’te 82 milyon 308 bin 86, 2014’te 84 milyon 870 bin 255 hasta başvurdu. Geçen yıl bu rakam en yüksek seviyeye çıkarak 89 milyon 457 bin 82’e ulaştı.

        ÜCRETSİZ OLMASI ETKİLİ

        Acil muayenelerin toplam muayeneler içindeki oranı yüzde 30 olarak kaydedildi. Hastaların, acillere gidişinin sürekli artmasının en önemli iki nedeni ise şöyle: Acillerde tedavilerin ücretsiz olması ve gece de hizmet verilmesi.

        ACİLDEN İLGİNÇ HİKÂYELER:

        BUZ TORBASINDAKİ DONMUŞ FASULYE

        Kız bakma’ hikâyesini gündeme taşıyan Acil Tıp Uzmanları Derneği, “Acilin Öyküsü” adlı bir kitap da hazırladı. Kitaptaki hikâyelerden birkaçı şöyle:

        NE YAPAYIM SOĞUK BİR ŞEY BULAMADIM

        Hikâyeyi, Dr. Ümit Kaldırım yazıyor: “Eli kafasında bir teyzenin elinde beze sarılı yeşil bir poşet var. Teyzeyi odaya alıyorum, tabii amcayı da. Ön tanım kafayı bir yere çarpmış. Fakat bir gariplik var. Bezin ve poşetin kırmızı olması gerekmez miydi? Bezi ve poşeti almak için elimi uzattığımda bir de ne göreyim, dondurucudan çıkarılmış bir poşet, içinde de donmuş fasulye. ‘Teyze bu ne?’ derken kendimi gülmemek için tutuyorum. Gülüyor teyze: Ne yapayım evladım, buzdolabında soğuk bir şey bulamadım. Donmuş bu vardı.”

        İLAÇ YERİNE REÇETEYİ KAYNATIP İÇTİ

        Dr. Kemal Yıldız yazıyor: “Bir teyzeye reçete yazıp ‘Bu ilaçları kullan ve bir hafta sonra gel’ demiştim. Teyze bir hafta sonra kızgın bir şekilde hastaneye geldi. ‘İlaçları içtim ama iyileşemedim’ dedi. ‘Düzgün kullandın mı?’ diye sordum. ‘Oğlum verdiğin kâğıdı suya koydum, iyice eriyince günde üç defa birer kaşık içtim işte!’ Teyze reçeteyi muska zannetmiş.’

        SERUM HORTUMU TOPLAMAYA GELMİŞ:

        Doktor İnci Hanım, bir teyzeyi elindeki çantaya acil çöpünden bir şeyler doldururken fark eder; ‘Teyze, çöpler tıbbi atıktır. Senin için çok zararlı olabilir’ dedim. ‘Zararı ziyanı yok kızım. Serum hortumu topladım. Televizyonda Derya Baykal bu hortumlardan sepet ve boncuk yapmayı göstermişti. Bak bir sepet de sana yapacağım İnci kızım’ yanıtı aldım. Aynı hafta 4 kadını daha acilin çöp kutularını karıştırırken bulduk.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ