'Berfo Ana'nın oğlu yakıldı' iddiası
Cemil Kırbayır'ın kırsal bir alanda yakıldığı iddiası ortaya atıldı
Fakir YILMAZ/ ARDAHAN (AHT)
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından 13 Eylül günü evinden alınarak karakola götürülen Kars Sıkıyönetim Komutanlığı'na bağlı hücreye konduktan sonra kendisinden haber alınamayan Cemil Kırbayır'ın gözaltındayken işkence gördüğü ve öldürüldüğü, daha sonra da cesedinin kırsal bir alanda yakıldığı iddiası ortaya atıldı. 103 yaşında hayatını kaybeden Berfo Ana'nın oğlu olan Kırbayır'ın akibetinin ortaya çıkarılması için aile, avukatları aracılığıyla Cumhuriyet Savcılığı'na başvuruda bulundu. Kırbayır ailesinin avukatı Yaşar Kaya, davayı yürüten Kars Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikleri dilekçede Kırbayır'ın işkence edildikten sonra çayırlara götürülüp, ot yığınları ile birlikte yakılmış olduğu duyumlarını aldıklarını, olayın bu yönde de araştırılmasını istediklerini belirtti.
YAKILMIŞ OLABİLİR
Avukat Kaya, olayın Meclis Alt Komisyonu'nda araştırıldığını ve Cemil Kırbayır'ın gözaltındayken kaybolduğu kanatine varıldığı, bu nedenle hazırlanan raporun Kars Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini belirterek, "Savcılık da bu konuyu araştırıyor. Biz kendi çabalarımızla yaptığımız araştırmalar ve duyumlar sonucunda Kırbayır'ın işkence gördükten sonra kırsal alana getirilerek yakılmış ve bu şekilde ortadan kaldırılmış olabileceği kanatine vararak başvuru yaptık ve konunun bu yönden de araştırılmasını istedik" dedi.
TUTUKLAMA İSTEDİĞİ
Kırbayır'ı işkence edip öldürdükleri ve sonra yaktıkları ileri sürülen dönemin görevlilerinin tutuklanmasını isteyen avukat Yaşar Kaya,
karakolda kendisini gören polis bekçilerinin gizli tanık olarak yeniden dinlenilmesini, Kırbayır'ı işkence edip, öldürdükleri iddiasıyla adları geçen görevlilere sınır dışına çıkış yasağı getirilmesini ve şahısların tutuklanmalarını talep etti.
OLAY
Cemil Kırbayır, 12 Eylül askeri darbesi sonrası 13 Eylül'de Göle'deki evinden alındı. 8 Ekim'de Kars Sıkıyönetim Gözetimevi'ne götürülen Kırbayır, burada kardeşi Mikail Kırbayır ile görüştükten sonra ortadan kayboldu. 9 Ekim'de görüşmek için gittiğinde kardeşini bulamayan ve görevlilerin hakkında 'burada öyle biri yok' dediği Cemil Kırbayır'ın daha sonra 'firar' ettiği aileye bildirildi. O günden bu yana Kırbayır'dan bir daha haber alınamadı. Aile çocuklarının işkence görüp öldürüldüğünü iddia etti.