Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Abdullah Öcalan'ın doğum günü Ömerli'de kutlandı

        PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın 65'inci doğum günü, memleketi Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi'ne bağlı Ömerli Köyü'nde pasta kesilerek kutlandı. PKK lehine slogan atan yüzlerce kişi, Öcalan için doğum günü pastası kesti ve doğduğu evin bahçesindeki topraktan aldı.

        İmralı'da çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın doğum yerinde bu yıl 12'ncisi düzenlenen doğum günü etkinliği için yüzlerce kişi dün Halfeti'ye geldi. Akşama kadar ilçe merkezine gelen binlerce kişi, ilçe merkezindeki boş alana kurulan platformlardan çalınan Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekerek, PKK ve Öcalan lehine slogan attı.

        ÖCALAN'IN MESAJI

        BDP Kadın Meclisi Sözcüsü Pelin Yılmaz gece de Öcalan'ın gönderdiği ifade edilen mesajını okudu. Özgür toplumun demokratik özerk yönetimlerin geliştirilmesiyle mümkün olacağına değinildiği ileri sürülen Öcalan'ın mesajında şu ifadeler yer aldı:

        Özgür yarınları kurmak, ancak köleleştirilmiş insanın yerine özgür insanı koymakla mümkündür. Bu gerçeklik ışığında bakıldığında, fiziki zindanların çok önemsiz olduğu da anlaşılacaktır. Kendi mücadele pratiğimizin bütün dünya halklarına verdiği ilham, tam olarak da zindanların birer özgürlük alanlarına dönüştürülmesi gerçeği olmuştur. Böyle bakılmadığı zaman dağları, ovaları ve kentleriyle bütün bir ülkenin karanlık bir zindana dönüştüğünü biliyoruz. Hep birlikte özgür bir ülkede buluşacağımıza olan inancımla hepinizi kucaklıyorum.

        Polis ve jandarmanın önlem aldığı ancak uzaktan izlediği etkinlikler gece geç saatlere kadar sürdü ve havai fişek gösterisi ile sona erdi.

        ÖMERLİ KÖYÜ'NDE TOPLANTILAR

        Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Derneği Federasyonu organizasyonuyla yapılan doğum günü etkinliği için Halfeti'ye gelenler, sabah erken saatlerden itibaren Öcalan'ın doğum yeri olan ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Ömerli Köyü'ne doğru yola çıktı. Ancak, uzun araç konvoyu nedeniyle yol tıkanınca binlerce kişi köye yürüyerek ulaşmak zorunda kaldı.

        Uzun süren yürüyüşün ardından aralarında HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, Sebahat Tuncel ve BDP milletvekili Ayla Akat'ın da bulunduğu kalabalık Ömerli Köyü girişinde Abdullah Öcalan'ın kardeşleri Mehmet ve Fatma Öcalan ile akrabaları karşıladı. Türkçe ve Kürtçe slogan atarak eve giren kalabalık, ilk olarak Öcalan için hazırlanan pastayı kesti.

        Sarı, kırmızı, yeşil renklerde hazırlanan ve üzerinde 'Doğum günün kutlu olsun' yazılı pasta; 2009 yılında doğum günü kutlaması sırasında çıkan olaylarda yaşamını yitiren Mustafa Dağ'ın çocukları Gülsüm ve Şeyma Dağ tarafından kesildi.

        BAHÇEDEKİ TOPRAĞI GÖTÜRDÜLER

        Öcalan'ın doğduğu evin bahçesinde toplanan kalabalık, sık sık PKK ve Öcalan lehine slogan attı. Duvarlarında Öcalan fotoğrafları asılı olan evin avlusuna üzerinde; 'Ya müzakere ya savaş' ve 'Biz savaşırken de korkmadık, barışırken de korkmayız' yazılı pankartlar bulunduğu görüldü.

        Öcalan'ın kardeşlerinin gelenlere teşekkür konuşması yaptığı etkinliğin sonunda çok sayıda kişi, Öcalan ailesi fertlerinin yasak olduğunu ifade etmelerine rağmen yanlarında getirdikleri poşet ve pet şişelere evin avlusundaki toprağı doldurduğu, bazılarının yüzüne sürdüğü görüldü.

        Milletvekillerinin de bulunduğu kalabalık yapılan açıklamanın ardından otobüs, minibüs ve araçlarıyla Halfeti'den ayrıldı.

        2009'DA ÇIKAN OLAYLARDA 2 KİŞİ ÖLDÜ

        Bu yıl 12'incisi düzenlenen Öcalan'ın doğum günü etkinlikleri geçmiş yıllarda olaylara sahne oldu. Geçmiş yıllarda etkinlik için Halfeti'ye gelen binlerce kişinin Ömerli Köyü'ne gitme talebi geçici güvenlik bölgesi ilan edildiği gerekçesiyle engellenince, olaylar çıkmıştı. 2009 yılında da köye gidişine izin verilmeyince taş ve molotoflarla saldıran kalabalığa güvenlik güçleri gaz ve basınçlı su ile müdahale etti.

        Ömerli Köyü'ne 10 kilometre mesafedeki Karataş Tepesi olarak adlandırılan bölgede çıkan olaylarda Mahsun Karaoğlan ve Mustafa Dağ adlı göstericiler öldü. 2009 yılından itibaren güvenlik güçleri Öcalan'ın doğum günü kutlaması için gelenlerin Ömerli Köyü'ne gitmesine izin verdi.

        ÖCALAN'IN NÜFUS KAYITLARINDA DOĞUM TARİHİ 14 NİSAN

        Her yıl 4 Nisan'da kutlanan PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın doğum günü resmi nüfus kayıtlarında 14 Nisan olarak görülüyor. Resmi kayıtlara göre Öcalan, 14 Nisan 1949'da Ömerli Köyü'nde dünyaya geldi. 2'si hayatta olmayan 4'ü kız 7 kardeşi olan Öcalan, resmi kayıtlarda 1978'de yaşamını birleştirdiği PKK'nın kurucularından olan ve Avrupa'ya kaçan Kesire Öcalan ile de halen evli görülüyor.

        14 Nisan 1949'da, ailenin 4'üncü çocuğu olarak dünyaya gelen Abdullah Öcalan'ın, en büyük ablası Dursun 65 yaşında, en küçük erkek kardeşi Ali ise 13 yaşında yaşamını yitirdi. Öcalan'ın kız kardeşleri evli gözükürken, erkek kardeşlerinden olan ve fikir ayrılığından dolayı örgüt ile bağlarını kopardıktan sonra Kuzey Irak'ta fırıncılık yapmaya başlayan Osman Öcalan ise kayıtlarda bekar gözüküyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ