KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

15 Temmuz

15 Temmuz darbe girişimi, 15 Temmuz 2016 gecesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki kendilerini "Yurtta Sulh Konseyi" olarak adlandıran Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu askerler tarafından yapılmaya çalışılan başarısız darbe girişimidir.

Darbeci askerlerin planlamasına göre 03:00-06:00 saatleri arasında yapılacak olan darbe, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın darbe girişimi istihbarat olarak bilgi edinmesiyle mecburi olarak erken saatlere çekildi.

15 Temmuz 2016 tarihinde saat 22:00 sularında İstanbul Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü bir grup Jandarma Genel Komutanlığı askeri tarafından trafiğe kapatıldı. Köprülerin trafiğe kapatılmasıyla eş zamanlı olarak Ankara'da F-16 tipi savaş uçakları alçak uçuş yapmaya başladı.

Savaş uçaklarının uzunca bir süre havada kalmasını sağlamak için de İncirlik Üssü'nden bir yakıt ikmal uçağı görevlendirildi. Saat 22:30 sularında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bütün emniyet mensupları acil olarak göreve çağrıldı.

Aynı dakikalar içinde Milli İstihbarat Teşkilatı binasına askeri bir helikopterle ateş açıldı, teşkilatta bulunan güvenlik görevlileri tarafından ateşe karşılık verildi. İstanbul'da ise Atatürk Havalimanı, sadece iniş yapacak olan uçaklara izin verilme şartıyla hava trafiğine kapatıldı.

Yaşanan bu hareketlilikle eş zamanlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri e-posta adresinden basın mensuplarına "ülke yönetimine Yurtta Sulh Konseyi tarafından bütünüyle el konulmuştur" olarak bir mesaj gönderildi. Mesajın gönderildiği esnada TRT 1 canlı yayını kesildi, haber spikeri Tijen Karaş'a Yurtta Sulh Konseyi adına bir darbe metni okutuldu.

Askeri hareketlilik esnasında Marmaris'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN canlı yayınına görüntülü telefon görüşmesi ile katılarak, girişimin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılmadığını belirterek tüm halkı meydanlara, köprülere ve hava limanlarına davet etti. Tüm ilçelerde camiilerden Diyanet İşleri Başkanlığı'nın emriyle sela okundu.

Saat 01:00 itibariyle darbe girişiminde bulunan tüm kişilere Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca Türk Ceza Kanununun 309, 311, 312 ve 313. maddelerine dayanılarak resmen soruşturma başlatıldı ve gözaltı kararı alındı.

Birkaç dakika içerisinde de Ankara Emniyet Müdürlüğü darbeci askerlerin kullandığı savaş uçakları tarafından bombalandı ve aynı saldırı belirli aralıklarla yapıldı. Saat 02:00 civarında Ankara'da darbe teşebbüsünde bulunan askerlerin kontrolünde bulunan iki helikopter, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait iki F-16 savaş uçağı tarafından vurularak düşürüldü.

O esnada İstanbul'da Cumhurbaşkanı'nın ve diğer tüm siyasi kişilerin halkı sokağa davet etmesiyle evlerinden çıkan halk ile darbe girişiminde bulunan askerler arasında arbede ve çatışma çıktı. Çıkan çatışmalarda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) reklam kampanyalarını hazırlayan Erol Olçak dahil olmak üzere birçok vatandaş hayatını kaybetti.

Aynı dakikalarda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde darbe girişimi konusu tüm siyasi parti milletvekilleri tarafından görüşülürken, Türkiye Büyük Millet Meclisi bombalandı ve meclise yapılan bombalama saldırısı 4 defa tekrar edildi.

Saat 03:20'de İstanbul'da da darbecilerin kontrolündeki savaş uçakları alçak uçmaya başladı. 03:30 sularında darbeci askerler tarafından Doğan Medya Merkezi basılarak CNN Türk'ün yayını kesildi, Hürriyet'in basımı durduruldu, Digiturk'un yayını durduruldu, TÜRKSAT Gölbaşı tesisleri bombalandı.

Yine o dakikalarda eş zamanlı olarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirmeye çalışan darbeci askerler, polisler tarafından etkisiz hale getirilerek tutuklandı.

Saat 04:00 civarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savaş uçaklarından gizlenmek için yolcu uçağıyla İsanbula'a indi ve Atatürk Havalimanı'nda bir basın açıklaması düzenledi.

Saat 05:00'ten sonra İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı darbeyi planlayanlara ve içinde bulunanlara darbeye teşebbüs suçundan soruşturma başlattı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da darbecilerin darbe başarılı olduğunda kullanacakları sıkı yönetim planından harekete geçerek birçok kişi hakkında yakalama kararı çıkarttı.

İstanbul Vezneciler'de bulunan Belediye binasını kontrol altına alan askerler ile polis arasında sabaha kadar çatışmalar sürdü. Çatışmalar sonucunda emniyet mensupları darbeci askerlerden binanın kontrolünü ele geçirdi.

Saat 06:40 sularında Boğaziçi Köprüsü'nde bulunan yaklaşık 50 kişilik darbeci askerler ellerindeki silahları bırakarak polislere teslim oldu. Boğaz Köprüsü emniyet güçleri tarafından ele geçirildiğinde, Türk Telekom binasında bulunan darbeci askerler teslim oldu, aynı zamanda Kuleli Askeri Lisesi'nden 80 öğrenci gözaltına alındı. Jandarma Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesini elinde tutan 250 asker gözaltına alındı, 17 darbeci asker öldürüldü.

En son olarak da Genelkurmay Başkanlığı'nı kontrolü altında bulunduran darbeci askerlere yapılan operasyonla beraber 700 silahsız er ve erbaş teslim oldu.

Darbe girişiminin başarısız olmasının ardından siyasiler, yaptıkları açıklamalarda tehlikenin tam olarak geçmediğini ve ikinci bir darbe girişimine karşı halkın sokak ve meydanlardan evlerine girmemesi söylendi. Yaklaşık 1 aylık bir süre boyunca halk geceleri meydanlarda nöbet tuttu.

15 Temmuz Darbe Girişimi Haberleri

  • 15 Temmuz şehitleri anılıyor

    Gündem, 15 Temmuz 2023

    15 Temmuz şehitleri anılıyor

    Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişiminin üzerinden 7 yıl geçti. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye'nin tamamında 15 Temmuz şehitleri yapılan törenlerle anılıyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne Türk Bayrağı asılırken, 15 Temmuz Şehitler Tepesi ziyaretçi akınına uğradı. Şehit yakınlarının Edirnekapı ve Karşıyaka şehitliklerine ziyaretler sürüyor

  • Siyasilerden 15 Temmuz mesajları

    Gündem, 15 Temmuz 2022

    Siyasilerden 15 Temmuz mesajları

    FETÖ'nün hain darbe kalkışmasının 6'ncı yıldönümünde siyasilerden 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mesajları geldi

  • 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 6 yıl geçti

    Gündem, 15 Temmuz 2022

    15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 6 yıl geçti

    Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), 6 yıl önce bugün darbe girişiminde bulundu. Türkiye’nin dört bir yanında meydanlara çıkan vatandaşların da direnişiyle saatler içinde bastırılan girişim ile demokrasi tarihimizdeki bir kesintinin daha önüne geçildi. Bu yılki anma etkinliklerin teması da “Türkiye Aşkına” olarak belirlendi

    TSK'da FETÖ mücadelesi! 24 bin 388 ihraç

    Gündem, 13 Temmuz 2022

    TSK'da FETÖ mücadelesi! 24 bin 388 ihraç

    Milli Savunma Bakanlığı'nın Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelesinde bugüne kadar 150'si general 24 bin 388 kişi ihraç edildi.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Temmuz programı belli oldu

    Gündem, 13 Temmuz 2022

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Temmuz programı belli oldu

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde önce Ankara'daki daha sonra da İstanbul'daki törenlere katılacak. Programlar Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, İstanbul'da da Saraçhane Meydanı'nda düzenlenecek

  • OHAL Komisyonu 28 eski generalin başvurusunu reddetti

    Gündem, 13 Temmuz 2022

    OHAL Komisyonu 28 eski generalin başvurusunu reddetti

    Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz darbe girişimi için hazırlanan sözde yurtta sulh konseyi tarafından askeri birlik komutanlıklarına gönderilen sıkıyönetim emri ekindeki atama listesinde adı geçen 28'i general, 30 eski askerin görevlerine iade başvurularını reddetti.

  • Şehit Ömer Halisdemir’e “darbeci” diyen İYİ Partiliye ihraç talebi

    Gündem, 26 Temmuz 2021

    Şehit Ömer Halisdemir’e “darbeci” diyen İYİ Partiliye ihraç talebi

    15 Temmuz kahramanı Şehit Ömer Halisdemir için “darbeci” diyen İYİ Partili Songül Sarıtaşlı, kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi. Sarıtaşlı'nın FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili sosyal medyadan yaptığı paylaşımına AK Parti ve MHP Tokat il başkanları tepki gösterdi

  • Saat 00.13'te tüm camilerden sela okundu

    Gündem, 16 Temmuz 2021

    Saat 00.13'te tüm camilerden sela okundu

    Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişiminde birlik ve beraberliğin sembolü selalar, 81 ildeki 90 bin camide tekrar okundu

    15 Temmuz'da ne oldu?

    Gündem, 15 Temmuz 2021

    15 Temmuz'da ne oldu?

    15 Temmuz günü, 2016'da askerî darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden 240'ı aşkın sivil, polis ve askeri anmak için genel tatil günü ilan edildi. 15 Temmuz 2017'de kutlanan Demokrasi ve Millî Birlik Günü için Türkiye Büyük Millet Meclisi özel gündemle toplandı. Türkiye'nin tüm illerinde gün boyu 'demokrasi nöbeti' tutuldu. Darbe girişiminin ardından geçen 5 yıl sonra yine demokrasi nöbeti tutuluyor

    15 Temmuz şehitlerine ithafen "Sayenizde" paylaşımı

    Gündem, 15 Temmuz 2021

    15 Temmuz şehitlerine ithafen "Sayenizde" paylaşımı

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla 15 Temmuz şehitlerine ithafen hazırlanan "Sayenizde" başlıklı kamu spotu yayınlandı

  • Altun'dan "Türkiye Geçilmez" paylaşımı

    Gündem, 14 Temmuz 2021

    Altun'dan "Türkiye Geçilmez" paylaşımı

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İletişim Başkanlığınca hazırlanan 15 Temmuz videosunu "Türkiye Geçilmez" etiketiyle paylaştı

  • 15 Temmuz'un sloganı: Türkiye Geçilmez

    Gündem, 19 Mart 2021

    15 Temmuz'un sloganı: Türkiye Geçilmez

    İletişim Başkanı Fahrettin Altun "15 Temmuz anma programlarımızın sloganını 'Türkiye Geçilmez' olarak belirledik" dedi

  • Akıncı Üssü davasında ceza yağdı!

    Gündem, 26 Kasım 2020

    Akıncı Üssü davasında ceza yağdı!

    Son dakika haberine göre; 15 Temmuz hain darbe girişiminde Ankara'yı vuran FETÖ'cülere ceza yağdı! Akıncı Üssü davasında karar açıklandı. FETÖ'nün sivil imamlarına ve Ankara'yı vuran FETÖ'cü pilotlara 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi

    15 Temmuz programı belli oldu

    Gündem, 15 Temmuz 2020

    15 Temmuz programı belli oldu

    15 Temmuz hain darbe girişiminin 4'ncü yıldönümü "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" programı da belli oldu.

    Darbe sanığı pilot kendini "uyudum" diyerek savundu

    Gündem, 07 Temmuz 2020

    Darbe sanığı pilot kendini "uyudum" diyerek savundu

    FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Darbe girişimi sırasında Ankara üzerinde önleme uçuşu yapan sanık eski pilot üsteğmen Mustafa Konur savunmasında, "Akıncı Üssü'nden çıkmak istedim ancak buna izin verilmedi. Bir zaman sonra yorulduğum için gidip uyudum. Uyandıktan sonra yeni görev verilmemesi için filodan uzak olan spor salonuna gidip tabiri caizse saklandım" ifadelerini kullandı

  • Ankara Emniyetini vuran pilot itiraflarını reddetti

    Gündem, 01 Temmuz 2020

    Ankara Emniyetini vuran pilot itiraflarını reddetti

    FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Ankara Emniyet Müdürlüğüne bomba atan uçağın birinci pilotu eski pilot üsteğmen Mehmet Yurdakul, esasa ilişkin savunmasında o geceki telsiz kayıtları ve radar görüntülerine rağmen atış yapmadığını savundu

  • 'Kuleli' fezlekesi tamam!

    Gündem, 06 Mayıs 2020

    'Kuleli' fezlekesi tamam!

    Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Kuleli Askeri Lisesi'ndeki bazı öğrencilerin okula girişlerine engel olmak için gerçeğe aykırı rapor düzenleyen FETÖ'cü tabipler hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

  • Öksüz’ü saklamaktan hakim karşısına çıktılar

    Gündem, 09 Ocak 2020

    Öksüz’ü saklamaktan hakim karşısına çıktılar

    FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki yapılanmasından sorumlu olduğu iddia edilen Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasının ardından İstanbul'da saklanmasına yardım ettiği öne sürülen biri firari 5 sanığın yargılanmasına başlandı

    Ömer Halisdemir'i şehit edenlerin cezaları onandı

    Gündem, 06 Ocak 2020

    Ömer Halisdemir'i şehit edenlerin cezaları onandı

    Yargıtay 16. Ceza Dairesi, darbe teşebbüsünün seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'in şehit edilmesine ilişkin davada 18 sanığa verilen hapis cezalarını onadı