Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gastro Seyahat Sakin şehir Halfeti

        Bölgeye gelenler Fırat Nehri kenarında yürüyüş yapıp, tekne turlarıyla da bölgenin güzelliklerini keşfediyor. "Güneydoğu'nun saklı cenneti" olarak da adlandırılan bölgede, su altında kalan caminin minaresi ziyaretçilerin başlıca uğrak noktası oluyor.

        Halfeti’de ziyaretçiler bol bol fotoğraf çekme imkanı buluyor. İstanbul'dan hafta sonu tatili için Halfeti'ye gelen ve tekne turuna katılan Hümam Özkara, yaptığı açıklamada, ilk kez geldiği bölgeden çok etkilendiğini belirterek, "Gerçekten çok sakin bir şehir. İnsan burada huzur buluyor. Burayı herkes mutlaka görmeli." diye konuştu.

        Göbeklitepe Yılı Şanlıurfa'ya bereket getirdi

        Kültür turizminin yanı sıra önemli inanç merkezlerinden biri olan ve 2019’un ’Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmesiyle turist yoğunluğu yaşanan Şanlıurfa ziyaretçi akınına uğruyor.

        Önemli inanç merkezlerinden biri olarak öne çıkan, kültür turizminde de pay sahibi olan kentte, Balıklıgöl turistlerin büyük ilgisini çekiyor. "Tarihin sıfır noktası" diye nitelendirilen Göbeklitepe ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Halfeti gibi noktalar, Şanlıurfa'ya gelen ziyaretçilerin uğrak noktası oluyor. Bölgede sağlanan huzur ortamı sayesinde bu yıl turizmde hareketli günler yaşayan Şanlıurfa'yı 2019 Eylül ayından bu yana 1 milyon 500 bini aşkın yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Kentteki turist akınının en büyük etkeni ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'u "Göbeklitepe Yılı" ilan etmesi oldu.

        “Şanlıurfa çok değerli bir yıl yaşadı”

        Şanlıurfa'da ziyaretçi sayısının kış sezonunda çok diplere inmeyeceğini belirten otel yöneticisi Ertuğrul Er, “Turizmde 2019 yılı sezonumuzu yavaş yavaş sonbahar itibarıyla tamamlıyoruz. ‘2019 Göbeklitepe Yılı’ olması nedeniyle ciddi ve yoğun bir sezon geçirdik. Bölgemize çok aşırı fazla bir ilgi vardı. Verilerimiz hem doluluk oranı olarak hem de gelir olarak en üst seviyelere geldi. Şanlıurfa çok değerli bir yıl yaşadı. Kış sezonuna girmemizle beraber sonbahara kadar Şanlıurfa verilerinin çok altlara inilmeyeceğini, belli bir standartlarda gidebileceğini ve kış ayı çok yoğun geçmediği için ara ara grupları beklediğimizi belirtebilirim. Şanlıurfa turizmi kış sezonunda çok diplere inmeyecektir” dedi.

        “Otellerdeki doluluk oranı 2019 yılında çok iyiydi"

        Kentteki otellerde doluluk oranının bu yıl yüzde 90’lara ulaştığını dile getiren otel yöneticisi Mehmet Alataş, “Otellerdeki doluluk oranı özellikle 2019 yılında çok iyiydi. Bu yıl yüzde 90’lara varan oranla çalıştık. Bazı tarihlerde, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında, eylül, ekim aylarında yüzde yüze varan dolu olan tarihlerimizde oldu. Ortalamaya bakarsak bu doluluk oranını yüzde 95 ile geçirdik” ifadelerini kullandı.

        “Göbeklitepe Yılı’nın meyvesini gördük”

        Turizm Meslek Komitesi Başkanı Kamil Türkmen ise şöyle konuştu:

        "Dünyanın en büyük piyango ikramiyesinin Türkiye’ye çıktığını düşünürsek ve Türkiye’de de bu ikramiye Şanlıurfa’ya çıktığını düşünürsek Göbeklitepe Dünya içerisinde Türkiye için bir şanstır. Şanlıurfa’da olması ayrı bir şans. Bu yıl turizmin meyvesini gördük. Önümüzdeki yıllarda da inşallah bunun meyvesini yiyeceğiz. Turistler bazen istatistiklere baktığımız zaman geçtiğimiz yıl 1 milyon hedefimiz vardı ve bunu yakalamıştık. Bu yıl da 9-10 aylık sürece baktığımız zaman bu oranın yüzde 10-15'i geçeceğini düşünüyorum."

        “2019 Eylül ayından bu yana 800 bini aşkın konaklama için turist sayısı geldi”

        Konuk evi Turizm Dernek Başkanı Mustafa Erbülbül, “Bu sene geçen seneye olan oranla turist daha fazla oldu. 2019 Eylül ayından bu yana 800 bini aşkın konaklama için turist sayısı geldi. Günübirlik gelen sayıları da buna eklersek 1 milyon 500 bini aşan bir turist sayısı gelmiştir. Turist sayısının artmasının en büyük nedenlerinden biri Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın 2019 yılını Göbeklitepe Yılı ilan etmesidir. Gelen insanların geneli Şanlıurfa’mızın kültürü için geldiler, yemekleri için geldiler, Şanlıurfa’nın düzeni için geldiler. Turistler Konuk evlerinde sıra gecesine katıldılar. Kentin tarihi Balıklıgöl’e ve ziyaret ettiler. Şanlıurfa’ya bul gelen turistlerin daha öncesinden tekrar geldiğini gördük. Geçen yıla göre bu yıl turist sayısında artış oldu. Geçen yıllarda turistler Şanlıurfa’ya günü birlik gelmeyi tercih ediyordu."

        Mustafa Erbülbül konuşmasına şöyle devam etti: "Sadece Balıklıgöl’ü gezip küçük bir alışveriş yapıp gidiyorlardı. Bu yıl ise 2019 yılı eylül ayından bu tarihe kadar. 800 bini aşkın konaklama için geldiler. Turistler kentte en az 1-2 gün kaldılar. Günübirlik birlikte 1 milyon 500 bini aştı. Okulların tatil edildiği haftada da yine turist geldi. Sıra geceleri, geziler ve turlar yapıldı. Şu an turist sayısı biraz düştü, sadece konaklama için geliyorlar. Şubat ayından sonra tekrar bizim sezonumuz başlıyor. 3 ay boyunca tahminim 500 kişi konaklamaya gelecek. Bu yıl ise 2 milyonu aşan kişi sayısı dışarıdan gelmiş olacak. Şanlıurfa’ya bazı illerden direkt uçuş yok. Uçuşlar direkt çevre illere olduğu için gelen turistlerimiz önce oraya gidip, konaklamasını orada yaptığı için Şanlıurfa’ya sadece günü birlik geliyor. Günübirlik geldiği zaman kültürümüzü tamamıyla yaşayamıyorlar. Bizim isteğimiz gerekli yerlerden Şanlıurfa’ya tek seferde olması, direkt Şanlıurfa’ya seferlerin olmasını istiyoruz” diye konuştu.

        Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagülün üretimi, turistlerin daha rahat görebilmesi amacıyla Fırat Nehri sahilinde de yapılmaya başlandı. Birecik Barajı'nın su tutmasıyla birlikte o bölgede yetişme alanı azalan karagül, Halfeti Belediyesince yürütülen çalışmalarla daha fazla yetişme alanına kavuştu. Kendine özgü görünümünü ve kokusunu yetiştiği topraktan alan, rengiyle turistlerden yoğun ilgi gören karagül, ziyaretçilerin daha kolay görmesi amacıyla belediye tarafından Fırat Nehri kenarına yapılan serada yetiştirilmeye başlandı.
        -
        1
         Sakin şehir Halfeti'de sonbahar

        Sakin şehir Halfeti'de sonbahar

        Bir bölümü Birecik Barajı'nın suları altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin 2013 yılında "sakin şehir" ağına dahil ettiği Halfeti, sonbaharla bambaşka bir güzelliğe büründü. Halfeti, Güneydoğu bozkırının ortasında olmasına rağmen Birecik Baraj Gölü sayesinde sahil kenti görünümüne sahip.

        2

        Tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Güneydoğu'nun "saklı cenneti" olarak da nitelendirilen ilçe, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

        3

        Ziyaretçiler tekne turlarıyla, büyük bölümü sular altında kalan "batık kenti", birçok medeniyete ev sahipliği yapan Rumkale ile su altında kalan caminin minaresini ve terk edilmiş eski yapıların bulunduğu Savaşan Mahallesi'ni görme fırsatı buluyor.

        4

        Sıcak geçen yaz mevsiminin ardından sonbaharda yeniden turistlerin gözdesi haline gelen ilçe, ziyaretçi akınına uğruyor.

        5

        İlçede özellikle hafta sonları yaşanan ziyaretçi yoğunluğu dolayısıyla turizmciler talebi karşılamakta zaman zaman zorluk yaşıyor. Yerli ve yabancı turistler, Halfeti Belediyesi tarafından sahil kenarına yaptırılan serada dünyada sadece ilçede yetişen "karagül"ü de yakından görme imkanı buluyor.

        6

        Geçen yıl yaklaşık 600 bin kişinin ziyaret ettiği Halfeti, ocak-kasım döneminde ise yaklaşık 800 bin kişiyi ağırladı.

        7

        HEDEF BİR MİLYON ZİYARETÇİ

        Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak, yaptığı açıklamada, son iki yıla oranla 2019 yılında ilçeye gelen ziyaretçi sayısında önemli artış yaşandığını söyledi.

        8

        Bu yıl ilçeye 1 milyon turist gelmesini hedeflediklerini ve buna çok yaklaştıklarını anlatan Albayrak, şöyle konuştu:

        9

        "Geçen yıl yaklaşık 600 bin turistin ziyaret ettiği ilçemize bu yıl kasım ayı itibarıyla 180 bin aracın giriş yaptığını tespit ettik. Bu sayının yıl sonuna kadar 200 bine ulaşacağını bekliyoruz. Bu rakamlar bize bu yılki 1 milyon turist hedefine yaklaştığımızı gösteriyor."

        10

        "Ziyaretçi sayısının artmasında 2019'un 'Göbeklitepe Yılı' ilan edilmesi ve göreve geldiğimizden bu yana yaptığımız çalışmaların da etkisi oldu. Göreve başladığımızda günlük 20 otobüs ilçeye geliyordu, bu sayıyı her yıl arttırdık. Çalışmalarımız, oluşturulan güven ortamı, acente yetkilileriyle yaptığımız görüşmeler, işletmelerin standartlarını yükseltmemiz ve tanıtım faaliyetleri turizme değer kattı."

        11

        TURİSTLERİ CEZBEDİYOR

        Albayrak, gelecek yıldan da oldukça umutlu olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

        "Halfeti'nin önemli sembollerinden 'karagül'ün serasını yaptık ve ziyaretçilerin gezip görmesini sağladık. Normalde ekim ayı sonunda turizm sezonu bitmiş oluyordu ama havaların güzel geçmesi ziyaretçileri buraya getiriyor. Sonbaharda da turizm hareketliliği devam ediyor. 2013'te 'sakin şehir' ağına dahil edilen Halfeti, doğal güzelliğiyle, tarihiyle, kendine özgü karagülü ve mimarisiyle turistleri cezbediyor. Bu güzelliklerinden dolayı dizi yapımcılarının da ilgisini çekiyor, bazı diziler burada çekiliyor."

        12

        ESNAF MEMNUN

        Restoran işletmecisi Kadir Arslan ise sonbaharda havanın güzel olması ve özellikle ara tatil dolayısıyla ilçede hareketlilik yaşandığını aktardı.

        13

        Türkiye'nin birçok tatil bölgesinde sezonun kapandığını hatırlatan Arslan, Halfeti'deki turizm hareketliliğinin ilçe esnafını mutlu ettiğini anlattı. Denizli'den ailesiyle ilçeye gelen Salih Atmaca da ilk kez geldiği Şanlıurfa ve çevresini çok beğendiğini, özellikle Halfeti'ye hayran kaldığını dile getirdi.