Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu iran teror photo | Son dakika İran haberleri: Kasım Süleymani'nin mezarı yakınında İran'da terör saldırısında ölü sayısı 95 oldu

        İran resmi ajansı IRNA’ya göre, Devrim Muhafızları Ordusu, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin 3 Ocak 2020’de ABD’nin Bağdat’taki saldırısında öldürülmesinin 4. yıl dönümü anmalarının yapıldığı yolda 10 dakika arayla peş peşe patlamalar meydana geldi.

        İRAN TELEVİZYONU: EN AZ 103 ÖLÜ VAR

        ABD'nin Irak'ta düzenlediği saldırı sonucu öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani.
        ABD'nin Irak'ta düzenlediği saldırı sonucu öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani.

        Kerman’da, Süleymani'nin kabrinin de bulunduğu mezarlığa giden yolda gerçekleşen patlamanın kapsamı ya da sebebine ilişkin detay verilmezken; İran televizyonu terör saldırısında en az 103 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

        Gece saatlerinde ise ölü sayısı 95 olarak güncellendi.

        İRAN'DA 1 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

        İran'da yaşanan patlamaların ardından olay yeri havadan böyle görüntülendi.
        İran'da yaşanan patlamaların ardından olay yeri havadan böyle görüntülendi.
        REKLAM

        Saldırılarda en az 211 kişinin de yaralandığı bildirildi.

        Ülkede bir günlük yas ilan edildi. Diğer yandan, Kirman Valiliğinden yapılan açıklamada da eyalette 3 günlük yas ilan edildiği belirtildi.

        İRAN'DAKİ SALDIRININ HEMEN SONRASI

        Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı da "fail ya da faillerin bölgeye iki ayrı bomba bıraktığı ve uzaktan patlattığı" şeklinde bir haber yayımladı.

        Patlamaların ardından halktan bölgeyi terk etmeleri istendi. Son gelen haberlere göre bölgede caddeler boşaltılmış durumda.

        Öte yandan saldırının hemen sonrasında yaşananlar ise kameralara böyle yansıdı.

        PUTIN'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        Rusya Devlet Başkanı Putin, 'terörizmin tüm formlarını kınadığını' belirterek İran'a başsağlığı mesajı gönderdi.

        İRAN CUMHURBAŞKANI: TERÖRLE KARARLI MÜCADELE EDECEĞİZ

        İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Kirman eyaletinde Kasım Süleymani'nin mezarının yakınlarında düzenlenen bombalı saldırıların failleri ve planlayıcılarının en kısa zamanda tespit edilip cezalandırılacağını belirterek, "terörle kararlı mücadele" mesajı verdi.

        Mesajında, terör eylemini kınayan ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve İran halkına taziyelerini ileten Reisi, yetkililerden saldırılardan zarar görenlerin acılarının hafifletilmesi ve Kirman'ın huzur ve sükunete kavuşturulması için gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını istedi.

        Terör saldırısını "insanlık dışı" olarak niteleyen Reisi, "Kuşkusuz, bu korkak eylemin kara kalpli failleri ve liderleri, güvenlik ve kolluk kuvvetleri tarafından en kısa zamanda tespit edilecek ve bu menfur eylemden dolayı cezalandırılacaktır." dedi.

        Reisi, mesajında şu ifadelere yer verdi:

        "Düşmanlar, bu tür eylemlerin İran halkının İslami ideallerini savunma konusundaki demir kararlılığını hiçbir zaman sekteye uğratamayacağını bilmelidir. İran, savaş meydanında terör ve şiddetin köklerini kurutma konusunda eskisinden daha kararlıdır."

        İRAN İÇİŞLERİ BAKANI: KARARLI BİR CEVAP VERECEĞİZ

        İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Kirman'da düzenlenen bombalı saldırılara ilişkin, "İran güvenlik güçlerinin, bu suçu işleyenlere en kısa zamanda ezici ve kararlı bir cevap vereceğini" belirtti.

        Vahidi, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'nin Ocak 2020'de ABD'nin Bağdat'taki saldırısında öldürülmesinin 4. yılı dolayısıyla anma töreninde meydana gelen iki patlamayı değerlendirdi.

        "SALDIRI KOMPLOLARIN DEVAMI"

        Saldırıyı, daha önce yapılan "komploların devamı" olarak değerlendiren Vahidi, Kirman’da şu an durumun güvenlik güçlerinin kontrolü altında olduğunu belirtti.

        Vahidi, güvenlik güçlerinin patlamanın sorumlularına en kısa sürede "ezici ve kararlı bir cevap" vereceğini ifade etti.

        Olaya ilişkin araştırmaların devam ettiğini söyleyen Vahidi, sosyal medyada paylaşılan bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini, gerekli bilgilerin kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

        İranlı Bakan, ayrıca, bölgedeki iletişim ağında herhangi bir sorun bulunmadığını kaydetti.

        SUUDİ ARABİSTAN VE KATAR'DAN TAZİYE MESAJI

        Suudi Arabistan, İran'ın Kirman şehrinde meydana gelen ve 95 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan terör saldırılarını kınadı.

        Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın İran'da sivilleri hedef alan terör saldırılarını reddettiği ve kınadığı belirtildi.

        Açıklamada, saldırılarda hayatını kaybedenlerden dolayı İran'a taziye mesajı verildi ve yaralıların bir an önce iyileşmesi temennisinde bulunuldu.

        Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, telefonda görüştüğü İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'ye, Kirman'da meydana gelen terör saldırısı nedeniyle başsağlığı dileklerini iletti.

        Katar Emiri görüşmede, İran'ın Kirman eyaletinde meydana gelen iki bombalı terör saldırısında hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerini iletti, yaralıların bir an önce iyileşmesi temennisinde bulundu.

        Şey Temim, sebebi ne olursa olsun Katar'ın terör, şiddet ve suç eylemlerini reddeden tutumunu vurguladı.

        AB VE FRANSA SALDIRIYI KINADI

        Avrupa Birliği (AB) ve Paris yönetimi, İran'ın Kirman eyaletinde gerçekleşen terör saldırılarını kınadı.

        AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borrell Fontelles, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefonda konuştuğunu X sosyal medya platformundan duyurdu.

        Borrell, onlarca kişinin öldüğü Kirman'daki bombalı saldırılar nedeniyle Abdullahiyan'a başsağlığı dilediğini kaydetti.

        Bu terör saldırısını güçlü şekilde kınadığını belirten Borrell, İran halkıyla dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

        Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Paris yönetiminin, Kirman'da gerçekleşen terör saldırısını güçlü şekilde kınadığı bildirildi.​​​​​​​

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ