Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Japonya Tohoku depreminde neler oldu, kaç kişi hayatını kaybetti, ne zaman oldu?
        1

        11 Mart 2011 tarihinde Japonya'da "ülke tarihinin en büyük depremi" olarak nitelendirilen bir deprem meydana geldi. "Tohoku depremi ve tsunami olayı" olarak kayıtlara geçen doğal afette, 18 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

        2

        9,1 büyüklüğünde ölçülen depremin yarattığı tsunami sadece yarım saat sonra şehre ulaştı. Dalgaların boyu 40 metreyi bulurken Japonya'nın Pasifik kıyısının 2 bin kilometrelik kısmı tsunamiden etkilendi.

        3

        Tsunami sadece yıkım yapmakla kalmadı; üç nükleer reaktörün devre dışı kalmasına yol açarak önemli bir nükleer kazaya neden oldu. Üç nükleer çekirdek, ilk üç günde büyük ölçüde eridi.

        4

        Fukuşima nükleer felaketi çevreye zehirli, radyoaktif maddeler saldı ve binlerce insanı evlerini ve iş yerlerini boşaltmaya zorladı.

        Fotoğraf: EPA

        5

        Japonya Yeniden Yapılanma Dairesi'ne göre, teyit edilen ölüm sayısı Aralık 2021 itibarıyla 19 bin 747 kişi; 2 bin 500'den fazla kişinin ise hâlâ kayıp olduğu bildiriliyor.

        6

        Japonya'daki felaket, 123 binden fazla evin tamamen yıkılmasına ve neredeyse 1 milyon evin hasar görmesine neden oldu. Hasarın yüzde 98'i tsunamiye bağlandı.

        Fotoğraf: AA

        7

        Sadece Japonya'daki deprem ve tsunamiden kaynaklanan maliyetlerin 220 milyar ABD doları olduğu tahmin ediliyor. Hasar, 2011 Büyük Doğu Japonya depremini ve tsunamisini tarihteki en pahalı doğal afet haline getiriyor.

        Fotoğraf: AP

        Kaynak: National Centers For Environmental Information, Live Science

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ