Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa 11 yıl sonra 'ayı' geri geldi, Avrupa yıkıldı, ABD çöktü - Borsa Haberleri

        Küresel piyasalarda koronavirüs salgınının yarattığı panik hız kesmeden devam ediyor. Virüsün ekonomilere etkisiyle ilgili endişeler sebebiyle dün de sert düşüşler yaşayan ABD Borsaları bugün çakıldı. ABD borsaları da bugün açılışta yüzde 7 düştü. Devre kesiciler çalıştı. 15 dakikalık aranın ardından düşüş devam etti. S&P 500 Endeksi'nde günlük düşüş yüzde 8'i aştı. Dow Jones, 12 Şubat'taki zirvesinden yüzde 20'nin üzerinde bir kayıp yaşayarak 'ayı piyasasına' girdi.

        DOW JONES'UN 1 AYLIK SEYRİ:

        .png
        .png

        Bir endeks son zirvesinden yüzde 10aşağıya indiğinde 'düzeltme bölgesine' , yüzde 20 indiğinde ise 'ayı piyasasına' girmiş oluyor. Tarihi verilere göre Dow Jones ayı piyasasına girdiği zaman bu bölgede ortalama 206 gün kalıyor.

        ASYA'DA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

        Koronavirüs salgını sebebiyle Tokyo Borsası'nda Nikkei 225 endeksi bugün yüzde 4.45 düştü. Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 3.36 gerilerken, Şanghay Borsası'ndaki kayıp yüzde 1.9 oldu. En sert düşüş ise resmi tatil sebebiyle salı ve çarşamba günleri kapalı olan Hindistan piyasasında yaşandı. TSİ 9.30 itibarıyla Mumbai Sensex endeksinde yüzde 7'yi aşan bir kayıp yaşandı.

        Koronavirüs şu ana kadar dünya genelinde 124 bini aşkın kişiye bulaştı ve 4.600 aşkın kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı.

        PETROL KRİZİ DEVAM EDİYOR

        Bu düşüşlerde Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC ülkeleriyle Rusya arasındaki petrol fiyatı anlaşmazlığı da etkili oluyor.OPEC ülkeleri koronavirüs salgını sebebiyle talebin düşmesiyle fiyatları yukarıda tutabilmek için petrol üretiminde kesintiye gitme kararı almıştı. Ancak Rusya bu karara uymadı. Bunun üzerine OPEC üretimde her türlü limiti kaldırdığını açıkladı. Bunun üzerine pazartesi günü brent petrolün varil fiyatında yüzde 30 kayıp yaşandı. 30 dolara düşen petrol fiyatı daha sonra biraz toparlandı ancak taraflar arasındaki anlaşmazlık çözülebilmiş değil.

        Bu sebeple bugün brent petrolün fiyatı yüzde 3.8'lik düşüşle 34 dolara geriledi. Petrol fiyatlarındaki bu hareketlerkoronavirüs salgını belirsizliğininüzerine tuz biber ekliyor. Ayrıca petrol üreticisi ülkelerin maliyesi üzerinde soru işaretleri oluşmasına yol açıyor.

        BORSA İSTANBUL'DA KAYIPYÜZDE 7'Yİ AŞTI

        Bu aradaBorsa İstanbul'da da BIST 100 endeksi güne yüzde 2.49 düşüşle başladı. Öğleden sonra kayıp yüzde 4.92'ye ulaştı. ECB'nin faiz kararının ardından ise yüzde 7.2'yi buldu. BIST 100 Endeksi günü yüzde 7.26 düşüşle 93 bin 640 puandan tamamladı.

        TÜRKİYE CDS'İ 7 AYIN ZİRVESİNDE

        .png
        .png

        (Grafik: Paragaranti)

        Bu arada Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) bugün yüzde 6.27 yükselerek 432 puanı aştı. Bu seviye Ağustos 2019'dan bu yana ulaşılan en yüksek seviye oldu.

        AVRUPA'DA KAYIP BÜYÜK

        Avrupa borsalarında da dünyanın geri kalanından farklı bir durum yaşanmıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Avrupa'ya uçuş yasağı' ve ECB'nin faizleri sabit tutup indirime gitmediğini açıklamasının ardından Avrupa borsaları tarihinin en sert günlük düşüşüyle kapandı. Gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 11.48 azalarak tarihinin en sert günlük düşüşünü gösterdi. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 12.28, İngiltere'de FTSE 100 endeksi günü yüzde 10.87 düştü. Asya dışında Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen ülke olan İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 16.92 değer kaybetti. Avrupa’nın en büyük ekonomik ekonomisine sahip Almanya'da ise DAX 30 endeksi günü yüzde 12.24 düşüşle kapattı.

        ABD BORSALARI AÇILIŞTA ÇAKILDI

        Bu arada ABD'de Dow Jones açılışta yüzde 7.2, S&P 500 de yüzde 7 düştü. Devre kesiciler uygulandı ve işlemler geçici süre durduruldu. Bu hafta böylece pazartesinin ardından 2. kez ABD'de işlemler durdurulmuşoldu.15 dakikalık aranın ardından düşüş devam etti. Dow Jones günü yüzde 8.46, S&P 500 yüzde 7.95, Nasdaq yüzde7.79 kayıpla kapattı. Bu endekslerin 1987'deki Kara Pazartesi'den bu yana yaşadığı en büyük kayıp.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ