Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Neden kadeh kaldırıyoruz? Eski çağlarda bu yöntem insanları zehirlenmekten koruyordu
        1

        Herhangi bir kutlama sırasında kadeh kaldırmak sıklıkla yapılan bir eylem. Genelde ev sahibi tarafından kaldırılan kadeh, ilgili özel günü kutlamak veya bir kişiyi onurlandırmak için yapılıyor. Şimdi kadeh kaldırmanın biraz tarihine dönelim. Bu konu hakkında bazı rivayetler var.

        2

        Bir teori; insanların zehirlenmekten kaçınmanın bir yolu olarak bardaklarını tokuşturduğu yönünde.

        Eski çağlarda, zehirleyerek öldürme oldukça popüler bir yöntemdi. Bu yöntem de bunu engellemek için ortaya çıktı. Bir davete katılan misafirler ağzına kadar dolu olan bardakları birbirleriyle tokuşturduğunda içindeki sıvılar birbirine karışırdı.

        3

        Böylece, ev sahibinin davet ettiği misafirleri aynı anda zehirlemeyeceği düşünülür ve güvenle yemek yenirdi.

        4

        Diğer bir inanışe göre bu, kötü ruhları kovmak için yapılıyordu. İki bardak birbirine değdiği zaman ortaya çıkan ses kötü ruhları korkutur ve kaçırırdı. Bu batıl inanç, hâlâ yaptığımız tahtaya vurma inancına benziyor.

        5

        Başka bir efsaneye göre; bardak tokuşturma sırasında yere dökülen içecekleri ruhlar içerdi. Böylece ruhlar insanları rahat bırakırdı.

        6

        Son sebep ise bardak tokuşturarak bir şeyler içmenin, insanlar arasında bağı güçlendirmesiyle ilgili. Bardaklar tokuştuğunda kişide; görme, duyma, tatma, hissetme gibi duyular çalışır bu da bir deneyimi daha güzel kılar.

        Kaynak: Find Me Abrewey

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ