Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Ahmet Rasim Küçükusta'nın bloğu, Sezaryen doğum tartışmaları, normal doğum

        Anadolu Ajansı’ nın haberine göre Başbakan Erdoğan “Şunu da açıkça söylüyorum, sezaryenle ilgili doğumlara karşı olan bir başbakanım. Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum” demiş.

        Başbakanımızın sağlık konusundaki düşüncelerine de önem veren biriyim.

        Yağcılık yapma, Başbakan tıp adamı değil sezaryenden ne anlar. Sağlık Bakanı konuşsun” diyebilirsiniz ama şunu unutmayın ki sağlık artık sadece tıp değil.

        Sağlıkla ilgili bir konuda “doğru” bir karar verebilmek için iyi bir tıp adamı olmak, konunun uzmanı olmak artık yetmiyor.

        Günümüzde herhangi bir sağlık meselesi ekonomi, işletme, ticaret, mantık, hukuk, sosyoloji ve politika süzgeçlerinden geçirilmeden değerlendirildiğinde yanılma ihtimali çok yüksek oluyor.

        Sahibi kim bilmiyorum “Sadece tıptan çok iyi anlayan tıbbı çok iyi anlayamaz” diye bir veciz söz de var.

        Her neyse…

        Hatırlarsanız bundan iki sene evvel domuz gribi salgınında Başbakanımız çıktı ve “Ben aşı olmayacağım. Kimse bana da aileme de aşı yapamaz” dedi.

        Oysa o günlerde hem sağlık Bakanı hem de ülkemizin önde gelen 60 profesöründen oluşan Bilim Kurulu “domuz gribi korkutma kampanyası” yürütüyor ve aşı olmayanların “öleceğini” ilan ediyordu.

        Ne oldu?

        Domuz gribi bahane edilerek “domuz gribi aşısı reklâmı” yapıldığı ve Başbakanımızın haklı olduğu ortaya çıktı.

        Sezaryende durum ne?

        Sezaryene gelince.

        Ülkemizde son senelerde sezaryen doğumların müthiş derece arttığına hiç şüphe yok.

        Sağlık Bakanlığı, Türkiye’deki tüm doğumlar içinde sezaryen oranının 1998 yılında yüzde 14 iken, 2007 yılında yüzde 36, 2010 yılında ise yüzde 45.4 olarak gerçekleştiğini bildiriyor.

        Bakanlık verilerine göre, devlet hastanelerinde sezaryen oranı yüzde 41 iken, özel hastanelerde yüzde 64’e, üniversite hastanelerinde ise yüzde 65′e çıkmış durumda.

        Ben bu rakamların büyük şehirlerimizin özel hastanelerinde daha da yüksek olduğunu, sezaryen doğumun adeta normal doğumun yerini aldığını iddia ediyorum.

        YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ