Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sanat Eurovison'a Kürtçe şarkıyla katılalım mı?

        TRT, puanlama sistemini onaylamadığı için 2013'de olduğu gibi 2014'de de Eurovison Şarkı Yarışması'na katılmama kararı aldı. Türkiye, her ne kadar bu kararı alsa da

        Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu, Türkiye'nin Eurovison Şarkı Yarışması'na Kütçe şarkıyla katılabileceğini söyledi. Türkiye'nin farklı dil, dine kültür çeşitliliğine sahip olduğunu vurgulayan Aksu Türkiye'nin yarışmaya Kürtçe şarkıyla katılmasının Çözüm Süreci'ne katkı sağlayacağını dile getirdi. Kenan Aksu'ya Celal üzelses Musiki Yaşatma Derneği Başkanı Hayri Yoldaş ile Diyarbakır Müzikevi yöneticisi Selahattin Akgün de destek verdi. "Türkiye, Eurovison Şarkı Yarışması'na Kürtçe şarkıyla katılmalı mı?" sorusunu yorumculara, yapımcılara ve eleştirmenlere sorduk.

        Mehmet ÇALIŞKAN – Zafer AKBAŞ

        'Türkiye temsil ediliyorsa şarkımız Türkçe olmalı'

        Semiha Yankı (Yorumcu)

        Herkes ana dili konuşabilmeli. Anasından babasından hani dili öğrendiyse elbette onu konuşabilir. Örneğin mahkemelerde Kürt vatandaşlarımız haklarını Kürtçe savunabilmeli. Lütfen kimse yanlış anlamasın ama Eurovison Şarkı Yarışması'nda Türkiye temsil ediliyorsa şarkı Türkçe olmalı.

        'Katılmıyoruz'

        Kayahan (Yorumcu):

        Türkiye, bu yıl Eurovison Şarkı Yarışması'na katılmayacak. Olmayacak bir durum için açıklama yapmam doğru olmaz.

        "Kürtçe evrensel olunca..."

        Fuat Güner (Yorumcu):

        Türkiye'nin resmi dili Türkçedir. Eurovison'da ya kendi resmi dilimizle yarışırız veya bütün dünyanın konuştuğu evrensel bir dil haline gelen İngilizce ile. Kürtçe ne zaman evrensel bir dil haline gelir, o zaman bu konuyu konuşuruz.

        "Tek resmi dilimiz var'

        Bülend Özveren (Eleştirmen - Sunucu):

        Türkiye'nin tek bir resmi dili vardır. O da Türkçe'dir. Bu yıl Eurovison Şarkı Yarışması'na zaten katılmıyoruz. Bundan sonraki yıllarda katılmamız halinde ise seslendirilecek şarkının Kürtçe olmasını doğru bulmuyorum.

        'Müziğin dili evrenseldir'

        Ahmet Koç (Yorumcu-MÜYOBİR Başkanı):

        Eurovision Şarkı Yarışması'nda 1997'de o güne kadar en iyi derece olan üçüncülüğü alan grupta bağlama çalan biri olarak şunu gözlemledim ki gerçekten de müziğin gerçek dili sadece notalar ve onu icra eden enstrümanlardır. Bunu enstrümantal olan 'Nocturne' parçasının birinci olmasından da anlayabiliriz. Eurovison Şarkı Yarışması'na ülkemizin resmi dili olan Türkçe ile katılmamızın daha doğru olabileceğini düşünüyorum.

        'İngilizceyle katılıyorsak Kürtçeyle de katılınır'

        Deniz Erdem:

        Eurovison Şarkı Yarışması'na neden Kürtçe şarkıyla katılmayalım? İngilizce şarkıyla katılabiliyorsak Kürtçe, Lazca ve Türkiye'de konuşulan her dilde katılabiliriz. Sonuçta Eurovison Şarkı Yarışması'nda dile değil şarkı ya puan veriliyor. Burada önemli olan nokta şarkının hangi dilde seslendirilmesi değil seçilen şarkının hangi dilde kulaklara daha güzel geleceğidir.

        'Ülkemizin rengi olan dillerden biri olabilir'

        Nihat Doğan (Yorumcu):

        Her zaman söyledim yine söylüyorum. Eurovision Şarkı Yarışması ülkelerin kendi kültürlerini sunduğu çok iyi bir showroomdur. Eurovision'a derece odaklı değil de bu noktadan bakılması çok daha doğru olur. Derece alamıyoruz diye olayı siyasi çatışma boyutuna taşımakta yanlıştır. İngilizce ile katılabiliyorsak ülkemizin renkleri olan Lazca, Kürtce, Zazaca, Pomakça gibi dillerle de katılabiliriz.

        'Barış sürecine katkı sağlar'

        Naim Dilmener (Eleştirmen):

        Ben zaten yıllardır söylüyorum. Rojin katılsın hem Kürtçe hem de Türkçe söylesin. Çok da güzel olur. Barış sürecine de katkı sağlar. Bu dileğimi sosyal medyada çok dile getirmiştim zaten.

        'Kürtçe Türkiye'dekonuşulan bir dil'

        Ali Geçimli (Agire Jiyan'ın Solisti):

        Elbette Eurovison Şarkı Yarışması'na Kürtçe şarkıyla katılabiliriz. Sonuçta Kürtçe, Türkiye'de konuşulan bir dildir. Örneğin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türkiye'nin bayramıdır ama bütün dünya çocuklarıyla birlikte kutlanıyor. Bu bakış açısıyla bakacak olursak Türkiye'nin Eurovison Şarkı Yarışması'na Kürtçe şarkıyla katılmasında bir sıkıntı yok.

        'Katılmayalım'

        Ferhat Göçer(Yorumcu):

        Ben Türkiye'nin Eurovison Şarkı Yarışması'na katılmaması gerektiğini düşünüyorum. Yarışmaya katılmayarak çok doğru bir iş yapıyoruz. Şarkı hangi dilde olursa olur ama katılmamamız gerekir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ