Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Bu hastalığa yakalananlar daha mı çok aldatıyor!

        ZEYNEP YILDIRIM / AHT

        Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Ersoy; hiperaktivite bozukluğu ve dikkat eksikliğinin yalnızca çocuklarda görülen bir rahatsızlık olmadığını söyledi. Erişkinlerde de görülen Dikkat Eksikliği Hiperaktif Bozukluğunun (DEHB) kişinin evlilik hayatında da sorunlar yaratacağını söyleyen Doç. Dr. Ersoy, "Eğer eşiniz hiperaktif bozukluğu vakası ise sizi aldatma olasılığı çok daha yüksek. Bu vakalar dürtüsellikleri nedeniyle, başkalarının sadece akıllarından geçirdiklerini düşünmeden eyleme koyabiliyorlar" dedi.

        Bu açıklama yeni bir tartışma yaratırken, akıllara "Dikkat eksikliği problemi olan ve hiperaktif olan kişiler eşlerini aldatır mı?" sorusunu getirdi. Alanında uzman isimlere sorduk, işte yanıtlar:

        "Evli kadınların yüreğini hoplatır açıklamalar yapmak çok yanlış"

        Psikiyatr Ayhan Akcan:

        Hiperaktivite, dikkat bozukluğu tanısı çok popüler bir tanı oldu. Problemli, uyumsuz, dikkati dağınık ve ilişkileri uzun süre götüremeyen, çok sık iş değiştiren ve kaza yapanlara, çocuklarda ve erişkinler üzerinde hemen konulan bir tanı. Oysaki aslında bu tanıyı koymak yanlış. Yani her ruhsal problem yaşayanlarda bu dediklerimiz olabilir. Madde kullananlar, hafif derece akıl hastaları, aşırı stres altında olanlar, takıntı panik gibi hastalıkları olanlarda da olabilir. Boşanma, aldatma, iş değişikliği olabilir hatta karakolluk bile olabilirler. Erişkinlerde dikkat eksikliği tanısı koymayı kabul etmiyorum, popüler bir tanı oldu ve insanlar da kabul ediyor. 20-30 yıl önce insanlar neydi? Aslında böyle bir tanı yok. Evli bir kadına, eşiniz aldatabilir demek, kadının yüreğini hoplatır sonucu çıkarmak çok yanlış.

        "İnsanları paniğe sevk etmemek gerekir"

        Psikiyatrist Prof. Dr. Bengi Semerci:

        Erişkinlerde bulunan bu rahatsızlık ömür boyu sürer ve çocukluktan farklı olan bulgular çıkar. En önemlileri arasında başladığı işi bitirememe, çabuk sıkılma, çok yoğunlaşamama, hayatla ilgili önemli şeyleri unutma, ev için yapılması gereken sorumlulukları unutma gibi belirtileri vardır. Bütün bunlar da evlilikleri olumsuz etkileyen şeylerdir. Kişinin dikkat eksikliği problemi olduğu için aldatmaz ama çabuk sıkılması ve düzenli yaşama uyum sağlayamaması, evlilik yaşamında sorunlara yol açar. Sonuçta bu özellik çocukluk döneminde ailede ve arkadaşlarda nasıl sorun yaratıyorsa, erişkin dönemde de eşler arasında sorun yaratacaktır. Ancak bu durum eşini aldatacak potansiyeli doğurmaz. İnsanları paniğe sevk etmemek gerekir.

        "Tek başına bağlayıcı olamaz"

        Uzman Psikiyatrist Tanju Sürmeli:

        Ergenlik döneminde görülen hiperaktivite bozukluğunun yaşla birlikte yüzde 30'unda azalma oluyor. Erişkin döneme gelince hiperaktivite azalıyor ama bunun bir de dürtüsel kısmı var. Hiperaktivite azalsa bile, dürtü bozukluğu ve dikkat eksikliği devam ediyor. Dürtü kontrol bozukluğu yaşayan kişi, beynin frenleme sistemini kontrol edemediği için karşı cinse olan ilginin kontrol edilmesi güçleşebilir. Ama mutlaka aldatır diyemem ama olma ihtimali var. Normal popülasyona baktığımda bu oran yüzde 5 diyebiliriz dolayısıyla yüksek bir popülasyon değil. Ancak bu hastalığı taşımayan insanlarda da görülebilir. Mesela madde kullananırsınız ve eşinizi aldatabilirsiniz. Tek başına dikkat bozukluğu bağlayıcı bir neden olamaz.

        ---*-**--*-*-*-*-**--*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-**-

        "Dikkati sürekli dağılan birinin karısına odaklanması zordur"

        Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kerem Doksat:

        Kesinlikle doğru; çünkü dikkati sürekli oradan oraya kayan birinin karısı üzerine odaklanması zor olur. Dikkatinin dağıtması sonucu aldatacak olması da mantıklı. Onun için rahatlıkla başkaları ile birlikte olabilir. Bu durum kadınlarda da görülebilir ancak erkeklerde daha fazla görülür. Erkek çocuklarında daha çocukluk çağında olması nedeniyle çok erken başlar. Manif depresif hastalık ile iç içe giriyor, zaten manik depresif olanların da dikkatleri çok kolay dağılır. Gözleri kadından kadına geçer. Bunlar doğmadan önce tedavi edilebilse çok güzel olur. Çünkü çocuk daha anne karnındayken hiperaktif olur, daha çok tekme atar, daha sık döner.

        "İsabetli bir yorum olmuş"

        Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli:

        İsabetli bir yorum olmuş. Çünkü Türkiye'de yetişkinlerde dikkat eksikliği bozukluğu çok yaygın değildi. 15 sene önce yaptığımz bir toplantıda, giderek belirgin bir hale geldiğini tespit ettik. Dikkat eksikliği bozukluğu genelde çocuklarda gözülür, yetişkinlerde de şekil değişir. Ani hareketlilik, ani karar alma, dürtüsel davranma gibi kişisel bozukluk davranışı ortaya çıkar. Dürtüsel olanlarda ise; kumar oynamadan tutun da arzu ve isteklere çabuk doyum sağlamak isteyen insanlar ortaya çıkar. Dolayısıyla suç işleme, madde kullanımı gibi olaylarda da sıklıkla görürüz. Doğru bir yaklaşım olmuş.

        "Belli ölçülerde ilişki açısından riski fazla olabilir"

        Psikiyatrist Doç. Dr. Armağan Samancı:

        Bireylerin kişilikleri ve varsa rahatsızlıkları, bireyin bütün ilişkilerini etkiler. Yani sadece evlilik hayatını deği,l hayatta olan bütün ilişkilerini olumlu ya da olumsuz etkiler. Bireyin hiperatif olması ve dikkat dağınıklığı probleminin olması, tek başına bütün evliliklerde sorunlu olacaktır dedirtmez. Böyle bir çıkarsama yapmak doğru değildir, ancak bu tipler daha hareketli, daha sosyal ve daha canlıdır. Belli ölçülerde ilişki açısından riski fazla olabilir fakat tek başına açıklanamaz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ