Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Tarihi bilen dizi senaristi yok

        Aykan ÇUFAOĞLU-HT Gazete

        Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof.Dr. Metin Hülagü, ABD’lilerin ortak proje teklifinde bulunduğu Türk dizi sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hülagü, “Bizde aynı anda senaryo yazmasını bilen, film dünyası ile görsel dünyayı tanıyan ve tarihi bilgiyle donanmış kişi yok” dedi.

        'KİMSE SEYRETMEZ'

        Hülagü, “Senaristlere çağrıda bulunuyoruz; ‘Yapacağınız film veya dizilerde tarih konusunda bize müracaat ederseniz fikir desteği yaparız’ diyoruz ama gelmiyorlar. ‘Filmi ya da diziyi sizin dediğiniz gibi yaparsak kimse seyretmez’ düşüncesiyle olaya bakıyorlar. O zamanda yapılanlar gerçek tarihi anlatmıyor. Filmin içinde entrika gibi cezbedici unsurlar olsun isteniyor” diye konuştu.

        'OTURUP OKUSUNLAR'

        Senaristin oturup tarihi okuması gerekiyor” diyen Hülagü, bunun uzun emek verilmesi gereken bir iş olduğunu anlattı. Hülagü, “Senarist, böyle durumda verdiği emeğe karşılık gelir elde edip edemeyeceğine bakıyor. Örtüşmeyince de yapmıyor” ifadesini kullandı. Türk Tarih Kurumu olarak bu konuda adım attıklarını kaydeden Hülagü, tarih te önemli yere sahip olayları anlatan 10’ar dakikalık kısa film yaptıracaklarını dile getirdi.

        PİRİ REİS ÇİZGİ FİLMİ

        Hülagü, başlattıkları projeyle özellikle yurtdışındaki Türklerde tarih şuurunu ve kültürünü geliştirmeye çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Türk topluluklarıyla bir araya geldiğimizde, Türk tarihinin anlatıldığı çocuklara yönelik çizgi film yapmamızı istiyorlar. Buna Türkiye’de de ihtiyaç var. Biz de kurum olarak öncelikle 24 bölümlük Piri Reis’i anlatan bir çizgi film hazırlatıyoruz. Alacağımız tepkilerle bu çizgi film bizim için önemli bir deneme olacak.”

        'Harem değil başka bir şey sanki'

        Hülagü daha önce yaptığı açıklamalarda ise “Genç Osman ve Yavuz Sultan Selim filmi istiyorum ama tarihi bilmeyen senaristler yapamıyor. Osmanlı, İslami bir kimlik taşıyor. Padişahlar Halife... Dizilerde bunu yanlış lanse etmek Osmanlı’ya ve padişahlara hakarettir. Bazılarına bakıyorsunuz haremde fitne, fesat, şehvet; ne ararsanız var, harem değil başka bir şey sanki” demişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ