Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Sosyal Medya Son dakika: Elon Musk Twitter'ı satın almak için anlaşmaya vardı! Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk kimdir? - Teknoloji Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Twitter'ı satın almak için hisse başına 54.20 dolar karşılığında toplam 44 milyar dolarlık bir teklif yapan Elon Musk, platformun yönetimiyle anlaşmaya vardı.

        İki hafta önce teklifini sunan Musk, sosyal medya platformunun 'olağanüstü potansiyelini açığa çıkarmak için doğru kişi olduğunu' söylemişti.

        Açıklamada görüşlerine yer verilen Musk, "İfade özgürlüğü, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır." ifadesini kullandı.

        Musk, içerik kısıtlamalarını gevşetmekten sahte hesapları ortadan kaldırmaya kadar bir dizi değişiklik çağrısında bulunurken, başlangıçta Musk'ın teklifini reddeden ve oy birliğiyle "zehir hapı" olarak adlandırılan bir önlem alan Twitter yönetimi, hissedarlardan anlaşmayı onaylamak için oy kullanmalarını isteyecek.

        Söz konusu önlemle potansiyel alıcı dışındaki mevcut hissedarların daha düşük fiyata şirketten daha fazla hisse satın alma hakkı korunmuştu.​​​​​​​ Musk'ın veya başka bir yatırımcının şirket hisselerinin yüzde 15'inden fazlasını satın alması durumunda planın devreye gireceği belirtilmişti.

        ABD medyasında çıkan haberlerde, Musk'ın Twitter'ı satın almak için sosyal medya şirketinin yönetim kuruluyla görüşmelere başladığı aktarılmıştı. Söz konusu haberlerin ardından Twitter'ın New York borsasında işlem gören hisseleri yüzde 5'in üzerinde değer kazanmıştı.

        44 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

        ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC) yapılan bildirimde, anlaşma için 46,5 milyar dolarlık finansmanın taahhüt eden Musk, Twitter'dan daha önce de yüzde 9.2 oranında hisse satın almıştı.

        REKLAM

        Başlangıçta satın almaya karşı mesafeli olan Twitter yönetiminin, Musk'ın finansman için harekete geçmesiyle yumuşadığı ve piyasadan hisseleri toplayarak şirket yönetimini ele alma ihtimali karşısında görüşmelere sıcak baktığı iddia edilmişti.

        TRUMP TWITTER'A DÖNECEK Mİ?

        Sosyal medya platformları Twitter, YouTube ve Facebook, Trump'ın hesaplarını 6 Ocak 2021'de Kongre baskını olaylarına katkıda bulunduğu ve 2020 başkanlık seçiminde usulsüzlük yapıldığı iddiaları nedeniyle dondurmuştu.

        ABD merkezli kanal FOX News'in haberine göre, 4 yıllık başkanlığı döneminde Twitter'ı çok aktif kullanan eski başkan Donald Trump, Elon Musk'ın Twitter'ı satın alması durumunda da platforma geri dönmeyecek.

        Beyaz Saray'dan da konuya ilişkin açıklama geldi.

        Beyaz Saray, ABD Başkanı Biden'ın uzun süredir sosyal medya platformlarının gücünden endişe duyduğunu, belirli bir işlem hakkında yorum yapmayacağını söyledi.

        DOGECOIN YÜZDE 26 YÜKSELDİ

        Elon Musk’ın öğlen saatlerinde Twitter Yönetim Kurulu ile anlaşmaya yakın olduğuna dair haberlerin etkisiyle Dogecoin hızlı bir yükselişe geçmişti.

        Musk’ın favori kripto paraları arasında yer alan ve sık sık Twitter paylaşımlarına konu olan Dogecoin sabah saatlerinde 0.1240 dolardan işlem görüyordu. TSİ 14.00’da ise yatırımcı adeta Dogecoin’e hücum etti. Saat 21.00’da 0.1506 dolardan işlem gören Dogecoin Musk’ın satın almasının kesinleşmesiyle 0.1676 doları gördü. Günlük yükselişi yüzde 26’yı buldu.

        RESMİ BİR AÇIKLAMA YOK

        Yatırımcılar Musk’ın satın alması sonrasında Twitter’ın bilançosuna Dogecoin eklemesini ve/veya platformda ödeme aracı olarak bu kripto paranın kullanılmasını bekliyor. Ancak bu beklentiyi destekleyen bir resmi açıklama henüz yapılmadı.

        TÜM ‘İNSANLARA’ MAVİ TİK GELMESİ BEKLENİYOR

        Elon Musk satın almanın kesinleşmesinin ardından platform üzerinden ilk attığı tweette hakkında çıkan bir makalenin ekran görüntüsünü paylaştı. Burada Elon Musk’ın şu sözleri dikkat çekti: Twitter’ı yeni özellikler ekleyerek, algoritmaları açık kaynak haline getirip güveni artırarak, tüm botlarla savaşarak ve tüm insanların kimliğini doğrulayarak her zamankinden iyi hale getirmek istiyorum. Twitter’ın müthiş bir potansiyeli var. Şirket ve kullanıcılarla çalışarak bu potansiyeli açığa çıkarmayı dört gözle bekliyorum.”

        Musk satın almadan çok önce de Twitter’ın botlarla ilgili büyük bir sorunu olduğunu belirtmişti. Genelde belli bir merkezden kontrol edilen bot hesaplar, otomatik mesajlar atarak çeşitli konuları gündemde tutmak için kullanılıyor. Musk’ın son açıklamaları Twitter’ın botları temizlemeye odaklanacağını gösteriyor. Bunun yanında Musk’ın daha önce de savunduğu gibi bot olmayan bütün ‘insan kullanıcılara’ mavi tik gelmesi bekleniyor. Bugüne kadar talepte bulunan ve kimliği doğrulanan kullanıcıların isimlerinin yanına ‘mavi tik’ konuluyordu. Uygulama ilk olarak kamuoyuna mal olmuş ünlü isimlerle başladı ve zamanla yayıldı. Şimdi mavi tikin artık ‘insan kullanıcı’ anlamına gelmesi ve bot hesaplara karşı bir savaş aracı olarak kullanılması bekleniyor.

        BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

        Bu arada Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, dün düzenlediği basın toplantısında Twitter satın almasıyla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine "Özel olarak bu satın alma işlemiyle ilgili yorumda bulunmayacağım. Twitter'ı kim yönetirse yönetsin Başkan (Biden) uzun süredir büyük sosyal medya platformlarının gücünden endişe duyuyor ve uzun süredir büyük teknoloji platformlarının verdikleri zararlardan sorumlu tutulması gerektiğini savunuyor" cevabını verdi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ