Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Son dakika: Honda, Türkiye'de Civic üretimine son veriyor - Otomobil Haberleri

        Honda, Türkiye'de Civic sedan üretimine 2021 yılında son verecek.

        Honda, yaptığı açıklamada, "Türk hissedarlar ile yapıcı diyaloğumuz sürecek. Türkiye'deki iş operasyonlarımıza devam etme niyetindeyiz." ifadelerini kullandı.

        OTOMOTİV PAZARI DARALDI

        Honda'nın kararının ardındaki nedenlerden birinin de Türkiye'deki otomotiv pazarında 2018 yılında yaşanan daralma olduğu tahmin ediliyor.

        Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2018 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 35 daralarak 620 bin 937 oldu. 2017 yılında toplam pazarda 956 bin 194 araç satışı yapılmıştı.

        2018 yılında bir önceki yıla göre otomobil satışları, yüzde 32.7 azalarak 486 bin 321, hafif ticari araç satışları, yüzde 42.3 gerileyerek 134 bin 616'ya indi.

        REKLAM

        Pazar daralınca, Honda'nın payı yüzde 5.9'a çıktı

        Honda'nın İngiltere'nin Swindon kentindeki fabrikasını da 2022'de kapatacağı belirtilmiş ve İngiliz milletvekili Justin Tomlinson, kararın sanılanın aksine Brexit ile ilgili olmadığını söyleyerek Japon devinin Türkiye'deki fabrikasını da kapatacağını vurgulamıştı.

        Honda'nın faaliyet yapısındaki değişikliğe giderek Avrupa Birliği piyasasına yönelik üretimini Japonya ile konsolide edeceği bildiriliyor.

        1 Şubat tarihinde Japonya ve AB arasında yapılan protokole göre AB tarafından ithal edilen Japon araçlara uygulanan uygulanan yüzde 10 gümrük vergisinin kademeli olarak sıfırlanması öngörülmüştü.

        REKLAM

        1997 YILINDAN BERİ TÜRKİYE'DE ÜRETİM YAPIYOR

        Honda binek otomobillerinin üretim, ithalat ve pazarlaması ile Honda motosikletlerinin ithalat ve pazarlamasından sorumlu Honda Türkiye, 1992 yılında yüzde 50 - yüzde 50 ortaklıkla Anadolu Honda Otomobilcilik A.Ş. adı altında kurulmuştu.

        1997 yılı sonundan itibaren Honda’nın Civic modelinin seri üretimine başlayan şirket Ocak 2003 tarihinden itibaren Honda Türkiye A.Ş. olarak yüzde 100 Honda Motor Co. sermayesi ile faaliyetlerini sürdürüyordu.

        80.000 m2 kapalı alanında faaliyet gösteren Honda; yıllık 50 bin üretim kapasitesi ile Gebze Fabrikası’nda 770 kişi çalıştırıyordu. Fabrikada üretilen Civic Sedan modeli Almanya, Polonya, Romanya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Mısır ve İsrail'e ihraç edilmekteydi.

        HONDA: TÜRKİYE'DEKİ EKONOMİK KOŞULLARLA İLGİSİ YOK

        Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada

        REKLAM

        "Honda, Türkiyeden çıkmıyor, Türkiye'deki faaliyetlerine devam etmeyi planlıyor. Sektördeki gelişmeler doğrultusunda önümüzdeki dönem elektrikli araç üretimine yoğunlaşacağız. Küresel üretim sistemimizi ve kabiliyetimizi tekrar gözden geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.

        Kılıçer, Honda’nın Civic sedan modeli üretimini durdurma kararının Türkiye’nin ekonomik durumuyla hiçbir ilgisi olmadığını vurgulayarak, Honda'nın, 20 yıldan uzun bir süredir Türkiye'de otomobil ürettiğini ve son birkaç yılda otomobil satışında gayet etkileyici sonuçlar elde etiğini dile getirdi.

        Planlı üretimin 2021 yılı sonlarına kadar süreceğinden bu tarihe kadar çalışanlarla yola devam edeceğini ifade eden Kılıçer, "Honda’nın tüm faaliyetlerinin temelinde yatan 'bireye saygı' felsefesi doğrultusunda aldığımız kararlar ve bu kararların olası etkileri konusunda son derece şeffaf bir yaklaşım sergileyeceğiz." şeklinde sözlerini tamamladı.

        Honda Türkiye'nin Gebze'deki fabrikası
        Honda Türkiye'nin Gebze'deki fabrikası

        Honda, TİM'in 2017 yılı raporuna göre 170 milyon dolara yakın ihracatla Türkiye'nin en çok ihracat yapan 15. firmasıydı.

        Şirket, Civic Sedan'ın yanı sıra Accord, Jazz, CRV ve Civic 5 Kapı modelleri için panel, yedek parça üretimi gerçekleştirilip Avrupa ve Amerika’ya ihraç etmekteydi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ