Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam ‘Camilerin gerdanlığı’ mahyalar ramazana hazırlanıyor

        HT GAZETE

        Mahyalar, Osmanlı’nın son mahyacısı Hacı Ali Ceyhan’ın çırağı Kahraman Yıldız’ın başında olduğu ekip tarafından İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü atölyesinde hazırlanıyor. Sultanahmet Camii, Eyüp Sultan Camii, Ataşehir Mimar Sinan Camii, Valide-i Cedid Camii, Süleymaniye Camii ve Yeni Cami’ye asılan mahyalarda bu yıl “Hoşgeldin Mübarek Ramazan”, “Hoşgeldin 11 Ayın Sultanı”, “Oruç Tut Sıhhat Bul”, “Oruç Arınmaktır”, “Ramazan Kardeşliktir” yazıları yer alacak. Camilerdeki mahyalar, ramazan boyunca her hafta yenilenecek.

        ÖNCE KÂĞIDA ÇİZİLİYOR

        Mahya ekibi, atölyedeki çalışmalarına ramazan ayından 15-20 gün önce başlıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın belirlediği veciz sözler arasından seçilen yazılar, Kahraman Yıldız tarafından önce kâğıda çiziliyor. Ardından bu çizime göre elektrik kabloları üzerine önce duylar yerleştiriliyor, sonra kandile yakın ışık görüntüsü veren 15 vatlık ampuller takılıyor. Elektrik sistemi üzerinde son kontrolleri yapan ekip, mahyanın asılacağı camiye giderek hazırlıklarını tamamlıyor.

        ŞEREFEYE HALAT GERİLİYOR

        Caminin şerefesine çıkan ustalar, iki minare arasına getirilen halatlar arasına mahyaları itinayla asıyor. Ustalar, bu işlem sırasında mahyaların elektrik kontrollerini de son olarak yapıyor. Böylece mahyalar ramazan gecelerini ışıl ışıl karşılamaya hazırlanıyor.

        Yıldız, mahyanın püf noktasının 15 vatlık ampuller olduğunu belirterek, ‘’Bu ampullerin vatlarının küçük olmasının sebebi, ışık topu haline gelmemesi içindir. Daha büyük vatlı ampul olursa ışık topu olur, bu sefer yazı okunmaz. Mahya, tane tane, yıldız yıldız olmalıdır. Günümüz mahyalarının kandile yakın bir ışık aksı vardır’’ diye konuştu.

        45 YILLIK MAHYA USTASI İŞİN BAŞINDA

        Genç yaşta başladığı mesleğinde bu yıl 45’inci yılını dolduran mahya ustası Kahraman Yıldız, mahyaların ilk dönemlerde yağ kandilleriyle yapıldığını ve ilk mahyanın Sultanahmet Camii’ne asıldığını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ