Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Gençler şehirlere tıkılmasın diye

        Aslıhan LODİ / HABERTÜRK PAZAR

        aslilodi@gmail.com

        Uzun süre doğa koruma ve yaban hayatı üzerine çalışan Önder Cırık, gençleri seyahat etmeye özendirdiği Yaşar Kemal Bursu’nu kazananları açıkladı. 4 genç, önümüzdeki günlerde kendi yolculuklarına çıkıp hikâyelerini anlatmaya başlayacak

        Sizi tanıyabilir miyiz? Bu projenin hayata geçmesini sağlayan, gezgin tarafınız sanırım...

        Mersinliyim, 36 yaşındayım. Üniversitede işletme okudum ama hiç masabaşı işim olmadı. O yıllarda başlayan kuş gözlemcilik hobim beni bambaşka bir noktaya getirdi. Doğu Karadeniz ve Kars-Ardahan-Iğdır başta olmak üzere Türkiye’de birçok bölgede doğa koruma, sürdürülebilir kalkınma, biyokültürel turizm ve yaban hayat araştırmaları yaptım.

        Yaşar Kemal adına bir seyahat bursu verme fikri nereden aklınıza geldi?

        Çıkış noktam kendi seyahat tecrübelerim, yollarda görüp öğrendiklerim ve yaşadığım fikri değişimlerdi. Bu aslında bir keşif projesi. Genç yaşta seyahat etmek insanı hem olgunlaştırıyor hem donanımlı kılıyor hem de vizyonunu genişletiyor. Yeni nesil; İstanbul, İzmir ve Ankara gibi şehirlere tıkılmış halde. Biraz da sosyal medyanın etkisiyle, sanal bir dünyada yaşıyorlar. Gençleri olabildiğince seyahat etmeye özendirip ülkenin gerçekleri, potansiyeli, doğal ve beşeri kaynakları konusunda bilgilenmelerini sağlamayı amaçladım. Bu bir tatil bursu değil. Yolun sonunda hepsinden birer üretim bekliyoruz.

        Kimler seçildi? Nerelere gidecekler? Hangi projeler için çalışacaklar?

        Felat Erkozan ve Emre Örs burs kazandı.

        Dilan, 20 yaşında. Bu yıl gazetecilik eğitimi almak için üniversite sınavına girdi. Edebiyat ve sinemayla ilgileniyor. Özellikle de belgesel sinema alanında projeler üretmek istiyor. Burs programı kapsamında yapacağı projede; Çukurova’da yaşamını sürdüren Yörüklerin kültürlerini, günlük hayatta yaşadıkları zorlukları anlatacak. Bunu hem bir belgesel filme çekecek hem de blogunda yazacağı seyahat günlüğü üzerinden takipçileri ile paylaşacak.

        Melike, 19 yaşında. Yozgat’a gidecek. Saint Benoit Lisesi mezunu ve üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasını bekliyor. Tutkusu fotoğraf sanatı. Genç bir fotoğrafçı olarak bizlere bir Yozgat kent portresi çıkaracak. Tüm kalıplardan uzak, bozkır kültürü, yaşantısı ve Yozgat’ın estetik yapısı hakkında somut ve çok yönlü bir fotoğraf serisi hazırlayacak.

        Felat, 23 yaşında. Diyarbakırlı bir ailenin çocuğu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölümü öğrencisi. Daha önce Diyarbakır Eğil’de geçen kurmaca bir kısa film çekti. Felat, senaryosunu kendinin yazdığı Şiv (Akşam Yemeği) adlı kurmaca filmini çekmek üzere Mardin ve ilçelerine gidecek.

        Emre, 22 yaşında. Ankara Üniversitesi Tiyatro Bölümü Dramatik Yazarlık Bölümü öğrencisi. Tutkusu sinema. Özellikle kısa filmler yapmayı çok seviyor. Emre, Zeynep’in peşinden Doğu Karadeniz, Kars ve Doğubeyazıt’a gidecek. Zeynep onun için bir metafor. Kısa film haline getireceği bu seyahatini “Zeynep’in peşinde gitmek” şeklinde kurguladı. Emre, seyahatinden öyküler ve bir kısa film ile dönmeyi planlıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ