Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Kış depresyonuna yakalanmamak için

        Kışın gri ve çabuk kararan günlerinde depresyona girmek yılın geri kalanından çok daha kolay. İnsan kendine iyi geleni bilse de yapmak konusundaki tembelliği ile diğer canlılardan kolayca ayrılıyor. Yapılan araştırmalara göre kış depresyonu geçirenlerin yüzde 80’i kadınlar. Bunu atlatmanın yolu güvenilirliği, işe yararlığı, zararları sürekli sorgulanan antidepresanlardan değil kendine biraz iyi bakmaktan geçiyor. Siz de benim gibi kış aylarında içiniz kuruyormuş gibi hissediyorsanız işte önümüzdeki birkaç ayı (Nisana kadar dayansanız yeter) daha kolay atlatmak için birkaç öneri...

        GÜNEŞTEN FAYDALANIN

        Güneş her ne kadar ortamı ısıtmaya yetmese de pencereden alacağınız güneş ışığı bile vücudunuzun serotonin salgılamasına yardımcı olacak. Birazcık güneş yakaladığınızda evde, sokakta neredeyseniz durun ve yüzünüzü güneşe dönüp ışıklardan mümkün olduğunca faydalanmaya çalışın. HAREKET EDİN Kışın evde geçirdiğiniz zamanlarda battaniye altında film seyretmek yerine, bedensel enerjinizi atacağınız bir sporla meşgul olmaya çalışın. Günde 15 dakika cimnastik, nefes egzersizleri, yoga, bir spor salonuna yazılmak üzerinizdeki durgunluğu atmanıza yarayabilir.

        NE YERSEN OSUN

        Yediklerinize dikkat edin. İşlenmiş, paketli gıdalardan, asitli, hazır içeceklerden uzak durun. Taze meyve, sebze, bunların suları ve tam tahıllı gıdalar tüketmeye özen gösterin. Balık içindeki D vitamini sayesinde kış aylarında moral artırıcı olarak tercih edilebilir.

        İF’TE YERİNİZİ AYIRTIN

        Kışın en şenlikli etkinliği yaklaşıyor. İF İstanbul Bağımsız Film Festivali 14-24 Şubat arasında İstanbul; 28 Şubat-3 Mart arasında da Ankara ve İzmir’de seyircisiyle buluşacak. Şimdiden filmleri inceleyip ajandanıza not edin.

        YAZ İÇİN PLANLAR YAPIN

        Takvimi elinize alıp hiç gelmeyecekmiş kadar uzak görünen tarihlerde neler yapmak, nerelere gitmek istediğinizi planlayın. Otellerde ve uçaklarda erken rezervasyon fırsatlarından yararlanın. Hem kârlı çıkın hem motivasyonunuz artsın.

        YAZ SİZE GELMİYORSA SİZ YAZA GİDİN

        Güney Afrika, Güney Amerika, Tayland, Mısır, Hindistan... Sıcak iklimlere gidip yaz güneşini kovalamak da bir seçenek. Deniz, güneş ve biraz macera şubat ve martı daha kolay atlatmayı sağlayabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ